reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ala jakbyś miała chwilkę to przejrzyj ten wątek od początku, jest kilka fajnych pomysłów na sałatkę czy nawet nietrudne dania na ciepło, a nawet jakbyś chciała coś słodkiego na deser zrobić to też kilka przepisów na ciasteczka, ciasta, muffinki itp też tu znajdziesz :-)
ja ostatnio przeglądałam cały wątek - co prawda trochę mi to czasu zajęło:tak::tak::tak: ale jest tyle różnych przepisów, że na pewno znajdziesz coś dla siebie i dla swoich koleżanek:tak::tak::tak:

reklama
Na imprezke już mam menu :))
Mam ciasto z jagodami (zwykłe drożdżowe) a do tego jeszcze zrobie sałatke owocową :)
Potem zrobie podudzia z kurczaka w sezamie, pieczywko czosnkowe+ szczypiorek, grzanki z serem mozzarella i pomidorem + listek bazyli, sałatke warstwową i sałątke jakaś z pomioderm, sałatą, ogórkiem taką zwykła. Może być?

Ewa ja bym ja zrobiła z grubej tektury, raczke tez- przykleiłabym porzadnym klejem, a sama packe okleiła gładko folia spozywczą:-)

Taka troche prowizorka, ale zawsze cos:-)

Widze nowy post od dmuchawca, z zapalem otwieram watek kulinarny, slinka cieknie ze juz prawie zalewa klawiature i co i co i co? O paszteciku ani slowa! Chyba nam nie chcesz zdradzic swojej tajemnej receptury kochana... Oj dmuchawcu popraw no ty sie! :-D

annie22 no ja tak samo tu najpierw weszłam, na żaden inny wątek tylko odrazu tutaj bo widzę że Dmuchawiec nam napisała i tak samo jak Ty sie zawiodłam ;-);-);-):-D No i zostawiłam bez komentarza :rofl2::rofl2::rofl2:

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Ja tez tu weszłam dzisiaj najpierw, bo ciekawa byłam co Ewa napisze na temat packi- prowizorki, a tu mi sie oberwało:tak::-D

Ale już się poprawiam:tak:

Pasztecik

-50dag mięsa wołowego bez kosci
-5 duzych cebul
-łyzeczke imbiru
-5 ziaren ziela angielskiego
-listek laurowy

gotować godzinke, a potem dodać:
-50dag wieprzowiny
-1kg surowego boczku

gotowac godzinke, a potem dodac:
-50dag watróbki wieprzowej
-50dag watróbki drobiowej
- 5 zabków czosnku

i gotowac godzinke:-)

Po ugotowaniu mieso ostudzić. A w wodzie z gotowania namoczyc 2 czerstwe bułeczki. Wszystko: miecho, cebule, bułeczki, czosnek zmieli dwu- lub trzykrotnie i dodać:

-1/4 łyzeczki kurkumy
-łyzeczke majeranku
- 4 zółtka i piane ubita z białek
-2 łyzeczki imbiru
-1/2 łyzeczki startej gałki musztatołowej
-1/4 łyzeczki pieprzu cayenne
-1/3 łyzeczki zmielonej kolendry
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
-łyzeczke wegety i sól do smaku
-łyzeczke bazylii
-łyzke soku z cytryny.

Dokładnie wymieszac. Spróbowac czy odpowiednio słone i pikantne. Jak nie, to doprawic.
Blache wysmarowac smalcem i wysypac bułka tarta, wyłozyc miesko, przykryc folia aluminiowa i piec w piekarniku w temp 180 stopni przez ok 2 godziny.

reklama
U mnie pasztet nie przejdzie - tzn. mojemu mężowi nie przejdzie przez gardło.

Za to właśnie wyciągnęłam z pieca ciasteczka - Nowe wyzwanie - Ciasteczka M&M
Troszke zmieniłam przepis - zamiast cukru brązowego - zwykły cukier, zamiast ekstraktu z wanilii cukier waniliowy i cześć masła wymieniłam na masło orzechowe. Wyszły całkiem fajne, tylko miałam w domu SMARTIES a nie m&m'sy czekoladowe :eek: i te smarties są jakieś blade - nie mają fajnych kolorków. Zrobię zdjęcia i wstawię razem z tortem jak już będzie gotowy.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry