reklama

Staraczki grudniowe 2012

Annie, dzwoniłam do endo i będzie dopiero 5 sierpnia. Jak byłam poprzednio z TSh 5 to kazał zrobić jeszcze raz i wyszło 2,6 i powiedział, że o ciążę mogę się spokojnie starać bez leku a jak tylko zajdę, mam odrazu przyjść i dostanę Euthyrox, mam to nawet w karcie już wpisane. No kurcze, to w końcu lekarz, chyba wie co gada? :confused:

Kasieczek, endo powiedział, że ft3 i ft4 nie są u mnie potrzebne, jedynie AntyTpo. Zrobiłam je i jest w normie. Kurczę, tyle kasy na to idzie :(((( W tym miesiącu przeznaczyłam jedynie ok.100zł na badania i 100zl na lekarza. Zamierzam iść do Gina a na endo dopiero w sierpniu będę miała pieniążki :( masakra

Emalia, kurczę,nie wiem co powiedzieć... MOja bliska koleżanka miała tak ok 3 razy. Chyba tu nawet pisałam... 2 razy nie udało nic się zrobić ale też lekarze nic szczególnego nie robili... ZA 3 razem znowu od kilku dni miała lekką kreseczkę już i też się nie nastawiała po tym co było.. Zadzwoniła do mnie nagle, że znowu krwawi i powiedziałam jej, żeby pruła do szpitala, ze tak nie może być!!! Poszła do szpitala następnego dnia, tym razem do innego lekarza. Wyszło - ciążą pozamaciczna :baffled:. Miała niedrożny jajowód i fasolka zagnieżdżała się w drodze do macicy. I tak było za każdym razem. Przeszła zabieg, przy okazji udrożnili jej jajowód. Wszystko skończyło się dobrze a teraz już śmiało może mieć dzieciątko. Każdy przypadek jest inny, wiadomo.. Ale gdy coś powtarza się któryś już raz to może warto pojechać do szpitala...

Karola, oj znam te chwile, przez które teraz przechodzisz....:-(

reklama
Dzien dobry!

u mnie bez zmian,bola mnie plecy :-( dzisiaj zostalam zdemaskowana przez sasiadke co do ciazy. Zyjemy w bardzo dobrych relacjach i wiedziala ze sie staramy ale i wiedziala ze 15 bylam umowiona na rezonans i przyszla do mnie na kawke i nagle wypalila " a ty bylas na rezonansie? A ja na to ze nie a ona od razu ....w ciazy jestes?" Nie potrafie sciemniac no i sie wydalo.
co do jedzenia to wpadlam na pomysl skontaktowania sie z dietetykiem ktory kiedys ukladal mi indywidualna diete wiec napislam zapytanie ile by kosztowalo ulozenie takiej diety dla ciezarnej i zeby dieta byla z niskim ig zobaczymy. Mysle ze ok 200-300 zl to kosztuje ale sie chyba zdecyduje i bede sie trzymac tej diety. Tamta diete co mi ukladal byla bardzo dobra ladnie kilogramy mi lecialy ale ona ma 1300 kcal wiec na teraz to za malo.
milego dnia!

Dziewczyny, zapisałam się na 5.08 do endokrynologa a za tydzień idę do nowego ginekologa. Dziś pyknęłam też progesteron i testosteron. Wyniki wieczorem. A jutro trzymajcie proszę kciuki za badanka mojej mamy bo wiozę ją do szpitala na kontrolne, jeździ co pół roku i zawsze bardzo to przeżywam... Chodzę dziś po ścianach z nerwów :hmm:

Karola, będę jutro ciutkę bliżej Twoich stron. Jadę do Łasku. Toż to połowa mojej drogi do Ciebie :tak: Będę więc bliżej mentalnie a razem zawsze łatwiej. Musimy wierzyć, że damy radę! Kiedyś musi się udać!

Ostatnia edycja:
Emaliu, ATPO endo powiedział mi, że w dowolnym dniu cyklu. Co do PRL to nalazłam tyle:

- Na badanie należy zgłosić się wyspanym
- na czczo, najlepiej między godziną 8 a 12
- w dniu poprzedzającym analizę niedozwolony jest duży wysiłek
- nie wolno jeść obfitej kolacji ani współżyć.

