• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Prezent na komunię

reklama
Amy Poehler Movie GIF by Sisters

No właściwie to tak to dzialało kiedyś. Dawało się biżuterię i zbierało się złotą biżuterię głównie po to, żeby byla zabezpieczeniem finansowym. Dlatego po smierci pokolenia naszych prababć zawsze była masa bizuterii do rozdania.
W przypadku wojny biżuteria była lepszym zabezpieczeniem niż waluta.

Czasy mamy inne, a zwyczaj pozostał.

Ja po prostu nie jestem zwolenniczką kupowania rzeczy typowo "na pamiątkę", bo dla mnie to bez sensu wydać kilka stów na coś, co większośc czasu leży w szafie. A u nas mama nie pozwalała tych rzeczy nosić, bo pamiątkowe 😂 więc w sumie moje leżą cały czas u mamy. I medaliki syna z chrztu tak samo 😂

Za to rower, ktory dostalam na Komunię mam do dzisiaj, jest sprawny i w użyciu :)
A ja takie różne łańcuszki, kolczyki itp. akcesoria z dzieciństwa oddałam do złotnika, zostały przetopione i mamy teraz z mężem obrączki. Po latach znów służą. 😉

No właściwie to tak to dzialało kiedyś. Dawało się biżuterię i zbierało się złotą biżuterię głównie po to, żeby byla zabezpieczeniem finansowym. Dlatego po smierci pokolenia naszych prababć zawsze była masa bizuterii do rozdania.
W przypadku wojny biżuteria była lepszym zabezpieczeniem niż waluta.

Czasy mamy inne, a zwyczaj pozostał.

Ja po prostu nie jestem zwolenniczką kupowania rzeczy typowo "na pamiątkę", bo dla mnie to bez sensu wydać kilka stów na coś, co większośc czasu leży w szafie. A u nas mama nie pozwalała tych rzeczy nosić, bo pamiątkowe 😂 więc w sumie moje leżą cały czas u mamy. I medaliki syna z chrztu tak samo 😂

Za to rower, ktory dostalam na Komunię mam do dzisiaj, jest sprawny i w użyciu :)
Czasy właśnie mamy takie same. Teraz najlepsza inwestycja to złoto, nie pieniądze. Pieniądze tracą na wartości a złoto nigdy. Wystarczy trochę zapoznać się z ekonomią i sytuacją na świecie.
Więc ja będę się upierać, że najlepiej kupić złoto a nie dawać pieniądze.
My z mężem dostaliśmy od jego babci jej obrączki ze ślubu i inne złoto i przetopiliśmy na swoje. Więc jak najbardziej nam służy i jest w użyciu.

Czasy właśnie mamy takie same. Teraz najlepsza inwestycja to złoto, nie pieniądze. Pieniądze tracą na wartości a złoto nigdy. Wystarczy trochę zapoznać się z ekonomią i sytuacją na świecie.
My z mężem dostaliśmy od jego babci jej obrączki ze ślubu i inne złoto i przetopiliśmy na swoje. Więc jak najbardziej nam służy i jest w użyciu.
Ja pisalam w kontescie tego czy dawać coś co posluzy teraz czy nie :) nie o inwestycjach.

Nie do końca.
Jeżeli ktoś chce inwestować w złoto, to niech najlepiej kupi złom złoty, ewentualnie sztabki.
Biżuteria jest ładna, jest pamiątką. Ale ekonomicznie jest zbyt droga w stosunku do wartości złota z jakiego została wykonana.
Także, jak ktoś chce kupić pamiątkę- śmiało. Ale nie mieszajmy w to inwestowania.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry