reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

reklama
U nas walka z atopowym zapaleniem skóry. Córcia wysypana od początku grudnia :-(, następnie przyplątała się jakaś infekcja, jeden antybiotyk, drugi w zastrzykach. Na koniec wyszła możliwość że tood ząbkowania - czwórki idą. Wysypka niby zaczyna przygasać. Ola dostała na to zyrtek i mam ją często oliwkować. Z uczulenia pojawiły się nowe takie liszajowe czerwone placki. Teraz nie mam pojęcia co ją jeszcze uczula :-(. Oprócz mleczka nie może jeść żółtka jaj ale co jeszcze szkodzi??? ciężko będzie to wyczaić.

moja z jedzeniem niby wszystko oki...zaczęła tolerować jabłko (do tej pory były straszne bóle brzuszka po jabłuszku) ale mleka ani produktoiw mlecznych nadal nawet w najmniejszych ilościach...więc dalej ciagniecmy na nutramigenie:-(

A wiecie jaka sprytna jest ta moja Bubcia...
Mamy w domu taką puszkę wypełnioną czekoladowymi cukierkami w papierkach.Niunia uwielbia coś do niej wkładać i wyciągać a zwłaszcza cukiereczki.Pewnego dnia nawet nie zwróciłam uwagi a ona wyssała czekoladę z kilku...a co najlepsze nie wyszła jej reakcja alergiczna;-);-);-)Od 24 jesteśmy na PEPTI JUNIOR-jest nadzieja:-D

Ja mi się marzy aby moje dziecko piło mleko modyfikowane.
Próbowałam przez sen, pluje smokiem, wodę tak ale mleka ni cholery.
Daje je tylko tyle co w kaszy rano i wieczorek, czyli 2 razy dzienie po 5 miarek + 150 ml wody i 5 łyżek kaszy. Dostała żelazło, ale chyba długo go nie pobieżemy bo bardzo szybko ida zaparcia.

Na szczęście Bobovita wypuściła jogurciki (są o wiel mniej słodsze niż Nestle) i one rozlużniają kupę BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!

A tak wygląda nasz jadłospis:
8.10 - pobudka
8.40 - 5 miarek mleka Bebilion + 150 ml wody + kaszka (różne np. Holle owsiana, przenna, orkiszowa, musli, jaglana, Nestle zdrowy brzuszek itp)
10.30 - 12.00 - sen
12.30 - zupa Bobovita 190g lub własna
13.00- 14.30 - spacer
15.00 - danie po roku Bobovita/ Gerber 250g lub coś własnego
15.30 - 17.00- sen
17.30 - jogurt lub deser
20.00 - 5 miarek mleka Bebilion + 150 ml wody + kaszka (różne np. Holle owsiana, przenna, orkiszowa, musli, jaglana, Nestle zdrowy brzuszek itp)
21.00 - sen

i waga ani drgnie,
nie wspomnę że posiłki są masakrą, bo kompletnie mogłaby nic nie jeść i gdyby nie robienie z siebie non stop warianta i nie wymyślanie czegoś co ja zainteresuje to chyba nie dałaby sobie włożyć łyżeczki do ust.

Kuleczko nie przejmuj się, że Lenka nie chce pic samego mleka, dostaje dwa razy dziennie w kaszy więc jest ok, po roku ponoć wystarczy już mleko podawać właśnie dwa razy dziennie - przynajmniej pediatra tak powiedziała mojej koleżance :tak: No a do tego dostaje dodatkowo coś z nabiału w postaci jogurtu ;-)
Moja Olcia odmawia jedzenia kaszy, tak więc na śniadanko dostaje zazwyczaj jakąś kanapeczkę, albo jajeczniczkę ;-) przed kąpielą daję jej jedynie płynną kaszkę w kubeczku do picia, bezsmakowa, na wodzie z sokiem malinowym domowej roboty i chętnie wypija, ale coś ok 100 ml max :sorry2: Z wagą tez nie rusza do przodu, od jakiegoś czasu stoi w miejscu, waha się między 9400 a 9600 :happy2: Je też dwa dania, ale nie powalające ilości - ogólnie to je wszystko, tyle, że nie za dużo :tak:

Kuleczko - ja Skrzata karmiłam 9 miesięcy.
jak do tej pory nie wypił żadnego sztucznego mleka.
ja na sniadanie i kolację kaszki mleczne + jeden jogurcik - więc u nas też jest kicha w temacie mleka.

dziewczyny macie pewnie rację, i tak nie wcisnę mleka więcej, na opakowaniu Bebilion 3, pisze że dzienie ok 500-600 ml, ale te 340 ml u nas to max (zamaskowane w kaszy),

Boję się tego zelaża w płynie, szczególnie na ząbki :-(,
zobaczymy jak będą nastepne wyniki krwi, po nowym roku czekają nas kolejne szczepienia, to trochę po odwiedzamy pediatrę: 4 szczepionka na pneumokoki, świnka, różyczka + dodatkowo ospa, a później chcę podać megokoki, bo jak Lena będzie dobrze chodzić to chce z nią chodzić do takiego a'la przedszkola (przygotowującego do życia w przedszkolu) po pracy na 17.00 do 19.00 - ona tak uwielbia dzieci.

reklama
Ntahanek po tym jak 2 tyg temu miał jednodniową gorączkę przestał mi jeść obiadek z 2 dań. Teraz jak zje jednen obiadek to jest dobrze.

Kuleczko mój Nathanek tez nie jada samego mleka tylko z kaszką. Również je mało mleka, za to jogurty mógłby jeść non stop. Ale ile można dawać jogurty, on dostaje jeden dziennie.

Do góry