• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

Kurcze jak ja się cieszę, że pisze na tym forum, bo czasem bym chyba oszalała z nerwów, a jak wiem, że u niektórych z Was podobnie, to może to jakiś normalny okres rozwojowy..Dzięki:-)

reklama
Reni i dobrze bo by nudno było :-) :-D

Dziś Piter odwalił niezłe jaja w nocy....w dzien wczoraj spał mi od 12 do 17 a potem jeszcze godzine...ale odpadł tak jak zawsze po 21...i po 150 ml kleiku...i obudził sie o 1 :dry: a potem o 3 a potem o 5 i koniec spania....zaczynam sie baaaaaaaaaaaaaaaardzo poważnie zastanawiać nad kaszką....widać ten kleik przez niego przelatuje...jest coraz gorzej a nie moge mu aż tak zwiększać porcji...

Adiva u mnie to samo-kleik nie wpływa na długość snu...raz Natalka pospała do 5 rano przy czym karmiona była o godz 18:00 ale raz się tak zdarzyło.buba je zawsze około godziny 19.00 swój "ostateczny posiłek" ale budzi mi się koło 4.00 a ostatnio obudziła się o 24:00 i o 3:00:confused2: Może to znowu jakiś skok???No a ostatnio Buba budzi sie o 6 max 7:00 i robi koncert jak ja chce uśpic bo ona chce już na dół oglądać bajki...a ja...WSTAJE:confused2::confused2::confused2:

Ja kleik też daję, dzisiaj dostałam od lekarza zezwolenie na inne warzywa niż marchewka, oczywiście odpowiednie do wieku i mogę po mału wprowadzać jakieś proste zupki. Kupiłam dziś Bobovity marchewkę z ryżem :-)

A co do wprowadzania nowości lekarz (bardzo ceniony u mnie w mieście) stwierdził, że jak najbardziej marchewkę można podawać już po 3 miesiącu życia. Myślałam, że dostaniemy opierdziel, a jeszcze nas pochwalił. :sorry:

Co do warzyw, to w mojej magicznej ksiazce mam tabelke, w ktorej jest napisane jakie warzywa mozna dziecku podac w kolejnych miesiacach zycia:
5-6-> marchewka, dynia, ziemniak, pietruszka, brokuły
7-8-> kukurydza, kalafior, fasolka szparagowa, pomidor, seler, por, cukinia, buraczek, szpinak, kalarepa
9-10-> soczewica, zielony groszek, cebula, brukselka, kabaczek
11-12-> baklazan, papryka, pieczarki, drobna fasolka, szczaw
od 13 -> kapusta salata, cykoria, awokado, rzodkiewka, zielony ogorek, grzyby, rabarbar.

Owoce:
5-7-> jablka, jagody, maliny, winogrona, jeżyny, porzeczki
7-9-> brzoskwinia, morela, gruszka, wiśnia, sliwka suszona, agrest, arbuz, banan
po 12-> truskawki, poziomki, melon, kiwi, cytryny, mandarynki, pomarancze, sliwki, czeresnie, grejpfruty, mango, papaja

Do 12 miesiaca nie powinno nie nic dzieciom solic, ani slodzic. No i mam problem, bo Pawel kupil mi kaszki dla dzieci na probe dla mnie i one wszystkie sa slodzone. Moze po prostu robic kleik ryzowy i dodac do niego zmiksowane owoce, np. banana, jablko. Pracochlonne to nie bedzie.

Ostatnia edycja:
Ja dziś kupiłam małej kleik ryżowy i kaszke mleczno ryżową z Nestle jest bez dodatku owoców.kupiłam tez marchewkę z hippa ! Wszędzie pisze że od 4 miesiąca więc myslę że jak wrócimy z weekendu majowego to zaczynam jej podawać bo cmoka i cmoka;-) a mleka to ona chyba nie lubi bo coraz mniej je;-)

Napiszcie akie łyżeczki kupiłyście do karmienia? bo dziś zgłupiałam w sklepie tyle tego jest...:tak:

Ja kupiłam cały zestawik sztućców z Canpola :-) Nie przyda sie to póki co poza łyżeczką ale fajne to było :-) W ogóle produkty fisher price, canpol,nuk i avent królują u nas w domu

Ja małemu przestałam podawać kleik i znowu mi sypia prawie całe nocki...chce mu kupić kaszke na dobry sen ale ona jest z bananami i nie wiem czy powinnam...tzn one są chyba wszystkie smakowe a tak samo jak kleik od (po) 4 miesiącu...A dziś wciągnał mi poł słoiczka jabłuszka z Hippa :-D...musze mu nakupić jakiś warzywek...bo z zupkami chce poczekać jeszcze ze 2-3 tygodnie...

U nas pojawia się alergia podobna do tej na białko mleka krowiego- wprowadziliśmy jabłuszko i kleik na bebilonie pepti...kurcze nie wiem , co to....Jabłuszko chyba bardzo rzadko uczula...

reklama
może i nie często, ale uczula. Ja miałam na nie uczulenie, Jasiek miał lekką nietolerację, właściwie już po skończeniu 6 miesiaca mogłam mu odrobinę dac, a u Tuśka wygląda na powtórkę z rozrywki tylko nie wiem czy po mnie, czy po bracie. Tak samo jest z marchewką, która podobno nie uczula, a u mnie w rodzinie u niemowlaków na indeksie jest.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry