reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych pociech

kania, brawo dla Oliwki :)

margerrita,
wow jestem pod wrażeniem! ale co ja się dziwie wkońcu Patryki to mądre chłopaki;)))

rozumie sie samo przez ssie :) nie ma jak Patryki
Dziewczyny jak was czytam, jakie postępy robią wasze pociechy, to powoli zaczynam się martwić ;/ Zuza nie ma najmniejszej ochoty się turlać w jakąkolwiek stronę ( pediatra twierdzi, że jest duża, to pewnie trudniej jej tyłeczek zarzucić), nie śmieje się na głos ( nad tym najbardziej ubolewam) nie gaworzy gugu, gaga ani nic w ten deseń ( słuch jest ok) za to jak ją podpuszczę, żeby "puszczała" ślinę, to jest nie do pobicia. Aż się martwię co w szkole będzie, jak taki leń z niej ;/

Maga, sprubuj ja jak najwiecej na podlodze klas, my mamy spiwor i koc polozony na to mata, duzo sie tez turralismy razem, bo piszesze, ze wogole sie nie turrla, ale do siadu sie podnosi, jak lezy na brzuszku to glowke podnosi?
i nie ma co sie martwic, DZIECI ROZWIJAJA SIE WE WLASNYM TEMPIE i nie wolno na sile czegos robic bo powinno, przyjdzie pora, ze powie upragnione mama i wtedy poryczysz sie jak bobr,

Kania - no to super że Oliwia już trochę sobie posiedzi :-) Zdolniacha mała :-) No u nas to mi się wydaje że on ma problem właśnie z równowagą, bo siłowo na moje oko jest już ok.

Margerrita - gratulacje dla małej gadułki :-) Jestem pod wrażeniem :-) Może dziennikarz Ci rośnie, albo polityk ;-) Hehe :-)

Cass - wcale Maja nie jest zacofana - ładnie już mówi i tego jej gratuluje. U nas na razie spółgłoski kiepsko wychodzą bez czegoś wsadzonego do buzi. No ale ze smokiem to już co innego i wtedy ulubione słowo to: Kole, kole! No i się śmiejemy że już by się Coli napił chłopak a nie ciągle tylko to mleko i mleko ;-)
no wiesz co matka, coli dziecko zalujesz :D
a co do polityki, to jak bylam mala jak pytano sie mnie kim chcesz zostac jak dorosniesz to wiecie jaka byla moja odpowiedz?

prezydentem, na co pojawial sie znak zapytania na twarzy osoby pytajacej, a ja na to a jak nie przeydentem to bede zona krola :D no cuz drugie nie wyszlo,

reklama
Hehe,ja chciałam byc kosmonautką:)))).A jak mama,biedna,usiłowała nauczyc mnie porządku i prosiła,żebym posprzątała,bo przeciez musze to umiec w przyszłości,to patrzyłam na nią zdziwiona i mówiłam,że przeciez będę miała służącą,to po co mam się uczyc sprzątać?Przeciez wszystkie księżniczki miały służące i inne damy.Hm...jakoś umknęło mojej uwadze,ze moja mama nie ma...;)

Malutka80 Oliwka sama nie siada, tylko siedzi, łapie mnie za ręce na których się podciąga i siedzi sama przez kilkanaście minut, potrafi się przy tym bawić.
Nie pisałam że sama siada, bo do tego to jej jeszcze daleko, ale jeśli ktoś mnie źle zrozumiał to sprostowanie - nie siada sama tylko siedzi sama:)

A ja się pochwalę,że mój Krzyś zaczął wreszcie obracać się z plecków na brzuszek w prawą stronę,bo jak do tej pory tylko chciał w lewo.A wczoraj na ukończenie 6 miesiąca - zaczął się łapać za stópki :-) Do wczoraj sięgał tylko do kolanek.

Malutka - żaden dzieciaczek tu chyba jeszcze nie siada. Siedzenie to i owszem,ale nie siadanie. Same dzieci siadają chyba coś koło 8 miesiąca (ale pewna nie jestem). Więc mój potrafi czasem kilka sekund się utrzymać na siedząco,ale jak ja go posadzę, albo jak się podciągnie za moją rękę z leżenia na plecach. Prawidłowo dzieci powinny siadać z pozycji czworacznej.

Czarodziejka - gratulacje dla Krzysia! :-) No i wszystkiego najlepszego z okazji pół roczku :-)

Paffcio obraca sie ostatnio niepostrzezenie z brzucha na plecki (czesciej) i z pleckow na brzuch pare razy, ale to drugie chyba bardziej przypadkiem. Wszystko sie dzieje, jak daje czad na macie,a ja siedze na BB :zawstydzona/y: Zostawiam Go na macie na brzuchu, mija 5 minut, odwracam wzrok od kompa a ten juz na pleckach uchachany:-)

Czarodziejka - gratulujemy!!!

Czarodziejka gratulacje!

Onesmile może on tak cichaczem woli ;-)

No i stało sie nieuniknione..Isia powiedziała dziś : MAMA:-D jeszcze kompletnie sobie z tego nie zdaje sprawy bo zdarzyło sie to dziś raptem 2 razy ale urosłam jakieś 5 centymetrów jak nic :-D opłacało sie zmieniać pieluchy, nie spać po nocach i bujać w ramionach :-)

reklama
mnie tu potwornie dawno nie było, szczerze mówiąc to i trochę z niepokoju, że moja Zu jest mocno w tyle za innymi dzieciaczkami (a po co mi się stresować ;p) bo do 5. miesiąca nic nie umiała w rączki złapać. Ale jak już złapała to poszło!I już łapie i przekłada z rączki do rączki, obraca się z plecków na brzuszek przez oba boczki, jakąś dziwną metodę "na żółwia" (kuli się jakoś w kłębek, nie wiem co ona próbuje zrobić...) opracowuje coby na brzuchu wokół własnej osi się kręcić, łapie stopy i nawet już wkłada je do buzi, śpiewa, gada, krzyczy, sylabizuje sobie głoski ma, ba, gli, cia, be, bła i różne takie :D a 19 i 20 marca dzień po dniu wyszedł jej 1. i 2. ząbek :D rośnie z niej taka fajna dziewucha :D

Do góry