reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pomysły na obiady

reklama
Skladniki:
*40 dkg miesa wolowego
*1 duza cebula
*oliwa ( zwykła )
*pomidor
*papryka zielona ( długa wąska peperoni lub normalna )
*2 bakłażany
*2 kabaczki mozesz zastapic cukinia lub nie dawac w ogole
*pieprz
*sol
*jazynka
Przygotowanie:
Do dosyć głebokiego garnka wlać ok. 4 , 5 łlyżek oliwy do niej wrzucic 1 duzego pomidora bez skórki pokrojonego w drobne kawałki, w momencie kiesy pomidor zacznie sie rozztapiać a oliwa nabierze czerwonego koloru dodać pokrojona w kostkę dużą cebulę. smazyc ok 3 minut nastepnie dodac 2 łyżki koncentratu pomidorowego i mieszac ok 1 minutę.dolac ok 1 szklane wody, wrzucic pokrojona w kostke ( ok. 1,5 cm ) wołowinę, podsmazyć ok 4 minuty, dodać pokrojonego w kostke dosc gruba( ok 2-3 cm ) bakłażana i kabaczek oraz paprykę, zalać wodą prawie tak by przzykrylo wszystko, dodac przyzprawe kucharek lub jażynkę, pieprz, sól, papryke..przykryc..gotowac ok. 1 godziny..Woda wyparuyje, warzywa zmiena i stworza wspanialy sos. Podawac z jasnym pieczywem, ryzem, kasza, ziemniakami...

JAK NIE MAM POD REKA KABACZKA ANI CUKINI TO NIE DAJE I TEZ GULASZ JEST DOBRY
 
I JESZCZE ROBIE TAK

mieso gulaszowe przesmazam na margarynie, zalewam woda dusze, dodaje, cebule pokrojona w osemki, papryke zielona, czerwona i zolta pokrojona w grubsza kostke, (do tego jak lubisz na ostro mala chili), smazone pomidory pokrojone w kostke, zalewam odrobina wody i dusze az mieso zmieknie, przyprawiam, sola, pieprzem i czym tam lubisz, majeranke, oregano lub przyprawy do gulaszu, pycha podaje z ryzem, kuskusem lub pilav bulgar (turecka kasza)
 
KOTLECIKI

*podwojna piers z kurczaka
*jajko
*1/3 kapusty pekinskiej
*1/3 kaszy mannej
*marchewka
*sol, pieprz,

Wrzucic wszystko do blendera po rozdrobnieniu i polaczeniu skladnikow formowac kotleciki i smazyc na oleju
 
POCHLOPKA (na rosole z dnia poprzedniego lub na włoszczyźnie)

Do rosołu dolać wody, pokrojoną drobno kapustę białą (max. pół główki),marchewkę i cebulę, gotować 10 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, koperek suszony lub świeży, zasmażkę, sól (ewentualnie).
Pyszna, tania i łatwa w przyrządzeniu.

 
Ziemniaki z fasola
Skladniki:
*6 duzych ziemniakow
*zielona fasola
*cebula
*lyzka koncentratu pomidorowego
*sol
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszkli cebule pokrojona w kostke, dodac lyzke koncentratu pomidorowego, przesmazyc. Gdy zacznie pacniec dodac umyta, pokrojona w mniejsze kawaki zielona fasole. Zalac dwoma szklankami wody i gotowac pod przykryciem ok 20 minut poczym dodac obrane, surowe ziemniaki pokrojone w wieksze kawalki. Przyprawic sola i gotowac az ziemniaki zmiekna.

 
reklama
Do góry