co to znaczy? zjadliwy czy taki który się zje kiedy nie ma innych słodości w pobliżuPlacek miętowy nienajgorszy,a te placki ziemniaczane+przesmażona cebulka... Pychotka!! Nawet Mateusz zajadał się,a on jest zdecydowanie pyrczany
reklama
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
Smaczny,ale na zdjęciu wyglądał bardziej smakowicie.
To może i ja coś zaproponuję. Danie w sam raz na zjazdy rodzinne. Od kiedy pojawiło się drugie dziecię robię je też w tygodniu by mieć z głowy codzienne stanie w kuchni. Wystarczy podgrzać i już. Rewelacyjne w sytuacji "Kochanie nie wiem o której wróce więc nie czekaj z obiadem" (a ja właśnie próboje zrobić obiad z Karoliną na rękach bo ona musi widzieć co się na tej kuchence dzieje).
Tak więc polecam mój bograczyk Dobry, syty, bezstresowy.
BOGRACZ
Skład:
1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
10 dkg smalcu
2 duże cebule
5 pomidorów
2 papryki
40 dkg ziemniaków
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
3 ząbki czosnku
przyprawy jak do gulaszu
kluski:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżki wody
2 łyżki oleju
Jak zrobić:
Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.
Ciasto na kluski:
Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
Kluseczkom nic się nie stanie jak sie pogotuja jeszcze we wspólnym garnku
W okresie zimowym daje pomidory z zalewy (2 puszki); już krojone lub całe pokrojone przed dodaniem. Jeśli wlejemy całą zalewe z puszek nie trzeba już dawać koncentratu.
Tak więc polecam mój bograczyk Dobry, syty, bezstresowy.
BOGRACZ
Skład:
1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
10 dkg smalcu
2 duże cebule
5 pomidorów
2 papryki
40 dkg ziemniaków
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
3 ząbki czosnku
przyprawy jak do gulaszu
kluski:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżki wody
2 łyżki oleju
Jak zrobić:
Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.
Ciasto na kluski:
Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
Kluseczkom nic się nie stanie jak sie pogotuja jeszcze we wspólnym garnku
W okresie zimowym daje pomidory z zalewy (2 puszki); już krojone lub całe pokrojone przed dodaniem. Jeśli wlejemy całą zalewe z puszek nie trzeba już dawać koncentratu.
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
osobiście nie smażę na oleju mięsa z którego ma być sos, ponieważ na smalcu lub margarynie sos jest dzardzej jednolity,a nie taki jakby oważonyMie usibyc smazone na smalcu czy mohe na oleju lub margaryne
Muffinki Capuccino
Składniki:
• kawa capuccino w proszku 1/2 opakowania
• mąka 22 dkg
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• cukier brązowy 17,5 dkg
• mleko 250 ml
• olej kujawski 90 ml
• esencja wnailiowa 1,5 łyżki
• jajko 1 sztuka
• czekolada mleczna lub o smkau capuccino 1/2 tabliczki
Sposób przygotowania:
Mieszamy suche składniki z suchymi - bez czekolady - a mokre z mokrymi.
Teraz wsypujemy suche do mokrych i niedbale mieszamy - mają być grudki.
Nakładamy do 3/4 wysokości papilotek i do każdej muffinki wkładamy po trzy małe kawałeczki czekolady.
Wkładamy do gorącego piekarnika 200'C na 20 minut.
Składniki:
• kawa capuccino w proszku 1/2 opakowania
• mąka 22 dkg
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• cukier brązowy 17,5 dkg
• mleko 250 ml
• olej kujawski 90 ml
• esencja wnailiowa 1,5 łyżki
• jajko 1 sztuka
• czekolada mleczna lub o smkau capuccino 1/2 tabliczki
Sposób przygotowania:
Mieszamy suche składniki z suchymi - bez czekolady - a mokre z mokrymi.
Teraz wsypujemy suche do mokrych i niedbale mieszamy - mają być grudki.
Nakładamy do 3/4 wysokości papilotek i do każdej muffinki wkładamy po trzy małe kawałeczki czekolady.
Wkładamy do gorącego piekarnika 200'C na 20 minut.
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
Kasiu, te muffinki to na obiad?;-)
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 10
- Wyświetleń
- 3 tys
Podziel się: