balbinka : a ja ciebie rozumiem. mam podobny "problem" tylko nie ze systemem zdrowia akurat (tu jest rowny dla wszystkich, bez wzgledu czy publicznie czy prywatnie, koszty w woieksozsci sa zwracane w odgornie sutalonym pulapie)
u mnie tak jest z pomocami + systemem socjalnym : szkoly, zlobki przedszkola stolowki, sport (w publicznych a nie prywatnych placowkach), szkola muzyczna, podatki, no wiele by tu cytowac...
tu jest tak ze jak zarabiasz w miare lub dobrze, to placisz mega podatki na wszystkich, na pomoce
ja bedac w ciazy nie bylam jeszcze mezatka i bylam studentka nie zarabiajaca NIC
nie nalezalo mi sie od panstwa NIC bo patrzyli an zarobki "domu" czyli taty dziecka
a co jakby tata mi grosza nie dawal, mnie zostawil? ile miesiecy tulaczki po biurach administracji?
nie dostalam becikowego ktore normalnie jest "obowiazkowe" dla wszystkich
place podatki na zlobki, a sama od 3 lat ponad nie dostalam miejsca! place zeby mieli inni - taka jets prawda... i rozumiem, ze sa ludzie, ktorzy potzrebuja bardziej niz, ja ale w pewnym momencie to najzwyczajniej wkurza ze placisz a nie masz
ja moge placic, inni te zplaca ok, ale sama chce miec do tego dostep! a nie ze jak mialam egzamin to szukalam niani prywatnie
a pani z serwisu zlobkowo-przedszkolnego pwoiedziala, ze mozemy zatrudnic nianie ne pelen etat, bo nas stac... CHAMOWA
to po to oddajemy prawie 50% tego na co maz rypie od switu do nocy zeby zatrudbiac nianie? ja nie jestem firma zeby zatrudniac, oplacac skladki i inne!
podobnie ebdzie w przedszkolu, ok jets gratis bo to szkola
ale we francji nie ma stalej ceny tylko "cena od zarobkow" wiec za sport, muzyje, stolowke w poludnie ebdziemy placic wyzsza kwote a dzieci beda jadly taki sma posilek, beda w jednej grupie judo czy w jendej klasie szkoly muzycznej! taka sama profesorka/trener, taki sam budnek i kurs, takie same godziny w jakich sie odbywa
kiedys poszlam zaplacic znajomej bo nie mogla do urzedu wlasnie za kurs judo jej syna
placila 20 pare euro
przed nami stala pani z dzieckiem korzystajacym z socjalki i jej rata za miesiac wybosila 3 euro... tylko ze ja ta pania znalam z podworka i wiem ze na czarno pilnowala dzieci, sprzatla i prasowala
miala pensje+ full pomocy z panstwa
a do tego za wsyztsko placi taniej bo robia jej przelicznik od niskiej pensji, bezrobotnego itp
to co z tegoz e ktos rypie i zarabia pwoiedzmy 5000 a ktos kto ma 1000 za wszystko placi 5 razy mniej, plus ma mieskznaie z panstwa i pomoce! dobrze mu sie zyje, pracowac mu sie nie chce, czysty zysk
nie robisz, dostajesz kase, i jeszcze mniej wydajesz niz normalna cena
szlag mnie trafia na ten system
to wlasnie takie dzieci jezdza co 3 m-ce na wkacje " z urzedu" chodza lpeij ubrane niz dziecko pary inzynierow itp
bo para inzynierow musi oddac pol pensji panstwu, zaplacic za kredyt i dziecko moze na wakacje wyslac raz w roku !