xxxklaudziaxxx
Listopadówka 2009
Nie podoba mi sie , ze mnie kopiesz , bo mnie to boli. - długosc tego komunikatu wydaje mi sie ok.
Mozna skrocic- Nie kop bo to boli.
Ja wychodze z załozeania ze dzieci wiecej rozumieja niz nam sie wydaje. Juz nie raz tego doswiadczyłam![]()
Marta ja tez uwazam ze dzieci wiele rozumiejai trzeba tlumaczyc od poczatku!
przy Olivierze czasami galy mi wychodza jak cos tam zrozumie czego w zyciu bym sie nie spodziewala. Mowie ze ide siusiu a on leci juz do barierki na schody zeby isc ze mna, pytam sie w salonie czy chce mandarynke a ten leci do kuchni i probuje wejsc na blat zeby zabrac sobie. prosze o podanie czegos czego nie uzywa typu jakis tam kabel czy papier toaletowy, wystarczy ze tylko powiem mu tam i pokaze paluszkiem a ten przynosi o to o co go prosze lub siedzi na blacie przy zlewie i gdy mowie zeby umyl buzke doskonale wie ze najpierw trzeba odkrecic wode a pozniej sobie bierze wode na raczki i myje buzke....
takze gdy sie zlosci zawsze mu tlumacze ze nie wolno bo..... nie rob bo.... itd itd.
A najlepszym sposobem na jego wymuszanie i zlosci jest poprostu zignorowanie lub odrwocenie uwagi ;-)