reklama

Wszystko o karmieniu ;)

mnie ostatnio maz odciagal i nawet sporo ale ile to nie wiem...mleczna jestem ale nigdy mnie nie intersowalo ile tam mleka jest. przybierac przybiera, jak je z jednej to czuje, ze druga twradnieje a za sekunde mam flaczki, doslownie flaczki a mleka mam duzo, bo Fif i zjednej piersi sie naje. Wiec to, ze macie flaczki o niczym nie swiadczy.

reklama
ze mnie tez si eleje inna sprawa ze sie pokarm produkuje a moj rozmiar biustu nie jest jakis specjalnie duzy wiec moze dlatego tak ze mnie cieknie ;)
wkładki to kilka razy dziennie zmieniam-jedynie Johnsona są fajnie chłonne wiec one na dłuzej starczają..

ze mnie tez si eleje inna sprawa ze sie pokarm produkuje a moj rozmiar biustu nie jest jakis specjalnie duzy wiec moze dlatego tak ze mnie cieknie ;)
wkładki to kilka razy dziennie zmieniam-jedynie Johnsona są fajnie chłonne wiec one na dłuzej starczają..

O, to mały rozmiar przy dużej ilości mleka może być powodem przeciekania? To ja też się kwalifikuję do tej teorii :)
Wkładki miałam Bella na początku - tragedia, sztywne i cieknące. Teraz Tommee Tippee - jest lepiej, nie sztywnieją, ale czasem też lubią przecieknąć. No ale nie sądzę, żebym znalazła jakieś całkiem nieprzeciekające, więc już nie kombinuję i zostaję przy tych. Na klej nie zwracam uwagi, bo i tak ich nie przyklejam - przy każdym karmieniu wyjmuję, bo przyklejone po odciągnięciu na dół biustonosza rolują się i już nie są tak wygodne jak wcześniej.

Masakra! Zaczęłam dzisiaj proces odciągania mleka na czwartkowe wyjście do miasta i ... wycisnęłam zaledwie 50 ml z pełnej piersi. Z tej "wyjedzonej" wyszły 2 kropelki. Jak tak dalej pójdzie, to nigdzie nie pojadę, bo dziecka bez mleka nie zostawię.

Co do teorii z rozmiarami, to chyba coś w niej jest ;-) U mnie biust duży i nic nie wycieka. Wkładek nie używam od kiedy mi się laktacja unormowała. Jedynie przy karmieniu parę kropelek z "niejedzonej" piersi wyjdzie, ale wtedy podkładam pieluszkę.

no to ja mam zupełnie odwrotnie

mam ogromne piersi, a cieknie mi strasznie
każdego ranka mam zalaną koszulę (mimo używania wkładek z nocną ich wymianą), czasem nawet mokra pościel i łózko. Efekt jest taki, że koszula nocna jest tylko na jedną no i staniki też...męczące to, ale wolę tak niż mieć odwrotny problem...

oj z tym przeciekaniem o JAKAS SCIEMA ;-) Ja przed Jula miałam rozmiar 75B, w czasie karmienia 80 E, po ciazy została mi miseczka C ale jak karmilam to mialam takie bimbaly, ze mi sie niemal na kolanach kladły jak bly pelne mleka i wkladki musialam zmieniac co karmienie. Teraz nakupilam wkladek, nosze rozmiar 80DD a zuzylam tylko 4 sztuki w szpitalu bo nic nie cieknie ;-)

Ewa Adas zobaczył zdjecie Frania i tak sie rozchichotał, ze mu mleko kacikami ust wylecialo ;D

ja wkładki muszę wymieniać co karmienie a i tak często w międzyczasie przeciekną!! już wypróbowałam kilka i jeszcze nie znalazłam takich co by nie przeciekły mi.

Zaczęłam odciąganie mleka na wieczór, bo Mąż zostaje z Frankiem - ja idę do lekarza i po buty. Franek ledwo co posączył przy ostatnim karmieniu i poszedł spać, więc opróżniłam tą pierś. Mam już 90 ml, ale to za mało na cały wieczór.
W jednej butelce można łączyć mleko z dwóch odciągnięć? Bo słyszałam, że raczej każde powinno być osobno, ale ewentualnie z dwóch można trzymać razem. To prawda?
Odciągnięte teraz schowam do lodówki, żeby nie musieli rozmrażać. W razie czego jest zapas w zamrażarce, ale cały czas mam wrażenie, że to się jeszcze kiedyś przyda i wolę ściągnąć świeże jak wychodzę...

reklama
Kurcze, Ewa, nawet mnie nie denerwuj! Ja się męczę pół godziny, żeby z pełnej piersi 50 ml odciągnąć, a Ty sobie leciutko 90 wyciągasz. Nie wiem co z tymi moimi piersiami jest nie tak. Czyżby się tak do mojego dziecka przyzwyczaiły, że tylko jemu chcą dawać mleko, a laktatorowi już nie? Jutro muszę się bardziej postarać, bo w czwartek już nic nie zdążę odciągnąć.
A co do trzymania mlek razem, to czytałam, że nie powinno się mieszać, ale nie wiem czemu, bo u mnie i tak Ida wciągnie te trzy/cztery odciągnięcia na raz, więc jej się w brzuszku pomieszają.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry