Pytam o USG, ponieważ ja mam robione co 2-3 tyg. czyli faktycznie na każdej wizycie. Lekarz raczej nie robi tego dla kasy, bo jej ode mnie nie bierze- mój znajomy. myśle wiec że nie chcialby mi zaszkodzić
Zalecane są 3 wizyty USG -ponieważ tyle refunduje Fundusz Zdrowia
Co do szkodliwości USG -ja nie ogladałam tego programu, moze i dobrze. Natomiast mój ginekolog powiedział że po 1 - USG jest szkodliwe jeżeli badanie trwa długo, jest nagrzewane jedno miejsce i jest robione lepszym aparatem w stylu 3D/4D -ten aparat wysyla silniejsze promieniowanie
Ostatnio program skupial sie na badaniu USG, które jak każda z nas wie -nie trwa długo, lekarz jeżdzi sondą po całym brzyszku
Natomiast nic nie wspomniano- po drugie - o badaniu KTG, gdzie na brzuch nakładane jest urządzenie, które trzymane jest przez dłuższy czas w jednym miejscu, również wysyła fale, promieniowanie i nagrzewa jedno konkretne miejsce na brzuchu. i moze być bardziej szkodliwe od USG
Zresztą nie nam jednym robią USG, poza tym od lat -i czy udowodniono szkodliwosc ?
Tyle co ja sie dowiedziałam.
Stad moje pyt, do tych z was które chodz aprywatnie -jak często macie robione USG