reklama
-Lorelain-
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Kwiecień 2010
- Postów
- 4 726
jak napisalas o knedliczkach to nie wiem czemu ja sobie pomyslalam o ruskich blinach
Bardzo fajny wątek
Lori - ja daję tak ok 3/4 duzej, bo z tej smietany sie sos musi zrobic, daj ile lubisz dasz mniej bedzie bardziej gęste.
mam jeszcze pełno szybkich:
Makaron świderki
puszka tunczyka(w oleju lub w wodzie)
puszka pomidorów krojonych
cebula
czosnek - duuużo
i przyprawy
Więc;
kroimy cebule- smazymy na złoto, dodajemy do tego odsączonego tunczyka, smazymy, dodajemy pomidory z puszki, solimy,pieprzymy(czarny i ziołowy) i wyciskamy do tego z 3 duze zabki czosnku(moze byc mniej jak ktos nie lubi ale w czosnku urok) i podajemy z makaronem.
Ja generalnie nie jestem fanką mega przyprawiania, uwielbiam pieprz ziołowy i daje go gdzie popadne, bo wg mnie wszedzie pasuje
Lori - ja daję tak ok 3/4 duzej, bo z tej smietany sie sos musi zrobic, daj ile lubisz dasz mniej bedzie bardziej gęste.
mam jeszcze pełno szybkich:
Makaron świderki
puszka tunczyka(w oleju lub w wodzie)
puszka pomidorów krojonych
cebula
czosnek - duuużo
i przyprawy
Więc;
kroimy cebule- smazymy na złoto, dodajemy do tego odsączonego tunczyka, smazymy, dodajemy pomidory z puszki, solimy,pieprzymy(czarny i ziołowy) i wyciskamy do tego z 3 duze zabki czosnku(moze byc mniej jak ktos nie lubi ale w czosnku urok) i podajemy z makaronem.
Ja generalnie nie jestem fanką mega przyprawiania, uwielbiam pieprz ziołowy i daje go gdzie popadne, bo wg mnie wszedzie pasuje
Ostatnia edycja:
e-de
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Styczeń 2013
- Postów
- 380
A skończyło się na makaronie z brokułami.
Gotuję brokuły, ocedzam. Gotuję makaron świderki aldente. Na patelnię rozgrzaną wrzucam czosnek wyciśnięty przez praskę i podsmażam. Wrzucam w to brokuły i makaron. Chwilę przesmażam i posypuję parmezanem. Spróbujcie. Proste i smaczne.
Gotuję brokuły, ocedzam. Gotuję makaron świderki aldente. Na patelnię rozgrzaną wrzucam czosnek wyciśnięty przez praskę i podsmażam. Wrzucam w to brokuły i makaron. Chwilę przesmażam i posypuję parmezanem. Spróbujcie. Proste i smaczne.
-Lorelain-
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Kwiecień 2010
- Postów
- 4 726
katjoszka - ja tam lubie smietane to daje zawsze duzo a jakiej używasz do tego dania?
e-de - mój to musi zawsze mieć coś z miesem
e-de - mój to musi zawsze mieć coś z miesem
iryska
Fanka BB :)
To ja coś słodkiego wrzucę.Uwielbiam ciasto drożdżowe ale u mnie w rodzinie jest jakaś klątwa i nigdy nikomu nie wychodziło aż do momentu jak spróbowałam upiec wg tego przepisu polecam:-)
KŁADZIEMY W KOLEJNOŚCI DO MISKI:
100G POKRUSZONYCH DROŻDŻY
1 SZKLANKA CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
¾ SZKLANKI GORĄCEGO MLEKA
¾ SZKLANKI OLEJU
4 ROZTRZEPANE JAJA-CAŁĘ
4 SZKLANKI PRZESIANEJ MĄKI
SZCZYPTA SOLI
PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE
PO 15 MINUTACH DROŻDŻE POWINNY WYJŚĆ PONAD MĄKĘ(I TAK BYŁOJ ) JAK NIE TO CZEKAĆ
CIASTO WYMIESZAĆ DODAĆ 10 DAG RODZYNEK+SKÓRKA POMARAŃCZOWA
KRUSZONKA:
½ KOSTKI TŁUSZCZU(MOŻE BYĆ KASIA)
1 SZKLANKI MĄKI
½ SZKLANKI CUKRU
PIEC 30 MIN W 200 STOPNIACH
KŁADZIEMY W KOLEJNOŚCI DO MISKI:
100G POKRUSZONYCH DROŻDŻY
1 SZKLANKA CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
¾ SZKLANKI GORĄCEGO MLEKA
¾ SZKLANKI OLEJU
4 ROZTRZEPANE JAJA-CAŁĘ
4 SZKLANKI PRZESIANEJ MĄKI
SZCZYPTA SOLI
PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE
PO 15 MINUTACH DROŻDŻE POWINNY WYJŚĆ PONAD MĄKĘ(I TAK BYŁOJ ) JAK NIE TO CZEKAĆ
CIASTO WYMIESZAĆ DODAĆ 10 DAG RODZYNEK+SKÓRKA POMARAŃCZOWA
KRUSZONKA:
½ KOSTKI TŁUSZCZU(MOŻE BYĆ KASIA)
1 SZKLANKI MĄKI
½ SZKLANKI CUKRU
PIEC 30 MIN W 200 STOPNIACH
-Lorelain-
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Kwiecień 2010
- Postów
- 4 726
katioszka - meldują że zrobiłam dzisiaj na obiad twojego kurczaka pietruszkowego. Wyszła pychota :-) najlepszym dowodem jest na to że młody wtryniał aż mu się uszy trzęsły i zjadł chyba najwięcej. W nagrodę za tak super zjedzony obiad ogląda Wojownicze Żółwie Ninja na laptopie
ale muszę sie przyznać że troszeczkę zmodyfikowałam i dodałam wyciśnięty ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Idealne do popicia było karmi chodź miałam ochotę na białe wino
z całą pewnością przetestuję też kurczaka z pomidorem i tuńczykiem
e-de,katioszka - super że znacie przepisy na szybkie obiady, bo ja zawsze mam z tym problem. W tygodniu nie ma czasu na wymyslne obiady a ja juz nie mam pomysłów. Za to w weekendy czesto szaleje i moje gotowanie trwa kilka godzin
gosheek - no wiesz co na śląsku nie jeść klusek toż to prawie grzech
iryska - nigdy drożdży nie wolno dawać do gorącego bo nie urosną, zawsze musi być średnio ciepłe czy to woda czy mleko to zasada ta sama. Jak wam nie wychodzi to łatwiej na drożdżach instant.
Jak już masz ciasto drożdżowe kruszonke to spobuj posmarować kwaśnymi powidłami np porzeczkowymi, na to masa kajmakowa. Teraz juz można kupic nawet gotowe co gotowac nie trzeba. Na to dajesz bakalie, orzechy, migdały i co tam jeszcze chcesz. Ja pod małego robie rózne obraski z owoców kandyzowanych. Jest to tak pyszne że sama bym upiekła ale nie wolno mi teraz za długo stać.
Jutro na deser żeby było szybko zrobię andruta z masą czekoladowo-orzechową mmmmmmmmm
ale muszę sie przyznać że troszeczkę zmodyfikowałam i dodałam wyciśnięty ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Idealne do popicia było karmi chodź miałam ochotę na białe wino
z całą pewnością przetestuję też kurczaka z pomidorem i tuńczykiem
e-de,katioszka - super że znacie przepisy na szybkie obiady, bo ja zawsze mam z tym problem. W tygodniu nie ma czasu na wymyslne obiady a ja juz nie mam pomysłów. Za to w weekendy czesto szaleje i moje gotowanie trwa kilka godzin
gosheek - no wiesz co na śląsku nie jeść klusek toż to prawie grzech
iryska - nigdy drożdży nie wolno dawać do gorącego bo nie urosną, zawsze musi być średnio ciepłe czy to woda czy mleko to zasada ta sama. Jak wam nie wychodzi to łatwiej na drożdżach instant.
Jak już masz ciasto drożdżowe kruszonke to spobuj posmarować kwaśnymi powidłami np porzeczkowymi, na to masa kajmakowa. Teraz juz można kupic nawet gotowe co gotowac nie trzeba. Na to dajesz bakalie, orzechy, migdały i co tam jeszcze chcesz. Ja pod małego robie rózne obraski z owoców kandyzowanych. Jest to tak pyszne że sama bym upiekła ale nie wolno mi teraz za długo stać.
Jutro na deser żeby było szybko zrobię andruta z masą czekoladowo-orzechową mmmmmmmmm
iryska
Fanka BB :)
Lorelain-ale ja tą drożdżówę robiłam już tyle razy i za każdym razem wyszła:-) Ogromniasta i pyszna.W sezonie mam zamiar dać jagody.Masy kajmakowej i owoców kandyzowanych nie uznaje bo to sam cukier a ja skrzywienie mam po cukrzycy
reklama
-Lorelain-
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Kwiecień 2010
- Postów
- 4 726
ale generalnie jest taka zasada że drożdży do gorącego sie nie daje, obojętnie co byś robiła bo słabo rosną. Spróbuj zrobić na ciepłym mleku i zobacz czy bardziej wyrośnie
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 3
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 189 tys
- Odpowiedzi
- 355
- Wyświetleń
- 40 tys
- Odpowiedzi
- 64
- Wyświetleń
- 11 tys
Podziel się: