bogusia007 temat becikowego był już poruszany na forum.... Ale na dzień dzisiejszy tak na szybko znalazłam:
Zaświadczenie lekarskie
Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu.
Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka". tak więc zmiana lekarza wg mnie nie ma tu nic do tego, a najważniejsze byśmy czuły dobrą i fachową opiekę, a do dnia porodu to jeszcze może się zmienić. Jako tako świadczenia nie mogą odmówić.... No ale to temat na dłuższą dyskusję.
milusia83 ja też mam miłe wspomniania, bo mój mąż oświadczył mi się właśnie 8 marca :-):-) Ale kilka latek temu, a ten czas tak szybko mija.
kassia181 aż dwóch ma mi to potwierdzać? Jakoś tak nie chciałabym tego, ale jak nie zapomnę to się zapytam lekarki, bo jeśli obaj to dla mnie by to było bezsensu

Jakoś nie chciałabym już nic mieć do czynienia z pierwszą lekarką, skoro chcę ją zmienić.
Na razie o tym nie myślę, jest jeszcze sporo czasu.
kiniusia czyli na spokojnie, wystarczy jedna wizyta i prawidłowo, a to zaświadczenie da mi każdy lekarz do którego bym się zgłosiła, chyba-tak mi się wydaje.
Do końca 2011 r., aby otrzymać "becikowe" wystarczy udowodnić co najmniej jedną wizytę u ginekologa lub położnej w czasie ciąży - przewiduje nowela ustawy dotycząca zasad wypłacania "becikowego" przyjęta przez Sejm.