reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
wisieńka- NIE STRASZ BO JA CHCE SPACERKIEM PO Zuza iść...mówisz,ze tak wieje???????

Henia-dobre:))) ja chodziłam do liceum z Henryką:))
czyli zostaje Emilka :)no i git! :)

reklama
balbinka : a ja ciebie rozumiem. mam podobny "problem" tylko nie ze systemem zdrowia akurat (tu jest rowny dla wszystkich, bez wzgledu czy publicznie czy prywatnie, koszty w woieksozsci sa zwracane w odgornie sutalonym pulapie)
u mnie tak jest z pomocami + systemem socjalnym : szkoly, zlobki przedszkola stolowki, sport (w publicznych a nie prywatnych placowkach), szkola muzyczna, podatki, no wiele by tu cytowac...
tu jest tak ze jak zarabiasz w miare lub dobrze, to placisz mega podatki na wszystkich, na pomoce
ja bedac w ciazy nie bylam jeszcze mezatka i bylam studentka nie zarabiajaca NIC
nie nalezalo mi sie od panstwa NIC bo patrzyli an zarobki "domu" czyli taty dziecka
a co jakby tata mi grosza nie dawal, mnie zostawil? ile miesiecy tulaczki po biurach administracji?
nie dostalam becikowego ktore normalnie jest "obowiazkowe" dla wszystkich
place podatki na zlobki, a sama od 3 lat ponad nie dostalam miejsca! place zeby mieli inni - taka jets prawda... i rozumiem, ze sa ludzie, ktorzy potzrebuja bardziej niz, ja ale w pewnym momencie to najzwyczajniej wkurza ze placisz a nie masz
ja moge placic, inni te zplaca ok, ale sama chce miec do tego dostep! a nie ze jak mialam egzamin to szukalam niani prywatnie
a pani z serwisu zlobkowo-przedszkolnego pwoiedziala, ze mozemy zatrudnic nianie ne pelen etat, bo nas stac... CHAMOWA
to po to oddajemy prawie 50% tego na co maz rypie od switu do nocy zeby zatrudbiac nianie? ja nie jestem firma zeby zatrudniac, oplacac skladki i inne!

podobnie ebdzie w przedszkolu, ok jets gratis bo to szkola
ale we francji nie ma stalej ceny tylko "cena od zarobkow" wiec za sport, muzyje, stolowke w poludnie ebdziemy placic wyzsza kwote a dzieci beda jadly taki sma posilek, beda w jednej grupie judo czy w jendej klasie szkoly muzycznej! taka sama profesorka/trener, taki sam budnek i kurs, takie same godziny w jakich sie odbywa
kiedys poszlam zaplacic znajomej bo nie mogla do urzedu wlasnie za kurs judo jej syna
placila 20 pare euro
przed nami stala pani z dzieckiem korzystajacym z socjalki i jej rata za miesiac wybosila 3 euro... tylko ze ja ta pania znalam z podworka i wiem ze na czarno pilnowala dzieci, sprzatla i prasowala
miala pensje+ full pomocy z panstwa
a do tego za wsyztsko placi taniej bo robia jej przelicznik od niskiej pensji, bezrobotnego itp
to co z tegoz e ktos rypie i zarabia pwoiedzmy 5000 a ktos kto ma 1000 za wszystko placi 5 razy mniej, plus ma mieskznaie z panstwa i pomoce! dobrze mu sie zyje, pracowac mu sie nie chce, czysty zysk
nie robisz, dostajesz kase, i jeszcze mniej wydajesz niz normalna cena
szlag mnie trafia na ten system
to wlasnie takie dzieci jezdza co 3 m-ce na wkacje " z urzedu" chodza lpeij ubrane niz dziecko pary inzynierow itp
bo para inzynierow musi oddac pol pensji panstwu, zaplacic za kredyt i dziecko moze na wakacje wyslac raz w roku !

mama może do ciebie nie doleci. Poszłam w płaszczyku wiosennym i zmarzłam. I włosy mi latały w koło głowy i piach w oczy, dobrze, ze okulary miałam.
A Emilka to tak na 95%, moze się jeszcze okazac, że np. Olafek:-D

pok dzięki ;-)

mama witaj :)))

spalinka u mnie raz lepiej raz gorzej - jak to w ciąży :sorry:

jos takie socjalne rozwiązania mają swoje złe i dobre strony.... a nadużycia są nie do wyeliminowania - liczy się statystyczne dobro społeczne niestety... a może jednak stety :) ....?

