• pół kg mięsa mielonego ( najlepsze jest wieprzowo-wołowe)
• 4-5 niedużych ziemniaków
• 2 cebule
• 4 średnie pieczarki
• 3 ząbki czosnku
• jajko , bułka tarta
• po łyżce: majeranku, ziół prowansalskich i bazylii lub innych ziół
• sól , pieprz
Etapy przygotowania
1.Obierz i ugotuj ziemniaki.Gdy będą ugotowane poduś je praską i dodaj do mięsa.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na jak najmniejszej ilości oleju , a w międzyczasie pokrój także w drobną kostkę pieczarki.Dodaj je do złotej cebuli i duś razem parę minut ( do odparowania wody)
3. Wymieszaj w misce mięso , ziemniaki , jajko , zioła i cebulę z pieczarkami ( odsącz ją z tłuszczu ).Dodaj posiakany czosnek. Wyrób jednolitą masę , jeśli będzie za rzadka dodaj 2-3 łyżki tartej bułki.
4. Formuj z masy okrągłe kotleciki o średnicy ok.5 cm , otocz każdy w bułce tartej i smaż z obu stron 3-4 minuty.
Pycha z sosem pieczarkowym lub czosnkowym
A oto przepis na KARBONATKI, czyli kotleciki z mięsa mielonego i sera
- 25 dag mięsa mielonego ( drobiowe, wieprzowe)
- 10 dag białego sera ( najlepiej trochę podsuszonego)
- 1 jajko
- garść siekanej zieleniny
- sól
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- ewentualnie bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
1. Ser biały zmielić. Wymieszać z mięsem i jajkiem oraz siekaną zieleniną, doprawić do smaku
( gdyby masa okazałaby się zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej).
2. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.