reklama

Toksoplazmoza w I trymestrze

Po amniopunkcji od razu jedzie się do domu. Troszkę to przerażające, ale z drugiej strony świadczy o tym, że to wcale nie taki zabieg...

reklama
Nie amniopunkcje miałam ambulatoryjnie bo mam wskazanie do badań genetycznych przy okazji lekarz pobrał więcej płynu do badania PCR Real time toxo i wysłali prywatnie do laboratorium co z tego wyjdzie zobaczymy. Pewnie lepiej byłoby przez szpital tylko wtedy amnio przechodziłabym dwa razy.

Ja jestem po konsultacji genetycznej przed amnio. Wreszcie jakiś lekarz rozwiał wszystkie moje wątpliwości i odpowiedział na wszystkie pytania. Także dzięki niemu się zdecydowałam na zabieg.
Wskazaniem do badania jest aktywna toxo, ale zaproponował mi także badanie mikromacierz i kariotyp skoro już się kujemy.
No i najważniejsze, że ze względu na epizod powiększonych węzłów chłonnych 1,5 Msc przed ciążą zasugerował, że to wtedy przechodziłam toxo i prawdopodobnie będzie wszystko okej z dzieckiem, bo sprawa przedawniona! :)

A powiedzcie mi, w którym tygodniu robicie amniopunkcje? Mi zakaznik powiedział, że po 18tc, zaś ginekolog zdziwił się ze tak późno, bo ponoć od 15tc można robić amniopunkcje.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry