reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Sierpień 2010

Hej dziewczyny,
o 10 zrobiłam sobie drzemkę i dopiero teraz wstałam.
Jutro na USG o 10.15 już w szpitalu u mojego lekarza i w czwartek wizyta.
Jestem spokojna po piątkowym USG :tak:
Co do zwolnień, to także trochę się naczytałam i kobieta chroniona jest od samego początku. Z tym 3 m-cem to raczej chodzi tylko i wyłącznie o umowę o pracę na czas określony próbny, bo pracodawca musi przedłużyć pracownicy umowę do porodu, jeżeli jest ona zatrudniona na okres próbny na dłuższy niż 1 m-c i zakończenie umowy próbnej wychodzi już po zakończeniu 3 m-ca ciąży. :tak: Chyba nie zakręciłam za bardzo :zawstydzona/y: Jeżeli kobieta ma umowę na okres do 1 m-ca, niestety pracodawca nie ma obowiązku przedłużania umowy do dnia porodu. :tak:
Buziaki :-)

reklama
dziewczyny ja z ciekawosci oglądałam wózki i jest masakra :szok:
nie chce na kołach popmowanych tylko pinakowych a te znowu nie mają kół obrotowych :szok:

Cześć!
Ale jestem dzisiaj szczęśliwa-badania na awidność wyszły bardzo dobrze-awidność wysoka, a więc toksoplazmozę przechodziłam już kiedyś w przeszłości (podejrzewam, że rok temu, bo się bardzo źle czułam, robiłam badania, ale nikt nic nie potrafił wykryć:sorry2:):-) Teraz to już tylko czekam na czwartkową wizytę u ginki i staram się dobrze odżywiać, bo moja hemoglobina niska;-) Nie poszłam dzisiaj do pracy-mała nie miała z kim zostać, więc zadzwoniłam i powiedziałam, że biorę opiekę:tak: Jutro będę miała maraton od 8 do 19:shocked2:
Co do pracy, to ja niestety mam umowę na czas określony do końca sierpnia, więc na pewno mi nie przedłużą, bo jak... A tak bardzo mi ta praca odpowiada:cool2:
Małej jeszcze nie powiedzieliśmy, że będzie miała rodzeństwo-czekam do 12 tygodnia, żeby nie było później rozczarowań:blink: Na razie rozmawiamy z nią na temat dzieci czy chciałaby rodzeństwo itp;-)

nie chce na kołach popmowanych tylko pinakowych a te znowu nie mają kół obrotowych :szok:

Pewnie, że mają-kółka mogą wyglądać jak pompowane, a są piankowe:tak: Jak się przejdziesz do byle jakiego sklepu z wózkami to Ci to zademonstrują;-)

ja byłam wczoraj u gina i mówiłam mu o tym , zbadał mnie i powiedzial ze wszystko jest dobrze:sorry2: a wyniki mam dobre wiec chyba nie mam czym się martwic :sorry2:sama już nie wiem:confused: gdzieś tez przeczytałam i z tego, co wiem, to ciężko konkretnie określić, jaki jest śluz podczas ciąży, ponieważ u każdej dziewczyny wygląda on trochę inaczej,u większości się jednak zagęszcza, jest mniej przezroczysty, bardziej biały lub jasnożółty. ale spotkałam się też z objawami, że dziewczyny miały bardzo sucho.;-)
a u mnie na przykład dziś jest tylko białawo:zawstydzona/y: a jak się przeciążam to mam właśnie żółtawy,lub cytrynowy :sorry2:i lekarz kazał mi dużo odpoczywać:tak:

A miałaś wykonywany posiew? Bo to podstawa, nie rozumiem, czemu lekarze tego nie robią, tak trudno kupić pojemniczek do pobrania posiewu,,,echh
Wiesz może ja już jestem zrażona do słów:"Wszystko w porządku", bo tak zawsze zapewniali mnie inni lekarze, a jak zmieniłam lekarza, na tego, u którego prowadzę ciążę to okazało się, że wszystko w porządku nie jest. Powiedział, że rozwinęła się u mnie ektopia szyjki macicy, zapewne przez nieleczenie infekcji, których przecież nigdy "nie miałam" jak chodziłam do innych lekarzy,,,,,

Ostatnia edycja:
Ja już mojemu małemu powiedziałam na samym poczatku, ze w brzuszku mam dzidzie, ponieważ on baaaaardzo lubi skakac mi po brzuchu, a przy moich plamieniach i zagrozonej ciazy strasznie sie tego bałam. :szok:
Poki co sam glaszcze mi dzidzie (z naciskiem ze nie brzuszek) a także robi "pierdzioszki". :-D
Odzwyczajam go od noszenia na rekach-do fotelika sam. go wsadzam, ale juz sam wychodzi. Mowie mu ze mnie brzuszek boli i dlatego leże, spię, nie noszę go itp. Coraz bardziej sie do tego przyzwyczaja:-)

Fajnie masz....ja mojemu też powiedziałam,ale o rodzeństwie nie chce nawet słyszeć :-:)baffled: mam nadzieję,że to wszystko się jakoś ułoży....

Pajkaa,a czemu taki wybór??Nie pompowane?tylko piankowe?

Ja przyspieszyłam zakończenie urlopu wychowawczego o 2 tygodnie. Jedynie mam wątpliwości co do L4 na okresie wychowawczym. Ponieważ zakład podczas L4 nie opłaca składki chorobowej (czy też zdrowotnej,w każdym razie tej,która uprawnia do zwolnien chorobowych). Bratowa z Zusu poradziła mi więc wzięcie zwolnienia od dnia,w którym składka zaczyna obowiązywać (czyli od dnia powrotu). Dowiadywałaś się na ten temat czegoś?

Z tego co wiem nie ma "przeciwskazań" by iść na L4 od razu po zakonczenia wychowawczego ale jak mnie ostrzegano - jeśli pracodawca jest świnią będzie w złośliwości nasyłał kontrole. Uważaj więc by siedzieć w domu . Wg Zusu możesz wyjśc tylko do apteki albo lekarza :) A jedzenie powinno samo produkować się w lodówce.

Pierwszą ciażę miałam w pewnym momencie zagrożoną. W 16 tc byłam w szpitalu na podtrzymaniu. Mój ginekolog nie ma żadnych wątpliwości. Sam stwierdził, że to jes czas kiedy mam zadbać o siebie i córeczkę i że stanie po tyle godzin jest całkim niewskazane.

Czesc dziewczyny, ja dzisiaj tylko na chwilke.. - wciaz mecze sie z tym przepotwornym bolem glowy. Wczoraj bylam u pani doktor, troche mnie uspokoila, Dzidziulka niespodziewanie pokazala i to niespodziewanie duzego - zdjecie w odpowiednim watku :) Oprocz tego pobrala mi cytologie wiec dzisiaj podplamian wiec humor znow zwazony :(
Aha, chcialam zapytac, ktore z Was mieszkaja w Niemczech? Ja juz niemal pewna jestem, ze ciaze do konca chce tam prowadzic i tam rodzic i chcialam dopytac sie o pare formalnosci... Zmykam do lozka, bo mi glowe urwie :( a jeszcze jutro zaliczenie z wykladem przeze mnie prowadzonym a ja w polu... Czekam na kolezanke ze zbawczymi notatkami

Ja dzisiaj miałam powiedzieć przełożonemu o ciąży (czekałam na dobry moment - na koniec dnia), ale zrobił mi psikusa i koło południa pojechał do Katowic na delegację....:baffled:
No cóż, pozcekam z tym do jutra albo na inny "dobry moment" :)

reklama
A miałaś wykonywany posiew? Bo to podstawa, nie rozumiem, czemu lekarze tego nie robią, tak trudno kupić pojemniczek do pobrania posiewu,,,echh
Wiesz może ja już jestem zrażona do słów:"Wszystko w porządku", bo tak zawsze zapewniali mnie inni lekarze, a jak zmieniłam lekarza, na tego, u którego prowadzę ciążę to okazało się, że wszystko w porządku nie jest. Powiedział, że rozwinęła się u mnie ektopia szyjki macicy, zapewne przez nieleczenie infekcji, których przecież nigdy "nie miałam" jak chodziłam do innych lekarzy,,,,,

Mam do ciebie pytanie...
Czy robiłaś posiew moczu, czy posiew szyjki macicy?
W jaki sposób były wykonywane badania i czy można normalnie w jakims laboratorium je zrobić?
Mam jeszcze pytanie czy miałyście robioną cytologię w trakcie ciąży?
Naczytałam się trochę o tych posiewach i mam stracha,,,

Do góry