reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

ŁATWE CIASTO NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
25 dkg masła lub margaryny
1 łyżeczk proszku do pieczenia

ewentualnie cukier wanilinowy
można dodać owoce np. jabłka, wiśnie, maliny, śliwki, truskawki, albo orzechy, migdały itd.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia wymieszać. Dodać jajka i wymieszać. Tłuszcz roztopić, dolać do masy i wymieszać. Wylać na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (forma ok. 20x30 cm).
Jeśli robimy ciasto z owocami, to owoce ułożyć na wierzchu. Jeśli dodajemy orzechy lub migdały, to dodać i wymieszać przed wylaniem ciasta na formę.

Piec ok. 50-60 min w 150 oC.

Robi się łatwo i szybko.
 
reklama
MURZYNEK BAMBO SKADNIKI:1 kostak margaryny KASIA, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki wody, 3 duże łyżki kakao ciemnego, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1 duża łyżka proszku do pieczenia.WYKONANIE:Kasię, cukier, wodę,kakao i cukier waniliowy włożyć do garnka i gotować aż cukier i tłuszcz sie rozpuści.OSTUDZIĆ!!!Dodać makę, proszek do pieczenia i kolejno po jednym jajku stale mieszając mikserem.Tortownice posmarować margarytną i wlać masę. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 40-50 minut.Do ciasta można dodawać jabłka pokrojone w kostkę, orzechy kto co lubi.Jednak ciasto bez niczego też jest dobre bo nie jest suche.POLECAM polać wystudzone ciasto polewą czekoladową ;)
 
Ciasteczka z kaszy manny

25 dkg mąki
25 dkg kaszy manny błyskawicznej
25 dkg cukru
12 dkg masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę kwaśnej śmietany
bakalie lub marmolada

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Wyrabiać małe kuleczki i kłaść je na natłuszczonej dużej blaszce w dość dużych odstępach bo się rozrastają. Na środku każdej kuleczki zrobić wgłębienie palcem i dać nadzienie. Piec na złoty kolor w 170-180 st.C. przez ok. 15 minut.
Zgapiłam się i ciacha mi się przepiekły :-) ale dzięki temu okazało się, że takie twarde, prawie nie do ugryzienia, są suuuper do maczania w herbacie lub kawie, następnym razem specjalnie część przepiekę :-)



Ciasteczka ryżowe

składniki
200 g margaryny lub masła,
1 torebka kleiku ryżowego Bobo Vita (zwykłego),
3/4 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 jajka,
dżem lub marmolada

Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wychodzi dość luźne. Odrywamy małe kawałeczki, formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy, a w środku robimy palcem dołek. Do dołeczka wkładamy odrobinę dżemu lub marmolady (dżem nie może być za bardzo płynny). Układamy na blasze i pieczemy porcjami po jakieś 15-20 minut.
 
BISZKOPT: 3/4 SZKLANKI MĄKI TORTOWEJ, 3/4 SZKLANKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ, 1 i 1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU, 6 JAJEK, 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA, SZCZYPTA SOLI.Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając za pomocą miksera.Nastepnie dodawać po jednym żółtku dalej ucierać.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie sie połączą.Masę wlać do wysmarowanej tortownicy.Piec 160 stopni -15 minut później zwiększyć temperature do 180 stopni i piec kolejne 15 minut.Po upieczeniu pozostawić biszkopt w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach(to sposób aby nie opadł, niektórzy obracają go do góry dnem ale tego nie próbowałam)Tak po 10 minutach go wyciągnąć, jak ostygnie przekroić na placki.POCHWALCIE SIE PÓŹNIEJ CZY SIE UDAŁ!!!POZDRAWIAM I TRZYMAM KCIUKI!
 
Gulaz z udzca indyka...[czas przyrzadzenie ok.45min]

miesko przyprawiamy(jak kto lubi) i podsmazamy...podsmazone miesko na zloty kolor przekladamy do garnka i zalewamy woda[przegotowana] do tego wrzucamy jedna mala marchewke pokrojona w drobna kosteczke,ogorek kiszony,czerwona papryke rowniez pokrojone wszystko w drobna kosteczke...wrzucam liscia laurowego oraz 2-3 ziernka ziela angielskiego...przyprawiam wegeta...jak juz miesko mieciutkie zageszczam sos maka...
 
Gulasz wołowy w sosie własnym (na 1 osobę)

ok. 150 g wołowiny (może być zamiast tego cielęcina - jest deikatniejsza)
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
sól

Cebulę i czosnek pokroić dość drobno. Podsmażyć na patelni (najlepiej na smalcu, ale może być też olej). Mięso umyć i pokroić w niedużą kostkę. Na patelnię dodać mięso, posolić i obsmażyć na dość dużym ogniu (uwaga, bo pryska tłuszcz). Dolać wody, żeby było na dnie trochę sosu, wrzucić 1 listek laurowy, 2 ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (ok. 40-60 min.). Jeśli sos odparuje - dolewać wody. Dosmakować.
Podawać z ryżem, kuskusem lub kaszą.

Mięso robi się samo pod warunkiem, że robisz je na małym ogniu i pilnujesz żeby dolewać wody, żeby się nie przypaliło.
Na pewno będzie też dobre z odrobiną octu balsamicznego dodanego w czasie duszenia.
 
Stoofvles - os w rodzaju gulaszu ;-)

-1 kg miesa w kawalku (najlepiej wolowiny)
- 2 butelki ciemnego piwa (moze byc jasne ale cos o wyraznym smaku - ja robie na belgijskim chimay albo leffe ale mysle ze wszystko przejdzie)
- 2 kromki chleba
- 2 cebule
- dobra mocna musztarda (najlepiej dijone)
-olej, pieprz,sol

Cebule kroimy w kostke , miesko tez tyle ze w wieksza (tak 2 na 2cm)solimy, pieprzymy ,wrzucamy na rozgrzany olej (w garnku) i podsmazamy. Jak juz bedzie podsmazone to zalewamy piwem (tak aby zakrylo mieso) wkladamy na wierzch kromke chleba posmarowana dosc przyzwoicie musztarda, zakrywamy pokrywka garnek, zmniejszamy gaz i gotujemy od czasu do czasu mieszajac. Z czasem dolewamy piwka i wrzucamy druga kromke chleba z musztarda(jak sie pierwsza rozpadnie) i gotujemy. Im dluzej tym lepsze (najlepsze jest w sumie na drugi dzien) a powinno wygladac jak gesty gulasz. Smaczne, typowo po belgijsku, czyli z frytkami w chlodny zimowy wieczor :-)
 
Cielęcina w warzywach+rosół

cielęcina
włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por
ziele angielskie
pieprz
sól

Ze składników nastawić rosół. Po ugotowaniu 20-25 min. (jak cielęcina będzie miękka) odłowić warzywa i mięso. Warzywa można ładnie pokroić i podawać jako jarzyny.
 
ZBLIŻAJĄ SIE SWIĘTA U MNIE OBOWIĄZKOWO BĘDĄ PIERNIKI CHYBA Z TEGO PRZEPISU!!!!!!!!!!!!!!!!PIERNIKI Składniki: - 5 jaj - 0,5 kg cukru - 1,5 kg mąki - 0,5 kg miodu - 0,5 kg tłuszczu - 0,5 łyżki sody - 1 proszek do pieczenia - 5 dkg kakao - 5 dkg przyprawy do pierników - zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) Wykonanie: Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor. Resztę cukru ubić z 5 jajkami. Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować). Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka. Wszysto dobrze wyrobić. Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.
 
reklama
Do góry