reklama

Pielęgnacja naszych maleństw

A ja mam pytanie odnośnie kupek. Czy wasze maluszki też popuszczają między normalnymi kupkami? I czy kupki takie ze śluzem , trochę ciągnące i o zapachu kwanawym to normalne, czy muszę bardziej uważać na dietę, bo u mojej małej takie właśnie są i nie wiem czy to zdrowy objaw, czy nie.A wogóle stosujecie jakąś dietę np. mało mleka i nabiału, mało czekolady, pomidora jajka itd.Bo ja jakoś się boje tego jeść, może stopnowo zaczne wprowadzać, ale coś czuje że bez alergi się nie obędzie, oby nas to omineło.
ja jem wszystko co w ciąży czyli chyba wszystko. Tak kazali na sr oraz doradca żywieniowy.
Co do kupek to u nas popuszczania nie ma, bo co chwilę jest nowa kupka. Czasami to sobie poprostu odpuszczam przewijanie i czekam do kolejnego karmienia bo nie wyrabiam. Mała wstaje i już ma nakupkane ale najpierw ją karmie bo jak jest głodna to nie daje się przewinąć, później przewijam, po przewijaniu znowu chce jeść więc znowu kamie a w trakcie ta robi kupkę i tak można w nieskończoność więc po przewinięciu i drugim karmieniu odpuszczan sobie kolejne przewinięcie:)
nasze kupki są żółte, wodniste i mają trochę grudek

reklama
kasia u nas sesja jedzeniowa wygląda podobnie. Jemy, przewijamy, odbijamy, jemy, przewijamy, jemy... i w końcu śpimy 3h. Ja staram się przewijać każdą kupkę chyba, że jakąś przeoczę bo boję się tych przebojów z odparzeniami.

Jewcia co do diety to ja na razie nic surowego nie jadłam, nabiału mało a czekolad i innych słodkich pierdołów też nie jem bo raz że nie chcę szkodzić małej a dwa mam 10 kg do zbicia ;p. Pierdki pomiędzy normalnymi kupami też się zdarzają a jeśli chodzi o zapach to jutro sprawdzę.

Kurde a unas mimo stosowaniu sudocreamu i zasypek odparzenia na dupsko okropne!! Nie wiem moze ja cos zle robie po kazdej kupce przemywam mokra chusteczka dupke osuszam i smaruje.. Wczoraj zakupiłam sprawdzony przez moja mame tormentiol moze on pomoze:angry:

Kingolinka sudocrem działa na juz powstałe odparzenia i jeżeli był stosowany profilaktycznie teraz może nie zadziałac juz. Tak mi mówiła położna, że to główny błąd ,że stosuje sie go zapobiegawczo. Tormentiol zmieszaj z alantanem - moja mama mi to poleca oraz na SR mówili ( dobry stary sposób). Albo najlepsze co możesz zrobic to kup maśc pośladkową, to robią w aptece na zamowienie. Kiedyś w szpitalach sie to stosowało o ile nadal nie stosują. Opakowanie 100gram kosztuje 20zł. Ja mojej Hani myję skórę chusteczkami, potem wycieram do sucha i smaruje tą maścią. Odparzeń zero. Do tego ma genialna konsystencję, takiej miękkiej bardzo wazeliny. Gdy stosowałam nivea przeciw odparzeniom to musiałam sie nameczyc zanim rozsmarowałam. Wypróbuj, stary dobry sposób i nierówna sie z tymi wszystkimi chemicznymi kosmetykami.

ja również tormentiol stosuje bo po kilku dniach walki z odparzeniem przy pomocy sudocremu, króry zauważyłam że ***** daje, zrobiło się pieluszkowe zapalenie i mały ma krostki, nadżerki i aż mi się płakać chce :-(:-( Siostra moja mówi że clotrimazol na grzyby jest dobry bo przy takim stanie zwykłe maście nie dadzą rady.
Aha i z tormentiolem OSTROŻNIE bo zawiera KWAS BOROWY toksyczny!!! Jest na ulotce :nerd:

Dziewczyny pytanie co do pępuszka.
Hani odpadł juz pępęk, który traktowałam spirytusem. Po odpadnięciu niczym juz go nie traktowalam. No i przed chwilą przy zmianie pieluszki zauwazyłam pojedyńcze malutkie strupki od krwi. Naprawde tyle tego co nic, ale jednak. Czytalam w necie,ze po odpadnieciu moze jeszcze krwawic czasami. I teraz pytanie: traktowac to spirytusem czy dac spokój i niech sie samo zagoi na sucho?

Hani odpadł juz pępęk, który traktowałam spirytusem. Po odpadnięciu niczym juz go nie traktowalam. No i przed chwilą przy zmianie pieluszki zauwazyłam pojedyńcze malutkie strupki od krwi. Naprawde tyle tego co nic, ale jednak. Czytalam w necie,ze po odpadnieciu moze jeszcze krwawic czasami. I teraz pytanie: traktowac to spirytusem czy dac spokój i niech sie samo zagoi na sucho?

jak krew to otwarta ranka a tego lepiej spirytem nie traktować. Obserwuj jak są strupki to samo powinno przejść :tak:

Kurde a nam pępuszek jeszcze nie odpadł:( A co do dupska poczekam do jutra wieczorem jak sie nie poprawi to w poniedziałek pognam po tą maść bo juz mi sie normalnie płakać chce jak widze to jego duspko. I sie tez zastanwiam czy to nie od pampersów;/ Dlatgeo dzis kupiłam z belli sa o wiele deliktaniejsze.... Zobaczymy:-(...

Asionek ja mam super krem na odparzenia z francji Mitosyl sie nazywa, jest rewelacyjny. Chyba w aptece sie go kupuje, mi znajoma mamy zalatwila.

oo widzisz ja tego nie znam dobrze iedziec na w razie wu :)

Fakt, ze skorka sie troche luszczy po porodzie, ponoc to normalne po zmianie srodowiska zycia z wody na powietrze;) Tylko niektorym dzieciom schodzi wiecej innym mniej, ale wystarczy normalna pielegnacja, nie trzeba tego jakos ekstra natluszczac, czy nawilzac, samo wroci do normy, ale oczywiscie jakis delikatny balsam, czy kremik tez nie zaszkodzi;)

ja normalnie smarowalam balsamem i zeszlo ladnie wszystko , teraz mamy sliczna gladka skore :)
a juz panikowalam i chcialam jakies emolienty kupowac :)

A ja mam pytanie odnośnie kupek. Czy wasze maluszki też popuszczają między normalnymi kupkami? I czy kupki takie ze śluzem , trochę ciągnące i o zapachu kwanawym to normalne, czy muszę bardziej uważać na dietę, bo u mojej małej takie właśnie są i nie wiem czy to zdrowy objaw, czy nie.A wogóle stosujecie jakąś dietę np. mało mleka i nabiału, mało czekolady, pomidora jajka itd.Bo ja jakoś się boje tego jeść, może stopnowo zaczne wprowadzać, ale coś czuje że bez alergi się nie obędzie, oby nas to omineło.

moj przy baczkach popuszcza ...
kupki sa normalne zolte ,z malymi grudkami o zapachu kupkowym hehe nie kwasnym i bez sluzu ...moze cos jej zaszkodzilo ??

Kurde a unas mimo stosowaniu sudocreamu i zasypek odparzenia na dupsko okropne!! Nie wiem moze ja cos zle robie po kazdej kupce przemywam mokra chusteczka dupke osuszam i smaruje.. Wczoraj zakupiłam sprawdzony przez moja mame tormentiol moze on pomoze:angry:

wspolczuje :(
mojemu pomogl bephanten po kazdej zmianie pieluszki smarowalam ...
oby termentiol pomogl !!

ja również tormentiol stosuje bo po kilku dniach walki z odparzeniem przy pomocy sudocremu, króry zauważyłam że ***** daje, zrobiło się pieluszkowe zapalenie i mały ma krostki, nadżerki i aż mi się płakać chce :-(:-( Siostra moja mówi że clotrimazol na grzyby jest dobry bo przy takim stanie zwykłe maście nie dadzą rady.
Aha i z tormentiolem OSTROŻNIE bo zawiera KWAS BOROWY toksyczny!!! Jest na ulotce :nerd:

no wlasnie o ten kwas chodzilo ... stad sprzeczne opinie co do stosowania go

ja jak odpadl przemywalam jeszcze tym specyfikiem co dostalam w klinice , tak mi doradzala polozna i ladnie sie zagoilo
ale u mnie krew poleciala tylko przy odpadnieciu pepka , a pozniej nie bylo juz ... takze nie wiem czy spirytem traktowac ?? moze czyms delikatniejszym ??

reklama
jewcia ten śluz to może z pochwy? moja taki na początku miała i w pieluszce kupki były ze śluzem z pochwy wymieszane.
A Antosi znowuż leci krew z pochwy, ale się zestresowałam, a to krew związana z hormonami matki, lekkie krwawienie jak okres które ponoć rzadko się zdarza i może potrwać kilka dni :(

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry