reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pomysł na czyli przepisy kulinarne Wrzesniowek:PP

przepis na łopatkę w glazurze musztardowo miodowej

potrzebujemy najważniejszy składnik czyli mięsko z łopatki, przy zakupie patrzeć aby nie było zbyt tłuste i kupić bez kości

najpierw przygotowujemy naszą glazure. Potrzebujemy musztarde dijon, możemy tez wymieszać musztarde dijon z musztardą francuską, ale nie każdy lubi. Miód, przyprawa kebab, troszke oleju roślinnego.

w miseczce mieszamy 5 łyżek musztardy , jedną łyzke miodu , jedna łyżkę oleju i pół opakowania przyprawy kebab. Miszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli wyjdzie za mało w stosunku do zakupionego mięsa to szybko można dorobić.

Mięso kroimy w płaty, nacieramy wyciśniętym czosnkiem, opruszyć solą i pieprzem, dobrze nasmarowac nasza musztardową marynatą. Dajemy do lodówki. Im dłużej tym lepiej, ale od biedy wystarczy godzina.

pokroić całą główkę cebuli w piórka i pieczarki na mniejsze kawałki.
Do brytwanki wlac trochę oleju i wsypac troche cebuli. Podsmarzyć do momentu lekkiego zeszklenia. Wsypac warstwę pieczarek, na to układamy kawałki mięsa, na nie znowu cebulka, potem pieczarki a na to znowu miesko. Ja mam małą brytwankę to wychodza mi takie dwie warstwy,ale jak ktos ma dużą no to wystarczy pewnie tyko na jedną. Podlewamy trochę woda przegotowaną, dajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Miesko pod przykryciem gotuje się 40 minut.
Następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i podpiekamy przez kolejne 40 minut. Tak po 30 minutach juz bym zajrzała czy wyciągac czy 10 minut jeszcze potrzymac. Ja zawsze te ostatnie 10 minut robie bez przykrycia.
Idealnie smakuje podane z kluseczkami śląskimi i zapiekaną czerwoną kapustą, którą robi sie bardzo prosto. Jesli chcemy czas obiadku skrócić to podałabym z zapiekanymi talarakmi posypanymi zieloną cebulką i mixem sałat z sosem winegre do tego pokrojona w kosteczke czerwona papryka, ogórek kiszony, groszek i szczypiorek.
 
reklama
Generalnie, załozyłam sobie w komputerze plik z przepisami, a na weekend chyba zrobie rafaello wg przepisu edka,
Iryska- nie ma się czego bać, ziemniaki gotowane w kwaśnej kapuscianej wodzie, mają super smak, ja wrzucam po kapuscie tak z pól godziny jeszcze mi się nigdy nie rozgotowały, a ziemniaki to to co w kapusniaku najbardziej lubie jak tym kapuscianym kwasem zajadą.
Wrzucę potem jakiś przepis może, na razie idę odciążać moje 4 litery:)
 
lasagna ze szpinakiem:

Włączyć piekarnik na 180 C.

na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę aż sie zeszkli, nastepnie na chwilke pokrojony drobno 2 ząbki czosnku, wrzucić mięsko mielone, ja lubie z łopatki tak z 400 gr, posolic i popierzyc. Podsmażamy żeby nie było surowe. Dodać zmiksowane w blenderze pomidory z puszki (od razu doprawić, ziołami prowansalskimi, bazylia, oregano, sól, pieprz) i pół szklanki wywaru z kurczaka. Gotować z 10 minut na małym ogniu aż sie zrobi fajny sosik.


Zagotować wodę w garnku i wrzucic listki szpinaku tak z 500 gr (odciąć najpierw ogonki) tak na 2 minutki aż będzie miękki. Wyjąć i szybko zanurzyć w wodzie z lodem a nastepnie osączyć.

sos serowy:
rozgrzewamy patelnei na dużym ogniu, skręcamy na malutki i dajemy masło żeby sie rozpuściło (jak zrobimy na odwrót to się spali), 1/3 szklanki mąki przennej, smażymy cały czas mieszając ok 1 minuty (do gładkiej konsystnecji). Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodawać powoli 2 i pół szklanki mleka. Jak całe juz wljemy dajemy znowu na ogień tak ok 4 minuty ( sos musi sie zagotować i zgęstnieć). Zdjąć z ognia i wymieszac z jedną szklanką startego sera chedar.

uuuf no to jak już to mamy to bierzemy sobie naczynie żaroodporne i smarujemy olejem. Na dnie dajemy 1/4 miesa mielonego, przykrywamy 4 plastrami lasagne, , polewam 1/3 sosu serowego, dajemy kolejną warstwe nadzienia z miesem mielonym, dajemy cały szpinak, warstwa lasagne, warstwa sosu serowego i reszta nadzienia z mięsem, polać sosem serowym i posypać startym serem chedar. Pieczemy 50 minut az bedzie złocisty kolor.
 
Ostatnia edycja:
przepis na kurczaka w panierce migdałowej jest bardzo prosty, bierzemy sobie cycki z kurczaka i robimy tak jak schabowego w panierce, tylko zamiast bułki tartej maczami w migadałach i drobno posiekanych orzeszkach (kupuje gotowe w paczce). Smażymy na patelni. Osobno na małej patelni podsmarzam pokrojona drobno cebulke do zeszklenia i wrzucamy pokrojone pieczarki. Robią sie do przytsmażenia i dopiero na sam koniec solimy i pieprzymy. Podajemy na kurczaku.
Do tego dajemy ziemniaki w talarkach:
surowe ziemniaki kroimy w palstry grubosi ok 1 cm, ale nie wiecej. Gotują sie prawie do końca. Odcedzamy i dajemy na patelnie z rozgrzaną małą ilościa oleju. Podsmażamy na troche mniej niż średnim ogniu aż beda juz fajnie wyglądac. Jak sie znajdą na talerzu to posypujemy szczypiorkiem.


matko jakie ciężkie jest pisanie przepisó jak sie robi wszystko na czuja i na oko :sorry2:
 
uuuf no to jak już to mamy to bierzemy sobie naczynie żaroodporne i smarujemy olejem. Na dnie dajemy 1/4 miesa mielonego, przykrywamy 4 plastrami lasagne, , polewam 1/3 sosu serowego, dajemy kolejną warstwe nadzienia z kurczaka, dajemy cały szpinak, warstwa lasagne, warstwa sosu serowego i reszta nadzienia z kurczaka, poleać sosem serowym i posypać startym serem chedar. Pieczemy 50 minut az bedzie złocisty kolor.

ten kurczak to rozumiem, że ta łopatka?? ;-)
 
Dziewczyny help.Wyprawiam w niedzielę przyspieszone 2 latka dla Amelii bo mój tata wyjeżdża na dłużej i nie mam pomysłu na to co podać.Chciałam tylko ciasto bo ja ogólnie nie lubię gości u siebie.Zatem będzie tort i jakieś ciacho dodatkowo i na tym chciałam skończyć bo to taka wizyta 16-19 ma być ale siostra się krzywi a ja nie mam pomysłu co lekkiego na ewentualną kolację mogłabym przygotować tylko bez mięs itp mówię o prostych rzeczach i tanich:-p
 
Iryska ja Ci powiem, ze tez olalam kolacje na urodzinyach Lusi. Stwierdzialam, ze u dziecka ciasta starcza... M mial watpliwosci i chcial zaserwowac jakies przekaski do "piwa" czyli jakies koreczki, bruschiety, jakaies salatki, jakies ciastka z ciasta francuskiego ale zrobione na slono, np z feta i szpinakiem, z pieczarkami czy z szynka i serem...

Albo pizze zamow:pP
 
Ostatnia edycja:
reklama
iryska - coś co się robi mega szybko i jest smaczne to biorę duży półmisek (ja mam taki szklany) układam na nim świartki jajka na twardo, ćwiartki pomidora i ugotowany jędrny brokół. To lekko solę i pieprzę i polewam sosikiem - w oryginale czosnkowym ja raczej koperko-ziołowym bo u mnie mąż czsonku nie toleruje. Sosik może być na bazie jogurtu z majonezem. Polewam to takimi cienkimi strużkami ale gęsto - wtedy robią się kolorowe prześwity. To oczywiście jako jedna z rzeczy nie jedyna - ale bardzo szybko znika z półmiska. Zrób talerz serów, może pleśniowy z winogronami albo żurawiną, koreczki, minik kanapeczki z bagietki z łososiem, jajkiem, kawiorem itp. I jakąś szybką sałątkę - kup mix sałat, pomidor, ogórek, feta lub bałkański i gotowe.
 
Do góry