reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

Ja mam też świetny krem na ciemieniuchę o taki : Boots Pharmaceuticals Cradle Cap Cream - 25g - Boots
jest na nim napisane,że 2 główne składniki to olej migdałowy i lanolina. Czyli wychodzi na to,że głównie natłuszczanie. Tam w pozostałych składnikach jest też m.in. parafina.

Tutaj podobnie jak w AU nie zalecają podoawania codziennego wit K. Adaśko (podobnie jak wcześniej Nataszka) dostał zastrzyk zaraz po porodzie-musiałam wyrazić na niego zgodę i tu mówią,że to wystarczy. Może dają większą dawkę niż w PL,że nie zalecają już potem podawać,nie wiem ale zastosowałam się do ich zaleceń bo bałabym się podawac te wit na własną rękę i ew przedawkować-jeśli dostał w zastrzyku wystarczająca jej ilość.

Wit D też nie dostałam zalecenia aby podawać natomiast podaję,córce też dawałam dokąd karmiłam piersią. Może nie codziennie ale te 4-5 razy w tyg dostaje kapsułkę.

reklama
Naszemu kluskowi sie przytylo a co za tym idzie pojawily sie nowe + poglebily sie stare faldki. No i teraz klops, bo niektore z tych faldek sa zaczerwienione z jakims bialym nalotem :wściekła/y: Przemywamy, naoliwiamy, pomaga na chwile i cyrk od poczatku :wściekła/y: Czy to odparzenie? Jak temuzapobiegac, jak leczyc? :szok: Przeszlismy juz zoltaczke (trzymala 7 tygodni!), walczymy zapobiegajac nawrotom (gigantycznej) ciemieniuchy, mamy tradzik noworodkowy, zaliczylismy tez (w te upaly) potowki, od 2 tygodni ma jakies nowe krostki na raczkach i nozkach, mial tez podraznona pupke jak tata za mocno podcieral i krostki po tym jak mama zjadla truskawki a teraz to :baffled: Ja myslalam, ze skora noworodka jest cudna i nieskazitelna a u nas non stop problemy, jeden sie nie konczy a juz dochodzi nowy :angry:

kugela wspolczuje przebojow skornych...niektorzy nie maja wcale inni zas maja kumulacje wszystkiego. Sprobuj moze polozyc linomag w miasci dziala prawie na wszystko, jest tlusty wiec szybko sie nie wchlonie.

Mój miał:
trądzik - sam ustąpił,
kaszka alergiczna - zmiana mleka na HA, przeszło,
kilka potówek po podróży 12 godzinnej - pomógł Sudocrem
odparzone fałdki - problem zniknął, po zasypce Alantan.

Ciemieniuchy brak, ale włoski myję szamponem nawilżającym (też Emolium)
Kugela - do nawilżania lepsze są emolienty, niż oliwka, zaufaj mi. Oliwka zatyka pory, nie jest aż tak dobra, jak reklamują, a jestem na bieżąco w tych sprawach dzięki teściowej. Poza tym odparzenia, zamiast natłuszczać spróbuj potraktować zasypką Alantan - jest najlepsza, mojemu pomogło po 2 użyciach! I o ile ciałko smaruję kremem Emolium, czasami Atoperalem lub Allerco, zależy który mam pod ręką (sama używam Allerco i Emolium, bo mam bardzo wrażliwą skórę) to fałdki, pupka tylko Alantanem. Spróbuj :))

Oliwka stosowana przez dłuższy czas wysusza a nie nawilża.
U na pojawiła się ciemieniucha ale spróbuję ją usunąć właśnie z zastosowaniem oliwki. Nawilżę skórkę i po kąpieli zetrę łuski za pomocą froterkowej myjki. Wcześniej pomogło.
U nas odparza się tylko pupa, choć fałdki też niczego sobie. Stosuję sudocrem i pomaga od razu.
Linomag stosowałam na potówki (mimo że tłusty) i na inne wypryski na buzi i po jednym zastosowaniu pomogło.

Dziewczyny ,która z Was robi maluchowi masaż Shantala?
My się masujemy i fajnie jest ,ale mała potrafi w ciągu 5 minut masażu 2 razy się zsikać :szok::-D:-D:-D
Czy u innych ewentualnie maluchów jest tak samo? :laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:

Na ciemieniuchę podobno dobre są produkty Emolium - szampon i emulsja, bo nawilżają. A co do samej ciemieniuchy - czasami naprawdę ciężko ją usunąć :-( ale warto spróbować, a nóż zadziała...

Ostatnia edycja:
witajcie, ja teraz to tak na szybko, pozniej wejde i cos wiecej napisze.
Chcialam powiedziec ze dzisiaj mamy drugie szczepienie Olci, juz sie boje co to bedzie, mam nadzieje ze nie bedzie goraczkowac ani zle przechodzic bo przeciez w sobote mamy chrzciny.

reklama
Do góry