reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

Dziewczyny ja walczę aby nauczyć pić Lenę z butelki - na razie jako rodzic w tym zakresie ponoszę porażkę :-:)-:)-( 22 czerwca wracam do pracy i jestem załamana
Myślę o wszystkim, np:
BUTELKA LOVI CANPOL 4w1 ŁYŻECZKA SMOCZEK 230 ml~ (602082705) - Aukcje internetowe Allegro
a może to:
AVENT magiczny kubek niekapek 200ml - porównanie cen wszystkiech ofert z Twenga
z takim ustnikiem Niecieknący ustnik miękki Avent 12569/SCF146/02 (4500280) - Świstak darmowe aukcje#

Mam jeszcze pytanie do mam, które rozpoczeły wprowadzanie pokarmów,
myślałam o takich schemacie:

1) pierś rano przed wyjściem do pracy
2) słoik - podczas mojej nieobecności
3) kaszka na moim mleku - podczas mojej nieobecności
4) pierś po przyściu z pracy
5) na noc pierś
6) w nocy - pierś

ale co z piciem, czy po słoiku powinnam podać mleko swoje (na razie mogę tylko wląć w nią łyżeczką, bo smok od butelki ją denerwuje)

reklama
kuleczko - moja młoda ma to samo ze smoczkiem w każdej postaci, z butelki tez nie chce mi pić, ja poddałam się i już jej nie męczę - tylko, że u mnie sytuacja inna... słyszałam, że jak dziecko nie toleruje butelek to nie ma co na siłę ich uczyć, mozna od razu przejść na karmienie z kubeczka - no i własnie też się zastanawiałam nad tym z miękkim ustnikiem - wydają się być fajne, tylko, że może na poczatek takim kubeczkiem próbować?
MEDELA kubeczek do karmienia niemowląt (611303149) - Aukcje internetowe Allegro
no ale domyślam się, że nauka picia z takiego kubeczka też do łatwych pewnie nie należy - trzeba dużo cierpliwości - na pewno dziecko się nauczy :tak: trzeba próbować.

mamjakty, nasze dzieci są stasznie podobne w zakresie smoczków innych niż pierś. Masz rację, te kubeczki są najbardziej zalecane aby dziecku nauczyło się prawidłowego picia, niekapki są odradzane (jest to też opisane w książce "conieco o rozmoju małego dziecka"), tyle że to podobno najtrudniejsze do nauczenia:-(
Ale chybę będę musiała wszystkiego spróbować - bo nie mam wyjścia.

ja mimo ze doswiadczona mama jestem to nie kombinowałabym z takim kubkiem u 4 miesiecznego dziecka.. bałabym sie ze sie zadławi biedactwo.. przy łyzeczce jest problem na poczatku...nauczy sie pic z butelki kiedy bedzie gotowe.. spróbuj podawac soczek albio herbatke smakowa - tp powinno sie dzidzi spodobac.. ja talk Jule nauczyłam z butelki (ale mleka i tak nie chciała a kaszke podawałam od samego poczatku łyzeczka )

Jesli chodzi o kolekcje to ja mam spora Avent, Nuk i dopiero Dr Browns spasował małej:tak:teraz pije przez smoczek 2 ale mam zamiar kupic 3 i dodac do mleczka troche kleiku! Z kubkiem takim to bym sie bała... kaszki chce podawac łyżeczką już mam wszystko kupione i po majówce zaczynamy powolutku..;-)

Qrde nie wiem czy bym ryzykowała z tymi niekapkami...po pierwsze nie są zaleca przez pediatrów bo powodują wady zgryzu i o wiele lepsze są bidony ze słomką...po drugie dziecko może sie dość mocno zakrztusić....
Może warto dalej próbować z tymi butelkami...jeśli dzidzia jest głodna a ty jej non stop ustępujesz i dajesz cyca no to cóż już cie wyczuła...letko przerąbane w tej chwili...ja Piotrkowi tylko raz ustąpiłam ale to dlatego że mleko bebilon jest ohydne !!

A mysmy dostali paczuszki z hippa i nutrici...i tak dostalismy kaszke,słoiczki,łyzeczki,herbatki,kremiki i mleczko 2...hehehe nazbierało sie nowych smaków wiec wczoraj i dzis mały dostał zupke jarzynowa...w 2 dni opróżnił słoiczek i dzisiaj dobiłam go marchewka z jabłuszkiem :-)

A od dzisiaj na noc zaczynamy podawać kaszke z bananami na noc...
Bratowa która ma już trójeczke stwierdziła że jeśli po słoiczkach nic mu nei jest to tym bardziej kaszke moge podawac...no to sie zobaczy :-)

nooo macie rację moja niunia pluła bebilonem dalej niż widziała :-D
a dziś pierwszy raz wprowadziliśmy coś innego - kaszkę mleczną
mam w zapasie jeszcze kaszkę melczną z bananami tylko mam takie pytanie czym mam tę kaszkę podawać mojej niuni.
Pytam bo jak jej tę kaszkę podałam łyżeczką to kurcze pluła nią na wszystkie strony i w rezultacie nic chyba nie zjadła :eek::eek::eek:

a jutro spróbujemy z marchewką ze słoiczka bo coś opóźnione jesteśmy z tym nowym jadłospisem :-)

reklama
Witam
Może ja coś powiem od siebie na temat tych butelek wielofunkcyjnych lovi. One nie nadają się dla zdrowych dzieci do mleka. Ja ich używam ale mój synek ma rozszczep wargi i podniebienia miękkiego i nie umie efektywnie ssać. U nas karmienie poega na tym że wkładamy smoczek do buzi on sobie ssie a ja wlewam mu mleko do pysia naciskajac butelkę No i to właśnie jest to ale Zdrowe dziecko nawet starsze na bank zakrztusi sie Jesli chcesz używać tej butelki do kaszy lub gęstego kleiku to sprawdzi się świetnie ale do mleka to porażka. Może kup miękki smoczek który zachęci twoją córcię do picia (taki dla leniuszków) dobre są te z lovi odradzam tommee tippee i avent twarde i trudne
A nutramigen jest pyyyyycha :-p (przynajmniej mój synek tak uważa)

Do góry