Zaraz poszukam o dniach cyklu ale z tego co czytałam bo robiłam PRL 2 dni temu to dzień cyklu nie ma znaczenia a poziom jest względnie stały dla całego cyklu.

Znalazłam jeszcze to:

"
Z prolaktyną jest tak, że badanie można wykonać w dowolnym dniu cyklu. Trzeba tylko pamiętać, że prolaktyna w drugiej częsci cyklu jest odrobinę wyższa. Normy laboratoryjne prolaktyny obejmują cały cykl - nie dzielą się jak inne hormony na fazę folikularną, owulacyjną czy lutealną. Novum sugeruje dwókrotne badanie prolaktyny - 12,13 dc (tuż przed woulacją) i 20-23 dzień (tydzień po owulacji) Badanie prolaktyny nalęzy wykonać min. 2 razy, bowiem jej poziom potrafi ostro skakać"

Ja będę powtarzać Prolaktynę na początku kolejnego cyklu i też nie wiem jeszcze, który wybrać dzień. Myślę, że początek cyklu wystarczy. A dziś odebrałam wyniki Progesteronu i Testosteronu. Moje wyniki:

Progesteron: 21,64 normy faza lutealna 1,7-27
Testosteron: 0,34 normy 0,06-0,82

To chyba wszystko jest okej? Tylko nie wiem co z prolaktyną bo po przeliczeniu na te dwucyfrowe jednostki wychodzi, że mam:

Prolaktyna - 18 to źle ???

Ostatnia edycja:
Nanncy - prolaktyna ok :) mogłaby byc 15 ale jest ok - zresztą na nią wpływa wiele rzeczy - np jak sie zestesujesz przy pobieraniu to bedzie wyzsza, jak jadłas słodnie dzień przed badaniem tez bedzie wyższa! a Progesteron pieknY!

Marcia - piekny avatar! córcia wróciła?? jaka reakcja jej na stan mamusi???

EMalko - a czy Ty badałas sobie progesteron?? bo faza lut. u Ciebie 12dni trwa, moze w tym tkwi problem, moze masz za niski i nie może się fasoliniak zagnieźdźić????

u mnie po staremu - a jak! dzis byli właściciele, troche pogadaliśmy bo moje mieszkanie jest zimą zimne, za zimne dla maluszka, i jak sobie znajdziemy kogoś kto nam wstawi dodatkowe kaloryfery to zostajemy :) i super - bo nie widzi mi się przeprowadzka!!

Kasieczek- robiłam jakiś czas temu i był ponad 20. Zresztą 2 cykle w drugiej fazie brałam dupka i tak nic sie nie zmieniło. Może w tym cyklu zrobie jeszcze raz progesteron.Jak się czujesz. Nudności troche zelżały?

Nancy- dziękuje bardzo :)

Marciu- jak tam słońce?

Zrobiłam dzisiaj tą prolaktynę i ATPO. Zobaczymy co wyjdzie. Wyniki będą wieczorem w sklepie na mnie czekać :) ma się te znajomości , ha ha

A co powinnam zrobić po owu prócz progesteronu? Myślę o tym testosteronie, bo nie mam go w swojej kolekcji. :)

Dzien dobry!

kasia Pati wraca 23:10 wiec jeszcze czeka w Gdansku na pociag.

emalia czuje sie znosnie tzn. Czasami mnie mdli ale da sie wytrzyamc, najgorzej te moje plecy i mam takie uczucie pelnosci i dysze jak lokomotywa i az sie boje co to bedzie pozniej.
Co do badan to po owu robilam progesteron , estradiol, a tak to jeszcze robilam testosteron, zelazo, wit.D3, tarczycowe, lh i fsh

reklama
Witam i ja :) Objedzona że ho ho, bo babcia z mamą zrobiły dzisiaj pierogi z serem i jagodami. A jak małemu się to jedzenie spodobało i teraz sobie fika w brzuszku ;)

Marcia już się pewnie nie możesz doczekać powrotu i to z taką niesamowitą niespodzianką :)

Emalia fajnie że sobie porobiłaś te badania, mam nadzieję że teraz już będzie wszystko jasne jak odbierzesz wyniki :)

Kasia dobrze że się dogadałaś z właścicielami, w końcu maluszek musi mieć ciepełko ;)

Annie co u Ciebie? Teściowa Cię nie odwiedza ;))?

Nanncy kciuki za badania mamy &&&

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry