reklama
Dziewczynki, a może by tak mała reaktywacja wątku??? Rany, czy nikt w tym gronie nie gotuje i nie ma jakiś fajnych przepisów????
Wychodzi na to że tylko ja taka głupia jestem...
Nic to, na zachętę podam Wam moje nowe przepisiki, wyczajone gdzieś tam.
Mam właściwie 2 przepisy na kurczaka z serkiem mascarpone.
Praktycznie robią się tak samo, różnica w sosiku:
Czyli, kroimy pierś kurczaka na kawałeczki i podsmażamy na patelni.
Wersja 1: do kurczaka dodać pokrojone w kostkę cebulę i żółtą paprykę. Chwilę razem posmażyć, dodać serek mascarpone, wymieszać i chwilę pogotować, dodać przyprawy.
Wersja 2 - na oddzielną patelnię wrzucić cebulkę i podsmażyć, potem dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory, wymieszać i dusić chwilkę na wolnym ogniu. Na koniec dodać serek, wymieszać, doprawić. Na koniec dodać usmażone mięsko.
Danie można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami - właściwie czym kto chce. A z przypraw można dowolnie dodawać - paprykę, bazylię, a do wersji 2 nawet sos chilli.
Polecam - naprawdę pycha.
I jeszcze mój przepis na błyskawiczną szarlotkę - w końcu wczoraj ją zrobiłam.;-)
180 g masła (lub margaryny do pieczenia), 180 g cukru, cukier waniliowy i 3 jajka - to wszystko zmiksować na gładką masę (jajka dodawać stopniowo po jednym). Do tego dodać ok. 300 g mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Na tarce utrzeć 4 jabłka, wymieszać z rodzynkami (można też z cynamonem) i dodać do ciasta. Wysmarować blachę tłuszczem i wysypać tartą bułką, wyłożyć ciasto. Na wierzch można poukładać plasterki jabłka umaczane w cukrze pudrze - ładnie wygląda jak się upiecze.;-)Ciasto piec godzinę w temp. 180 stopni.
Pyyyycha - można potem posypać cukrem pudrem albo np. dodać bitą śmietanę.
Wychodzi na to że tylko ja taka głupia jestem...
Nic to, na zachętę podam Wam moje nowe przepisiki, wyczajone gdzieś tam.
Mam właściwie 2 przepisy na kurczaka z serkiem mascarpone.
Praktycznie robią się tak samo, różnica w sosiku:
Czyli, kroimy pierś kurczaka na kawałeczki i podsmażamy na patelni.
Wersja 1: do kurczaka dodać pokrojone w kostkę cebulę i żółtą paprykę. Chwilę razem posmażyć, dodać serek mascarpone, wymieszać i chwilę pogotować, dodać przyprawy.
Wersja 2 - na oddzielną patelnię wrzucić cebulkę i podsmażyć, potem dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory, wymieszać i dusić chwilkę na wolnym ogniu. Na koniec dodać serek, wymieszać, doprawić. Na koniec dodać usmażone mięsko.
Danie można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami - właściwie czym kto chce. A z przypraw można dowolnie dodawać - paprykę, bazylię, a do wersji 2 nawet sos chilli.
Polecam - naprawdę pycha.
I jeszcze mój przepis na błyskawiczną szarlotkę - w końcu wczoraj ją zrobiłam.;-)
180 g masła (lub margaryny do pieczenia), 180 g cukru, cukier waniliowy i 3 jajka - to wszystko zmiksować na gładką masę (jajka dodawać stopniowo po jednym). Do tego dodać ok. 300 g mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Na tarce utrzeć 4 jabłka, wymieszać z rodzynkami (można też z cynamonem) i dodać do ciasta. Wysmarować blachę tłuszczem i wysypać tartą bułką, wyłożyć ciasto. Na wierzch można poukładać plasterki jabłka umaczane w cukrze pudrze - ładnie wygląda jak się upiecze.;-)Ciasto piec godzinę w temp. 180 stopni.
Pyyyycha - można potem posypać cukrem pudrem albo np. dodać bitą śmietanę.
kachasek
matka-wariatka :)
- Dołączył(a)
- 19 Styczeń 2007
- Postów
- 4 379
Dzagud to ja poproszę juz gotową szarlotkę
a mój sposób na dobry gulasz (dziś wyróbowany): zostawić mięso, cebulę i grzyby żeby się dusiły i zapomnieć
przypomnieć sobie jak patelnia przybiera kolor węgla brunatnego, ale jeszcze nie śmierdzi spalenizną. Dolać wodę i później już pilnować
dawno mi tak dobry nie wyszedł

a mój sposób na dobry gulasz (dziś wyróbowany): zostawić mięso, cebulę i grzyby żeby się dusiły i zapomnieć
przypomnieć sobie jak patelnia przybiera kolor węgla brunatnego, ale jeszcze nie śmierdzi spalenizną. Dolać wodę i później już pilnować
dawno mi tak dobry nie wyszedł
Kachasku, ale ten Twój sposób jest bardzo trudny!
Cała trudność w tym, aby wyczaić ten moment gdy już trzeba się przecnąć i dalej pilnować.
A na szarlotkę zapraszam - wczoraj upiekłam.
Tylko nie wiem czemu od pewnego czasu robi mi się zakalec.
Tym razem jakby nieco mniejszy, ale zawsze. Nic to, i tak się zje.
A najlepszy mam przepis na obiad na jutro. Ponieważ nie chcemy przeginać i Teściowej znowu zostawiać na wieczór z dziewczynami (tym bardziej że trzeba przypilnować Weronikę z lekcjami), to jutro zamawiamy sobie uroczysty obiad z restauracji do domu.;-)
Cała trudność w tym, aby wyczaić ten moment gdy już trzeba się przecnąć i dalej pilnować.
A na szarlotkę zapraszam - wczoraj upiekłam.
Tylko nie wiem czemu od pewnego czasu robi mi się zakalec.
Tym razem jakby nieco mniejszy, ale zawsze. Nic to, i tak się zje.
A najlepszy mam przepis na obiad na jutro. Ponieważ nie chcemy przeginać i Teściowej znowu zostawiać na wieczór z dziewczynami (tym bardziej że trzeba przypilnować Weronikę z lekcjami), to jutro zamawiamy sobie uroczysty obiad z restauracji do domu.;-)
a ja zapraszam was na forum z przepisami ;-) utworzonymi przez mamusie czerwcowe'07 ;-) i nie tylko :-)
www.smacznedania.pl/forum

www.smacznedania.pl/forum

to jest tam fajne, że w większości przepisy są już sprawdzone ;-) i do tego sfotografowaneOj Gingerosku, dzięki.Tak przejrzałam i już widzę kilka pyszniastych przepisików do wypróbowania.
![]()
więc wiesz, co ciebie czeka ;-)chlebki są pyszne ;-) polecam do wyprobowania ;-)
elmaluszek
Amelkowo-Kesiowa mamusia
- Dołączył(a)
- 18 Luty 2008
- Postów
- 1 816
Bartka mama podeslala mi ostatnio 2 przepisiki.
Schab po góralsku
1kg kapusty kiszonej
60-70dag schabu(ja preferuje łopatke lub karkowke bo jest potem mieciutka)
1.5l bulionu z warzyw(ja robie z kostki rosolowej)
4 lyzki oleju
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 łyzki mąki
1szklanka gestej smietany
sol.pieprz
Kapuste grubo kroimy i zalewamy bulionem.Gotujemy okolo 30-40 minut.Cebule kroimy w drobna kosteczke i rumienimy na patelni,dodajemy do kapusty.Doprawiamy sola,pieprzem i czosnkiem(rozgniecionym)
Miesko kroimy na kotleciki i lekko rozbijamy(jak na bitki).Sol pieprz i obtaczamy w mące i podsmazamy na patelni.
Teraz w naczyniu zaroodpornym lub brytfance dno smarujemy olejem.Wykladamy polowe kapusty,ukladamy miesko i przykrywamy reszta kapusty.Smietane mieszamy z mąką i odrobina wody.i wylewamy na kapuste.Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach okolo 30-40 minut.
Pyszotka.
Schab po góralsku
1kg kapusty kiszonej
60-70dag schabu(ja preferuje łopatke lub karkowke bo jest potem mieciutka)
1.5l bulionu z warzyw(ja robie z kostki rosolowej)
4 lyzki oleju
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 łyzki mąki
1szklanka gestej smietany
sol.pieprz
Kapuste grubo kroimy i zalewamy bulionem.Gotujemy okolo 30-40 minut.Cebule kroimy w drobna kosteczke i rumienimy na patelni,dodajemy do kapusty.Doprawiamy sola,pieprzem i czosnkiem(rozgniecionym)
Miesko kroimy na kotleciki i lekko rozbijamy(jak na bitki).Sol pieprz i obtaczamy w mące i podsmazamy na patelni.
Teraz w naczyniu zaroodpornym lub brytfance dno smarujemy olejem.Wykladamy polowe kapusty,ukladamy miesko i przykrywamy reszta kapusty.Smietane mieszamy z mąką i odrobina wody.i wylewamy na kapuste.Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach okolo 30-40 minut.
Pyszotka.
elmaluszek
Amelkowo-Kesiowa mamusia
- Dołączył(a)
- 18 Luty 2008
- Postów
- 1 816
Brukselka z kielbaska
1kg brukselki(jarobie z mrozonej)
2-3 kielbasy
3-4 czerwone cebule
starty zolty ser
sol,pieprz,papryka
olej
Brukselke ugotowac w osolonej wodzie.Cebule kroimy w talarki i smazymy na oleju z sola pieprzem i papryka.Jak zmieknie dodajemy pokrojona w kostke kielbase i dalej smazymy az sie zrumieni.Brukselke mieszamy z kielbaska i cebulka i wkladamy do naczynia zaroodpornego.Posypujemy startym serem i zapiekamy okolo 20-30 minut w 180 stopniach w piekarniku.
Smacznego
1kg brukselki(jarobie z mrozonej)
2-3 kielbasy
3-4 czerwone cebule
starty zolty ser
sol,pieprz,papryka
olej
Brukselke ugotowac w osolonej wodzie.Cebule kroimy w talarki i smazymy na oleju z sola pieprzem i papryka.Jak zmieknie dodajemy pokrojona w kostke kielbase i dalej smazymy az sie zrumieni.Brukselke mieszamy z kielbaska i cebulka i wkladamy do naczynia zaroodpornego.Posypujemy startym serem i zapiekamy okolo 20-30 minut w 180 stopniach w piekarniku.
Smacznego
reklama
Oj oj, już mi cieknie ślinka..... Oba przepisy do natychmiastowego wypróbowania. Mój Tomek brukselkę może jeść 7 dni w tygodniu więc już widzę jak będzie to wcinał. A schabik też mmmmmmm..... Dobra, to mam obiadek na następne 2 dni, proszę o więcej...

Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 21 tys
- Odpowiedzi
- 669
- Wyświetleń
- 38 tys
- Odpowiedzi
- 53
- Wyświetleń
- 12 tys
- Odpowiedzi
- 162
- Wyświetleń
- 36 tys
Podziel się: