A co powiecie na takie danie??
Koperkowe roladki z kurczaka
1 pęczek koperku
3 pojedyncze filety z kurczaka
czosnek granulowany
sól
3 łyżki śmietany 18%
½ łyżki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Koperek opłukać i drobno pokroić. Filety z kurczaka rozbić. Następnie posypać je pokrojonym koperkiem (około 2 łyżki koperku odłożyć), granulowanym czosnkiem i solą. Zwinąć roladki i spiąć je wykałaczkami lub związać delikatnie nitką. Gotowe roladki przełożyć na gorący olej i zrumienić z każdej strony. Następnie zalać je około ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie roladki wyciągnąć i wyjąć z nich wykałaczki bądź zdjąć nitkę. Do około 1/3 szklanki wody dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka, w którym dusiły się roladki. Sos zagotować. Następnie dodać odłożony wcześniej koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać. Koperkowe roladki polać koperkowym sosem. Podawać z dużą ilością ulubionej surówki lub z młodymi ziemniaczkami i surówką.
Koperkowe roladki z kurczaka
1 pęczek koperku
3 pojedyncze filety z kurczaka
czosnek granulowany
sól
3 łyżki śmietany 18%
½ łyżki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Koperek opłukać i drobno pokroić. Filety z kurczaka rozbić. Następnie posypać je pokrojonym koperkiem (około 2 łyżki koperku odłożyć), granulowanym czosnkiem i solą. Zwinąć roladki i spiąć je wykałaczkami lub związać delikatnie nitką. Gotowe roladki przełożyć na gorący olej i zrumienić z każdej strony. Następnie zalać je około ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie roladki wyciągnąć i wyjąć z nich wykałaczki bądź zdjąć nitkę. Do około 1/3 szklanki wody dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka, w którym dusiły się roladki. Sos zagotować. Następnie dodać odłożony wcześniej koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać. Koperkowe roladki polać koperkowym sosem. Podawać z dużą ilością ulubionej surówki lub z młodymi ziemniaczkami i surówką.
Jak byliśmy z bratem młodsi i moja mama była jeszcze w domu to często zostawały ziemniaki z obiadu po to, żeby wieczorem zjeść podsmażane z jajeczkiem- uwielbiam takie kolacje. Niestety u teściowej jest wszystko na "wymiar" i ona nie może pojąć takich kolacji
a gotowanie specjalnie ziemniara pod podsmażenie dla samej siebie się odechciewa.
, na później,


oto "przepis" wg którego zawsze gotuję moją ulubioną zupke
ale ja tego nie praktykuję tym bardziej teraz kiedy jestem na diecie. Taka jaką robię nie jest ala wodzianka ale dość gesta.