Oki-zwycięstwo nad kuchnią;)
Mamo-wieje trochę ale ja nawet wyskoczyłam na krótki rękaw na dwórek i było fajnie-spacerkiem jak najbardziej można iść
a może ty wiesz co się dzieje jak sinieją paznokcie u rąk?-i nie ważne czy zimno czy nie?

a imię Emilka też mi się bardzo podoba ale mój M jest na nie-także u nas prawdopodobnie będzie Maja Paulina M.;)

pok dzięki ;-)

mama witaj :)))

spalinka u mnie raz lepiej raz gorzej - jak to w ciąży :sorry:

jos takie socjalne rozwiązania mają swoje złe i dobre strony.... a nadużycia są nie do wyeliminowania - liczy się statystyczne dobro społeczne niestety... a może jednak stety :) ....?

myślę, że jednak stety :)
zawsze trzeba mieć z tyu głowy świadomość, że nawet jeśli teraz mamy pieniądze, to wszystko może się stać i możemy zostać bez nich. I wtedy będziemy bogu/losowi dziękować, że są ludzie, którzy składki płacą, i że możemy iść z anginą do lekarza...

kocurek : na pewno "stety" ale to stety to powinno byc kontrolowane nawet nie minimum, ale to co jest REALNIE potrzebne
a tutaj niestety system socjalny wywral sie spod kontroli
juz wspominlam o kolezance samotnej matce ( pracujacej na czarno) ktora dostawala z panstwa 1080 euro na mieisac : pomoc do mieszkania, pomoc do transportu, do niani, do jedzenia, rata na dziecko (pieluchy jedzenie itp)
a ile wynosi najnizsza krajowa pensja NA PELEN ETAT ? : 1200! i tu niestety dochodzi do przegiec
po cholere pracowac ( za nanizsza krajowa) jak mozna prawie tyle samo dostac z pomocy???????????? :)

nie jetsem za systemem amerykanskim gdzie sie chorych zostawia pod drzwiami szpitala bo nie maja na operacje, ale jednak kurde pracowac na 3 pracujacych na czarno albo udjacych separacje to tez mi sie nie widzi... system socjalny tak, ale zroznowaznony a nie tak paradoksalny i dysproporcjonalny jak we francji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jos - to prawda, że socjal we Francji to cos przerazajacego ale mysle, ze to sie powoli bedzie zmienialo, bo jeszcze troche i Panstwo zbankrutuje. Podobnie, choc nie az tak jest w Hiszpanii. W Niemczech kiedys socjal byl ekstra i nie oplacalo sie pracowac ale stopniowo juz ucinaja. Francje pewnie tez to czeka. Juz sie boje tych strajkow! ;-)

BALBINKA- WIEM JAK JESTE- moj Tomi 16 lat pracuje w jednej firmie-cały czas składki odciągają takie ze hoho ,z lekarzy nie korzysta bo nie choruje...a jak Zuza złamała reke to za gips płacilismy bo dla dzieci jest lżęjszy rodzaj gipsu ,ale nie na NFZ
bije.gif

No właśnie o tym mówię - płacić za wszystko z góry, ale jak już potrzebujesz pomocy to podadzą Ci milion powodów, że gips dla córki Wam się nie należy. Nie stać Cię? No trudno, samo się zrośnie :wściekła/y:

jos-ja Ciebie doskonale rozumiem. I też nie mam nic przeciwko aby pomagać biedniejszym. To nie wina ludzi, że im gorzej się wiedzie, mimo wszelkich starań. Ale właśnie - płacę, to też chcę coś w zamian dostać! Może gdyby było tak, ze jak do 3 dni roboczych nie dostanę się do specjalisty, to NFZ pokrywa koszt mojej prywatnej wizyty, to coś by ruszyło
Tak jak powiedziałaś o tym, że babol Ci wypomniał, że stać Cię na opiekunkę - bezczelna! Przypomniała mi się taka sytuacja w spożywczym. Jedna ekspedientka notorycznie, niemal za każdym razem mówiła - "będę Pani winna 10gr", "...5 gr", "...15rg" itd. Praktycznie przy każdych zakupach nie wydawała mi reszty do końca. Raz zdarzyło się, że zabrakło mi 5 groszy do jajek, a naszła mnie ochota na naleśniki. Nie sprzedała mi, mimo, że powiedziałam jej ze zaraz doniosę brakująca kwotę! za ok 2 tygodnie powtórka - "będę pani winna 10 groszy", a ja na to NIE!!!!!!!!!! Popatrzyła na mnie zwyzywała, że jak jeżdżę takim samochodem to mnie stać żeby nie dostać 10 groszy reszty :szok:, poprosiłam kierownika. Gdyby nie była bezczelna to po prostu wzięłabym paczkę gum do kieszeni i wychodząc powiedziałabym jej
że te 10 groszy i poprzednie niewydane to właśnie ta paczka gum. Ale nienawidzę chamstwa, oceniania ludzi po wyglądzie czy zasobności portfela.

Ostatnia edycja:
reklama
balbonka ... no brak slow... ale co zrobic

pok : francja przez swoj kochany system socjalny kiedys pojdzie w powietrze ! :) ciekawe dlaczego akurat tu jets najwiekszaw europie emigracja???????????? hmmmmmmmm.... pomyslmy :)
ja mam juz dosc placenia i tego zeby nic nie miec w zamian
jakbym dostala zlobek, to moze bym sie zamknela, nawet o te nierowne skladki za zajecia sportowe i inne itp
ale kurna jeszcze tutaj NIGDY NIC nie dostalam
nawet nie to ze za darmo, bo mi sie nie nalezy (np pomoce) ale takie normalne rzeczy, najzwyklejszy dostep do nich : jak zlobek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

my zaraz spadamy na spacer!

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry