Moze ktoś ma rozpiskę jakie warzywa/owoce kiedy mozna w prowadzac?
ja znalazłam coś takiego:
5 miesiąc
OWOCE - jabłka, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny, winogrona, owoce dzikiej róży
WARZYWA - marchew, ziemniaki, dynia, kalarepka, pietruszka, seler, por
PRODUKTY ZBOŻOWE - ryż, kaszki i kleiki ryżowe, kukurydziane
6 miesiąc
OWOCE - śliwki
WARZYWA - brokuły, cukinia, kalafior, kabaczek
MIĘSA - pierś z kurczaka, pierś z indyka, królik, cielęcina, jagnięcina
PRODUKTY ZBOŻOWE - kasza jaglana
7 miesiąc
OWOCE - gruszki, żurawiny, morele, brzoskwinie
WARZYWA - zielony groszek, pomidory
MIĘSA - wołowina
INNE - żółtko, wywar mięsny
9 miesiąc
OWOCE - wiśnie, czereśnie
PRODUKTY ZBOŻOWE - biszkopty bezglutenowe, chrupki kukurydziane
10 miesiąc
OWOCE - truskawki
WARZYWA - kapusta, fasolka szparagowa
MIĘSA - chuda, gotowana wędlina
PRODUKTY ZBOŻOWE - glutenowe produkty zbożowe: białe pieczywo, kaszki pszenne, kasze (np. jęczmienna, płatki owsiane)
11 miesiąc
NABIAŁ - ser żółty, całe jajka, twarożek
Po 12. miesiącu
OWOCE - kiwi, arbuz
WARZYWA - rzodkiewka, sałata, szparagi, ogórek
INNE PRODUKTY - miód, czekolada, orzechy, ryby
Z tego co widziałam to producenci zywnosci dla dzieci nie majaw ofercie bezmlecznej kaszki mannej... a moze się mylę? Na roznych forach wyczytalam, ze stosuje się zwykłą kaszkę (np błyskawiczną).
stosujesz zwykłą kaszę mannę, którą gotujesz na wodzie, a następnie dodajesz do przecieru warzywnego.
Aaa i jeszcze pytanko o mleko następne - jako, ze Ola skonczyla 6 miesiecy - czym rozni się mleko nastepne od poczatkowego?
mleko następne ma inny skład, dostosowany do zmieniających sie potrzeb dziecka.
tak jak mleko mamy dostosowuje sie do potrzeb rosnacego dziecka i inny ma skład w pierwszym miesiącu, a inny w szóstym.
jakiej firmy mleka początkowego używasz?
bo to też ważne. różnie to jest, bo z tego co gdzieś tam widziałam to u niektórych producentów mleko następne jest po 4 miesiącu, u innych po 6 miesiącu.
czytałam, że najlepiej wprowadzać mleko następne takiej firmy jak się używa mleko początkowe.
wprowadza się powoli mieszając.
czyli jak używasz standardowo - na przykład - 4 miarek mleka początkowego to najpierw zastępujesz jedną miarkę mlekiem następnym, potem dwie itd.