reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

Oj jak on pluł. Normalnie pluł że hej. O tak pluł jak opowiedzialam

:-D :-D :-D
a matka ponawiała próby ???
bo może Jasiuli Sinlac już smakuje ?

:-D :-D :-D

Uwazam ze wprowadzenie DODATKOWYCH pokarmow dwa tygodnie szybciej niz w ksiazce czy trzy tygodnie naprawde nie zabije naszych dzieci i nie popsuje statystyk. I nikt nie sprawdzi ile razy mniej czy wiecej zachorowalo niz jakbym dala trzy tygodnie pozniej bo po skonczeniu rowno 6 miesiecy. Wiec nie ma co nad tym rozmyslac...

dokładnie :-D

nie ma co się zastanawiać i nie spać nocami ze ssakiem-memłakiem uwieszonym u cycka.
nie ma się co stresować, bo tylko mleko można stracić ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
ja generalnie też nie to, że chodzę niewyspana - jakoś już przywykłam do tego, ale moja to już po 6 nie da se po prostu cycka wrazić do buźki, żeby spała dalej - ojjj nie, już zaczyna się szarpanina i wzdychanie i trzeba się przebrać, ale najlepsze jest to, że ledwo ją przebiorę, zaścielę łóżko, pobawię się z nią może z 10 minut i już zaczynają się ziewy :nerd::nerd::nerd:

no własnie u nas tak jest..moje dziecko wlasnie poszło sobie spać, a ja już się wybiłam ze spania...ehh zycie :-D:tak:

czyli uzbroje się w cierpliwość i będzie ok :tak::-D tak myślę...

Rondziu u nas też było tym sinlackiem plucie że hej ;-)
dzisiaj spróbuje powtórnie, może będzie lepiej!!

Klaudia - moja właśnie zasnęła ;-)
Aga_q - no dokładnie, zanim Ola zje ładnie kaszkę to akurat skończy 6 miesięcy ;-) teraz to pewnie zabawa będzie :tak: a przecież tak jak pisałam, nie rezygnuję z karmienia piersią, więc można rzec, że nadal będzie na piersi :-)

Jeju dziewczyny współczuje tych nieprzespanych nocek!!!!:no:Ale dzieciaczki rosna jak na drożdzach i chyba już niedługo wczystkie się poprzestawiają na spanko nocne nie????:tak:
Celinko co do tego cycania przez pół roku to niekoniecznie tak!Jak byłam w szpitalu z Blanką na zapalenie płuc to rozmawiałam na ten temat z lekarzem i owszem zjechał mnie jak psa ,że nie karmie piersią ale zaznaczył że najważniejsze są 3 pierwsze miesiące a potem to już nie jest takie ważne a głupotą jest karmienie dziecka tylko piersią powyżej 6 i w ogóle piersią jeszcze starszych (cytuje co powiedział niech nikt się nie złości na mnie) Dzieci potrzebują zróznicowanej diety i przyzwyczajają się do wchłaniania innych pokarmów i powinno się rozszeżać zwykle dietę zgodnie ze wskazaniami dla niemowląt!!Zresztą jak wiecie dietka naszych maluchów nie jest wielce rozbudowana i problematyczna wystarczy posłuchać naszych mam ,babć itd,itp które non stop gderają jak to "w tym wieku" faszerowały już nas bóg wie czym!!!!:sorry2:

...a ja kombinuje co teraz wprowadzić Małej - mamy za sobą marchew, ziemniak,pietruszkę, ryż, kleik ryżowy i kukurydziany, jabłko, kurczaka - myślałam nad kalafiorem. Brokuły i szpinak nie przeszły.
Moze ktoś ma rozpiskę jakie warzywa/owoce kiedy mozna w prowadzac?

Cały czas wisi tez nade mna gluten jak ta ciemna chmura gradowa....
Z tego co widziałam to producenci zywnosci dla dzieci nie majaw ofercie bezmlecznej kaszki mannej... a moze się mylę? Na roznych forach wyczytalam, ze stosuje się zwykłą kaszkę (np błyskawiczną).

Aaa i jeszcze pytanko o mleko następne - jako, ze Ola skonczyla 6 miesiecy - czym rozni się mleko nastepne od poczatkowego? I jakie są wskazania do jego wprowadzenia (oprocz wieku) Czy ktoras z Was juz je wprowadziła?

Wszystkiego naj naj naj dla OLI :tak::tak::tak:
My mamy już kupione mleko 2 ale nie daje jej jeszcze. Z tego co widziałam, to ma więcej kcal. I chyba ciut więcej witamin. Bardziej się nie przyglądałam, szybko tylko okiem na to rzuciłam.

Ja jakiś czas temu znalazłam w necie, że od 6 miesiąca można:
-brokuł
-brukselka
- cukinia
- dynia
- groszek zielony :szok:
- kabaczek
- kalafior
- kukurydza :szok:

Trochę mnie to zdziwiło, sama nie wiem. Może bardziej doświadczone mamy się wypowiedzą ;-)

melody - Celinka gdzieś wcześniej przepisała taką rozpiskę z książki - musiałabyś poszukać....
co do glutenu to koleżanka dodaje pół łyżeczki zwykłej kaszy manny błyskawicznej do zupki pod koniec gotowania - ja też tak zamierzam robić :tak:

Moze ktoś ma rozpiskę jakie warzywa/owoce kiedy mozna w prowadzac?

ja znalazłam coś takiego:

5 miesiąc
OWOCE - jabłka, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny, winogrona, owoce dzikiej róży
WARZYWA - marchew, ziemniaki, dynia, kalarepka, pietruszka, seler, por
PRODUKTY ZBOŻOWE - ryż, kaszki i kleiki ryżowe, kukurydziane

6 miesiąc
OWOCE - śliwki
WARZYWA - brokuły, cukinia, kalafior, kabaczek
MIĘSA - pierś z kurczaka, pierś z indyka, królik, cielęcina, jagnięcina
PRODUKTY ZBOŻOWE - kasza jaglana

7 miesiąc
OWOCE - gruszki, żurawiny, morele, brzoskwinie
WARZYWA - zielony groszek, pomidory
MIĘSA - wołowina
INNE - żółtko, wywar mięsny

9 miesiąc
OWOCE - wiśnie, czereśnie
PRODUKTY ZBOŻOWE - biszkopty bezglutenowe, chrupki kukurydziane

10 miesiąc
OWOCE - truskawki
WARZYWA - kapusta, fasolka szparagowa
MIĘSA - chuda, gotowana wędlina
PRODUKTY ZBOŻOWE - glutenowe produkty zbożowe: białe pieczywo, kaszki pszenne, kasze (np. jęczmienna, płatki owsiane)

11 miesiąc
NABIAŁ - ser żółty, całe jajka, twarożek
Po 12. miesiącu
OWOCE - kiwi, arbuz
WARZYWA - rzodkiewka, sałata, szparagi, ogórek
INNE PRODUKTY - miód, czekolada, orzechy, ryby

Z tego co widziałam to producenci zywnosci dla dzieci nie majaw ofercie bezmlecznej kaszki mannej... a moze się mylę? Na roznych forach wyczytalam, ze stosuje się zwykłą kaszkę (np błyskawiczną).

stosujesz zwykłą kaszę mannę, którą gotujesz na wodzie, a następnie dodajesz do przecieru warzywnego.

Aaa i jeszcze pytanko o mleko następne - jako, ze Ola skonczyla 6 miesiecy - czym rozni się mleko nastepne od poczatkowego?

mleko następne ma inny skład, dostosowany do zmieniających sie potrzeb dziecka.
tak jak mleko mamy dostosowuje sie do potrzeb rosnacego dziecka i inny ma skład w pierwszym miesiącu, a inny w szóstym.

jakiej firmy mleka początkowego używasz?
bo to też ważne. różnie to jest, bo z tego co gdzieś tam widziałam to u niektórych producentów mleko następne jest po 4 miesiącu, u innych po 6 miesiącu.
czytałam, że najlepiej wprowadzać mleko następne takiej firmy jak się używa mleko początkowe.
wprowadza się powoli mieszając.
czyli jak używasz standardowo - na przykład - 4 miarek mleka początkowego to najpierw zastępujesz jedną miarkę mlekiem następnym, potem dwie itd.

reklama
Do góry