reklama

Pielegnacja naszych kruszynek

moja też robi kupę zwykle od razu po jedzeniu, po czym domaga się jesczze cyca, tak jakby sobie miejsce w brzuszku robiłą na jescze troszkę mleczka :-D a czasami robi jedząc.
I zawsze wiemy kiedy robi, bo robi to straszliwie głośno, zwykle odgłosy sugerują, że w pieluszcze jest 3 litry kupy, a tam odrobina jajeczniczki zazwyczaj. A jak zamierza robić kupę bez cyca w buzi, to zawsze poznaję, że zaraz zacznie, bo się uśmiecha bezpośrednio przed.. to musi być bardzo przyjemne :-D:cool2:

O tak, tak słychać :-D:-Dja się nawet cieszę bo nie musze zagladać co chwila:-D

reklama
No to super ze wszystko tak ladnie Wam idzie! Mam wrazenie, ze radzisz sobie rewelacyjnie i ze masz bardzo grzeczniutkie coreczki :tak: I wogole jestes dla mnie wzorem super mamy :tak:

dziunka przez Ciebie to się zarumieniłam ;-)dziękuję

przyznaję że przy drugim dziecku czuję zdecydowanie większy spokój i opanowanie:tak:i tak..
czkawki są bardzo często ale szybko mijają
bączki również i tutaj mała daje czadu:-D
odbijamy raczej zawsze często po ok 5 do 15 min
jak nie to kładę małą na plecki ale główkę obracam na boczek
ogólnie ze względu na małe kłopoty z oddychaniem michasi mamy podłożone książki pod kołyskę więc główkę ma wyżej

a pępuszek przecieramy patyczkiem nasączonym octeniseptem
nie wolno zostawiać mokrego pępuszka

to narazie tyle idę pospać ;-)

Moj tez ma czkawke czesto i to najczesciej jak mu sie nie odbije a ja go za wczesnie odłożę:sorry: Najgorsze ze jest wtedy najedzony i cyca nie chce zeby mu przeszło. Najczesciej sama musi przejsc, albo go namówie na parę łyków.
Przed kupą tez sie pręży, a najchętniej robi kupkę zaraz po założeniu czysciutkiej pieluszki i starannym wysmarowaniu pupki:-D
A nam pępuszek odpadł juz w szpitalu i mialam z głowy waciki ze spirytusem, musze jeszcze troche przemywac tylko:tak:

Kaśka K a powiedz mi ile Twoja Martynka wazy i ma wzrostu? Bo moja Julia mnie przeraza, ona jest coraz chudsza i juz nie moge na nia patrzec :szok: a morfologie ma idealna, nie wiem jakim cudem, bo dla mnie to chodzaca anoreksja :szok: Ma tylko 103 cm wzrostu i wazy 16 kg :eek: Niby cos je, ale to niemowlaki jedza wiecej niz ona.... a pomyslec ze jak miala pol roku to policzki az jej wisialy, a dlonie i stopki jakby podoczepiane, taka gruba byla. Pytam sie, bo Twoja Martynka jest w podobnym wieku, a na forum nie ma niestety zadnej styczniowej mamy 2005.

dziunka Martynia podobnie jak Julka ma 104 cm i wazy 15 kg
więc też taka drobinka
tyle że ostatnio na szczęście je troszkę więcej
no i ma celiakię więc częściowo jedziemy na bezglutenowym jedzeniu i wiem że przez tą chorobę mała wolniej przybiera

powiem Ci że jak miała 2 latka to przez rok nic nie przybrała ani nie urosła ciągle miała kłopoty z brzuszkiem i wylądowaliśmy w szpitalu
zrobiono jej gastroskopię i wyszła celiakia
odkąd je inną mąkę to jest zdecydowanie lepiej

dziunka Martynia podobnie jak Julka ma 104 cm i wazy 15 kg
więc też taka drobinka
tyle że ostatnio na szczęście je troszkę więcej
no i ma celiakię więc częściowo jedziemy na bezglutenowym jedzeniu i wiem że przez tą chorobę mała wolniej przybiera

powiem Ci że jak miała 2 latka to przez rok nic nie przybrała ani nie urosła ciągle miała kłopoty z brzuszkiem i wylądowaliśmy w szpitalu
zrobiono jej gastroskopię i wyszła celiakia
odkąd je inną mąkę to jest zdecydowanie lepiej

Kurcze moja mala tez miala problemy z brzuchem. Trwalo to dosc dlugo, budzila sie w nocy z takim bolem, ze ubierac musielismy ja na sile, jak jechalismy na pogotowie. I nic nie wykryli... Teraz zdarza sie to sporadycznie, za to cierpi na bole nog, ale moze dlatego ze te 3 cm urosla od stycznia, moze za szybko, nie wiem. Ale jak widze inne dzieci w jej wieku, to ona jest naprawde mala.

Mamusie nie jestem na bieżąco z czytaniem, ale gdzieś mi mignęły posty nt kąpieli. Czytałam, że któraś z Was zamierza lub już kupiła płyn Hipp. Kąpałam w tym małe i zaczęła im się łuszczyć po tym skóra. Dosłownie złaziła płatami. Lekarka kazała nam smarować dziewczynki oliwką przed kąpielą, zawinąć w pieluszkę na 15-30 min i potem wykąpać (teraz w Emolium). Już jest całkiem dobrze, ale Hippa nie polecam!

reklama
Kaśka K a powiedz mi ile Twoja Martynka wazy i ma wzrostu? Bo moja Julia mnie przeraza, ona jest coraz chudsza i juz nie moge na nia patrzec :szok: a morfologie ma idealna, nie wiem jakim cudem, bo dla mnie to chodzaca anoreksja :szok: Ma tylko 103 cm wzrostu i wazy 16 kg :eek: Niby cos je, ale to niemowlaki jedza wiecej niz ona.... a pomyslec ze jak miala pol roku to policzki az jej wisialy, a dlonie i stopki jakby podoczepiane, taka gruba byla. Pytam sie, bo Twoja Martynka jest w podobnym wieku, a na forum nie ma niestety zadnej styczniowej mamy 2005.

Dziunka nie martw się lepiej tak jak ma morfologie ok niż jak by miała walczyć z otyłością Mój Kamil ma 4 lata i przy wzroście 114, jest wysoki wazy 14 kg. chudy okropnie, żebra mozna policzyc ,ale ostatnio byłam na bilansie i lekarz powiedział że okaz zdrowia. Fakt niejadek z niego straszny, no ale coż ...dzięki Bogu rośnie i rozwiaj się ok. A że chudy... moze kiedyś nabierze troche ciałka;-);-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry