reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wizyty u pediatry

reklama
Jesteśmy po kolejnej wizycie u p.psycholog. Dzisiaj zaproponowała, żeby Maja stanęła na jednej nodze.:baffled:
:-D:-D:-D
A potem co?Każe policzyc do stu?:-D:-D:-D
Ja bym tej pani zapytała o sens tych badań,czy zna eteapu rozwoju 1-2 latków i czy są w ogóle 1.5 roczniaki,które to potrafią?Dla mnie ta pani mało profesjonalna...:baffled:

A i jeszcze Ci powiem,że jak by ktoś Kubie kazał stanąc na jednej nodze,to bym sie roześmiała w twarz....

Ostatnia edycja:
Hm... powiem Wam, że ja kazałam Oliwce stanąć na jednej nodze mówiąc jej "nóżka do góry" i pokazując u siebie jak to robię i stanęła. Oczywiście tylko na chwilę, ale stanęła.

Ja z "mleka bez mleka" polecam sojową Humanę SL. Jest niezła w smaku i nie śmierdzi.
Tak, to prawda, mieszanki sojowe są chyba najsmaczniejsze z tych bezmlecznych, ja Oliwce daję Isomil i też naprawdę jest ok. Tylko trzeba oczywiście sprawdzić czy dziecko nie jest uczulone na soję. Moja na szczęście nie jest.

bo w niektórych chlebkach jest mleko wiec sie nie dziwie
ale pierwsze słysze o wysypce po glutenie.....nasza gastroendolog z Gdańska pewnie tez;-)
Dokładnie,też sądzę, że to mleko jest przyczyną. Pediatra trochę chyba nie wyznaje się w tych tematach, bo objawem nietolerancji glutenu na pewno nie jest wysypka tylko kłopoty z układem trawiennym.

szukałam dzisiaj w piekarniach koło siebie pieczywa bezglutonowego ale nie maja niestety jak nie znajde to chyba upieke jej
Madzia, pieczywo bezglutenowe dostaniesz bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hm... powiem Wam, że ja kazałam Oliwce stanąć na jednej nodze mówiąc jej "nóżka do góry" i pokazując u siebie jak to robię i stanęła. Oczywiście tylko na chwilę, ale stanęła.

Emilka tez :tak::tak::tak: potem chodziła i podnosiła nogę uderzając o ziemię :-D a najpierw jak jej pokazywałam to mnie chwytała za nogę i chciała podnieść wyżej :-D

To nie o to chodzi, że Maja nie podniesie nóżki. Też czasami tak robi. Ale na pewno nie zrobi tego na polecenie obcej pani. I nie na słowa:"stań na jednej nodze". Moje dziecię chyba nie wie, ze ma dwie nóżki, bo nie potrafi liczyć nawet do dwóch. :no:

To nie o to chodzi, że Maja nie podniesie nóżki. Też czasami tak robi. Ale na pewno nie zrobi tego na polecenie obcej pani. I nie na słowa:"stań na jednej nodze". Moje dziecię chyba nie wie, ze ma dwie nóżki, bo nie potrafi liczyć nawet do dwóch. :no:
Dokładnie też tak myslę,że na zasadzie naśladownictwa nasze dzieci podniosą nóżkę,a z czasem skojarzą to polecenie z czynnością.Kuba naśladuje,ale zupełnie nie rozumie tego polecenia.To tak jaby mu powiedzieć "Podnieś prawą rączkę".Nie wiem jaki był cel tego badania?:baffled:
Pytałam znajomej i ona mówi,że tej pani cos sie pomyliło.Bada sie,czy dziecko nasladuje druga osobę w tym wieku i owszem,ale nie wydaje poleceń słownych niepopartych gestem.:crazy:

Rozalka, to nie jest tak do końca, że dziecko w tym wieku nie potrafi wykonać poleceń słownych, Oli dużo takich poleceń rozumie. Jak powiem "rączki do góry" to podniesie i nie muszę jej pokazywać o co mi chodzi, tak samo umie podnieść nogę czy głowę jak jej mówię "daj nóżkę" lub "podnieś głowę do góry" (mówię tak przy zawiązywaniu kapelusika), choć rzeczywiście pewnie by nie wiedziała o co mi chodzi, jakbym jej powiedziała "podnieś jedną nóżkę do góry" - do dziś, bo jak jej raz pokazałam, to już rozumie. Wszystko zależy więc od tego, czego dziecko już się nauczyło, czego doświadczyło.

Pewnie Pani psycholog pytała też o inne rzeczy, nie kazała tylko stanąć Majce na jednej nodze :confused: Ewamat, o co jeszcze pytała :confused:

Może i Pani psycholog powinna inaczej sprawdzać dziecko niespełna półtoraroczne, nie wiem, nie znam się na tym, jednak psychologowie nieraz zadają takie pytania, które mogą się nam wydać bezsensowne, a dla psychologa mają jakiś tam sens.
Wiśnia, co Ty na ten temat sądzisz, jesteś psychologiem przecież :confused::confused::confused:

Ostatnia edycja:
Rozalka, to nie jest tak do końca, że dziecko w tym wieku nie potrafi wykonać poleceń słownych, Oli dużo takich poleceń rozumie. Jak powiem "rączki do góry" to podniesie i nie muszę jej pokazywać o co mi chodzi, tak samo umie podnieść nogę czy głowę jak jej mówię "daj nóżkę" lub "podnieś głowę do góry" (mówię tak przy zawiązywaniu kapelusika), choć rzeczywiście pewnie by nie wiedziała o co mi chodzi, jakbym jej powiedziała "podnieś jedną nóżkę do góry" - do dziś, bo jak jej raz pokazałam, to już rozumie. Wszystko zależy więc od tego, czego dziecko już się nauczyło, czego doświadczyło.
Mi chodziło o polecenia,które dziecko może słyszeć po raz pierwszy.Kuba po parokrotnym poleceniu podnieś nóżkę też podniósł.Ale na polecenie"stań na jednej nodze" jak pisała ewamat,to robił wielkie oczy...:baffled:A reaguje na wiele poleceń.
No i pewnie były tez inne pytania.Kurcze,normalnie jestem ciekawa tego testu i jego celu.

reklama
Dokładnie, chodzi mi o niezrozumiałe polecenia. I zanim dziecko zacznie kapować o co pani chodzi, zmienia sie zadawane pytania. Najbardziej się Majeczce podobały zadania z piłeczka, bo w ogóle nie musiała słuchać poleceń tylko zaczęła ganiać i miała gdzieś pania psycholog.
A jeżeli chodzi o inne zadania, to był np. test czy dziecko potrafi wziac trzy klocki do rączek, budowanie wieży, próba rysowania kresek poziomych czyli powtórka z poprzednich. A stawanie na jednej nodze było nowe, wiec Wam o tym napisałam.

Do góry