reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych pociech

reklama
a moja od jakiegos tygodnia lubi lezec w ramionach i ze mna dyskutuje albo sie smieje na głos. Ogólnie jakas wieksza przytulinska sie zrobiła bo wczesniej przytulanie to było błe

Można pod pachy, jak najbardziej. Noworodka tez mozna tylko trzeba tak złapać żeby uniesione do góry barki blokowały główkę.

Happybeti a mała sie całkiem na nogach opiera? Całym ciężarem? Jak tak to nie można, za wcześnie. A jeśli tak jak opisała Efa, takie niby podskakiwanie w pozycji pionowej to można. Noworodki mają odruch stąpania, trzymany pionowo stawia nogi po podłozu udając chodzenie on stopniowo zanika, powinien zaniknąć całkiem do 2 miesiaca zycia. Potem dopierojak dziecko ma ok 8-9 miesięcy zaczyna sie u niego wyrabiać jakby świadomość chodzenia, niektóre dzieci omijają etap raczkowania i zaczynają chodzić normalnie ale uważa się że nie jest to korzystne dla kręgosłupa. Im dłużej dziecko raczkuje tym lepiej dla kręgosłupa. I ciekawostka - dzieci które noszą buty sztywne szybciej chodzą normalnie od dzieci które nie noszą butów.

No własnie problem w tym,że się opiera,bo wstaje,jak jej daje palce,zeby siadała.Ale oczywiście nie pozwalam:).
Madlein,;-) no comments:-).Wiktorek świetnie sie rozwija i chyba już możesz przestac myśleć,że cos z nim nie tak,zwłaszcza,że przecież urodził się wcześniej.Gratulacje!:tak:

madlein, rewelacyjny filmik, a jak się denerwował jak ty go z powortem na plecki przerzucałaś ;)))

my też podnosimy za paszki ale dopiero od niedawna i z lekką obawą, bo ta główka jeszcze tak nie pewna, ale jest coraz lepiej ;) a wczoraj ta neurolog zrobiła małemu samolocik żeby zobaczyc jak trzyma główke i aż byłam w szoku bo ja się tu cackam i wogóle a on sztywniutki i do tego jaki zadowolony :)))
a nosić to go moge już tylko na prosto bo jak kłade na ramieniu to on odrazu cyca szuka i się jeszcze denerwuje że mama nie daje ;)

Dziewczyny ja myślę, że gdyby nie rehabilitacja, to nie udałoby się nam osiągnąć tylu sukcesów.
Szybka reakcja bardzo pomogła.

reklama
Do góry