reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pomysły na obiady

reklama
Szpinak zawiera wiele witamin, szczególnie A, z grupy B, PP i C. Ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas. Szpina jest pyszny, zdrowy i pozywny, dlatego tez my sie dzis nim zajadamy.
Szpinak palce lizac
Skladniki:
* opakowanie mrozonego szpinaku
* 3-4 sredniej wielkosci ziemniaki
* 2-3 jajka
* 2 lyzki masla
* czosnek wedlug smakowych upodoban
* vegeta
* smietana do zabielenia
Przygotowanie:
Ugotowac ziemniaki i jajka. W rondelku rozgrzac maslo, dodac pokrojony drobno czosnek i mrozony szpinak. Gdy szpinak sie rozmrozi dorzucic pokrojonego w kostke ziemniaka i jajko, przyprawic do smaku i zabielic smietana.
Szpinak tak przygotowany mozemy podac sam z pieczywem lub jako sos do makaronu czy zapiekanek.​
http://imageshack.us
 
Kotleciki z filetu kurczaka i majonezu

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka (ok. 40 dag)
2 łyżki majonezu
3 dag żółtego sera
2 jajka
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki Vegety
½ łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zieloną pietruszkę drobno pokroić.
Do miski przełożyć filet z kurczaka, żółty ser, zieloną pietruszkę i dodać pozostałe składniki, tj. majonez, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, Vegetę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień farsz nabierać łyżką i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć kotleciki z dwóch stron.



ja zazwyczaj farsz trzymam w lodówce jakieś 2 godz
 
PAPRYKARZ KOZIENICKI

500 g mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe) - ja użyłam polędwiczek wieprzowych pokrojonych w grube talarki
1-2 cebule
po pół strąka kolorowej papryki
suszona włoszczyzna
mąka (do obtoczenia mięsa)
olej (do smażenia)
sok z cytryny
kilka łyżek śmietany
sól
mielona papryka

Mięso zamarynować z sokiem z cytryny, solą i papryką mieloną. Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Cebulę i paprykę pokrojone w paseczki podsmażyć na oleju, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Mięso obtoczone w mące podsmażyć na oleju i dodać do cebuli i papryki. Zalać wodą (do poziomu mięsa), dodać włoszczyznę i dusić do miękkości. Dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą (też z kuskus).
 
sos mojej roboty:

podsmazam cebulke, dodaje mieso mielone, przyprawy, to wszystko sie dusi jakis czas, az mieso przestanie byc surowe. nastepniej dodaje koncentrat/ sok pomidorowy, zagotuje, zaprawiam maka i smeitana i gotowe;-)

o matko! jaka profanacja! :szok: przepraszam cie donkat ale musialam :sorry2:

sos pomidorowy:
przecier pomidorowy (do kupienia w litrowych butelkach w kazdym hipermarkecie)- moga byc pomidory z puszki jakie dodaje majandra a dla bardziej ambitnych polecam swieze
troszke oleju z oliwek
czosnek
odrobina soli
oregano
moze byc bazylia
wszystko razem dusimy az czosnek bedzie miekki i gotowe.
do tego sosu mozna dodac mieso, groszek, tunczyka czy co kto sobie chce.
 
Tarta z cebula
składniki

  • 500 g cebuli
  • 3 łyżki oleju
ciasto:
  • 300 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 100 ml mleka
  • 100 jogurtu
  • 2 jajka
  • 30 g mąki
  • 1 łyżeczka kminku
  • gałka muszkatałowa
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

  1. Z mąki, soli, masła, wody i jajka, wyrobic kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Cebulę obrać i poszatkować w kosteczkę, zeszklić na oleju, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
  3. Przygotować nadzienie: wymieszać mleko, jogurt , mąkę i jajka. Dodać kminek, szczyptę gałki muszkatałowej, sól i pierz.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ułożyć na nim cebulę, zalać nadzieniem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni, przez 30 min
  6. Podawać gorące
 
Spaghetti z tunczykiem
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti, 185 g tuńczyka w sosie własnym (puszka) , 2 duże cebule , 1/2 główki czosnku, 150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki startego sera mozzarella, sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawa do dan wloskich

Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać odsączonego tuńczyka. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać jogurt i starty żółty ser, jeszcze chwilę poddusić. Gdy ser się rozpuści, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać?
Makaron polewamy sosem z tuńczykiem.

Uwagi:
Trzeba uważać, żeby nie przypalić czosnku, będzie wtedy gorzki i popsuje smak potrawy. Połączenie czosnku, cebuli i tuńczyka daje specyficzny smak i aromat (nie każdemu smakuje).
 
PLACKI ZIEMNIACZANE INACZEJ

Składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki
jajko
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
olej,oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj, ostudź, zmiel, dodaj jajko i mąkę. Szybko wyrób jednolite cisto i formuj z niego placuszki na desce posypanej maka, smaż na oleju
 
reklama
Agulka to ja placki ziemniaczane robię nie z gotowanych ziemniaków tylko z surowych tartych na najmniejszych oczkach : ) i smazonych. Są rownie pyszne jak z gotowanych bo jadłam i takie bo moja teściowa takie robi.
 
Do góry