reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

reklama
ja wam powiem że ja się w wszystko mieszczę i poza 2 nowymi sukienkami z czego jednej w piersiach nie dopinam ... nie mam nic... nowego:-p chyba że bluzę D mi kupił taką fajną... ale nie ciążową bo:-p jak brzucha nie mam to po co ciążowa...?:sorry2: no i nie wydaję pieniążków na ciuszki...

a już pytałam wcześniej...
dla dzieci kiedy chcecie zakupy robić bo słyszałam że w ok 8 miechu się robi.....
ja teraz nic nie kupuję, bo wszytsko niestety juz mam po starszym, ale wtedy kpowałam przez całą ciążę od samego początku. Głównie ze względu na finanse, bo jak rozłożyły się na kilka miesięcy to nie było tak źle.

W sierpniu podczas urlopu w pl będziemy macać i ewentualnie zamawiać wózek i łóżeczko do Ie, reszta zakupów w okolicach września. Nie chcę na samą końcówkę zostawiać tej sprawy bo podejrzewam że w 9 m-cu to już z małą przyjemnością będę biegała po sklepach...;-)
myslę, ze wrzesień to odpowiedni miesiąc jesli dysponujecie na raz dośc dużą kwotą.

Pytania do dziewczyn, które mają już dzieci.

1. Jakiej wielkości i z jakiego materiału kupić kocyk do wózka na zimę (do gondoli) ?
2. Jakie najlepsze są prześcieradła? (myślę o frotte na gumce)
3. Czy do gondoli też potrzebne prześcieradło ?
4. Z jakiego materiału kupić materac do łóżeczka ?
5. Ile i jakiej wielkości zakupic butelek ?
6. Jakie i jakiej wielkości kupic smoczki (do butelek i do ssania do spania) ?
(przy założeniu, że jednak będę karmic piersią)
1) Ja kocyk do wózka miałam "akrylowy" inaczej "hiszpański". BARDZO POLECAM!! To są najgrubsze kocyki, a przy ttym "oddychaą" i sa naprawde przyjemne. Mój synek tak go pokochal, że do dziś spi pod nim w domu - kołdry wcale nie uzywam. Przytula się do tego kocyka i jest wniebowzięty. Nieststy sa to dośc drogie kocyki ale naprawdę warte swojej ceny. Ja kupiłam taki doży, więc na początku składałam go na pół i starczał żeby podłozyc pod dziecko i przykryć w zimę, więc nawet nie musiałam tak grubo dziecka ubierać (a my spacerowalismy nawet przy -20 stopniach, bo mój malec to zimnolubek i bez spacerku żyć nie może od maluszka)|. Tylko kupując taki kocyk trzeba popatrzeć czy nie jest pognieciony - nawet na zdjęciu na alegro, bo te które się gniotą są cieńsze.
2) frote na gumce sa bardzo dobry tylko trzeba kupować dobrej fiirmy np mamo-tato albo dartom, bo niektóre są z oszczędności szyte w drugą stronę i po praniu okazuje się, ze prześcieradło zamiast być prostokątne ma kształt kwadratu i jest duzy problem z założeniem na materac.
3) nie potrzebne. Tak samo odradzam pościel do wózkka. Sama się skusiłam i kupiłam, a potem okazała sie zbędna. Poduszeczki i tak przez kilka pierwszych miesięcy się nie używa, a kołderką niestetty nie można tak opatulic dziiecka jjak kocykiem i nie jest mu tak cieplo jak nawet pod cieńszym kocykiem
4) ponoć kokos-gryka sa najlepsze. Ja mam sam kokos i i tak się odkształca. Przynajmniej raz w ttygodniu muszę go odkkręcać i przerwacać na inną stronę
5) na poczatek 2 małe w zupełności wystarczą. Po pół roku sobie dokupisz duże
6) smoczki mają różne oznacznia w zalezności od firmy. Np aventu czy tomme tipy będzie to 1 a canpolu S. Jesli chcesz karmić piersią to musisz wybrać smoczki za rózno do butelek jak i do uspokajania jak najbardziej kształtem przypominające pierś. Najbliższe kształtem sa tommee tippee ale nie polecam za bardzo, bo mają bardzo szybki przepływ i mój maluch wcale nie musiał ciągnąc (ze smoczka o najmniejszym przepływie), bo mu samo leciało. Dobre są canpolu i dr. brown's. Niestety dr. browns są bardzo drogie, bo kosztują około 35 zł jedna butelka i jest trochę zachodu z myciem tych wszystkich zaworków i rureczek. Więc raczej nie kupuj na zapas, ale gdyby okazało się, ze malec ma kolki to są niezastapione. Ponoć lovi mają pomagać w karmieniu naprzemiennym (pierś - butelka) ale kształtem piersi nie przypominają i strasnzie się zapowietrzają. Mój Kuba nie chciał pić z wielu butelek, bo mu cycusia nie przypominały np z aventu, bo sa dość twarde a on lubil miękkiego cycusia. Całe szczęście on wolał cycusia od butli ale wiele dzieci wybiera butlę, więc lepiej nie ryzykowac i nie wybierać smoka o kształcie nie przypominającym sutka.
A smoki do uspokajania imitujące pierś to np. nuk (ale ma wypustki, które nie wszystkie dzieci lubią), tommee tipee, bardzo fajne moim zdaniem i canpol typu A ale tylko te najmniejsze (mój sobie właśnie te ulubił i do tego są bardzo tanie - jakies 4zł). Jak prosisz w sklepie albo kupujesz w samoobsługowym to patrz na opis. Zawsze podane są miesiące, wybierz 0-3.

ja zakupki dla dzidzi zamierzam rozpocząć wkrótce! na początku lipca mam wizytę u ginki i myślę, że po niej zacznę kupować, ale na razie tylko ciuszki, itp. wózek, łóżeczko to myslę, że dopiero gdzieś w październiku. mamy małe mieszkanie i nie mam gdzie tego trzymać! a ubranka i tak zamierzam kupować w neutralnych kolorach, bo jakoś nie mam zaufania do tych usg ;-)za dużo o pomyłkach w płci się naczytałam, więc wolę kolory uniseks:-D jeszcze dziewczynkę w niebieskie to się ubierze, ale chłopca na różowo to ja nie bardzo widzę :-)

No i wiadomo przeciez nie kupi sie wszystkich niebieskich albo samych różowych ciuszków, bo ile mozna...

zółty, zielony na pewno, morelkowy, fioletowy.. chyba wszystkie poza różowym i niebieskim
Moim zdaniem noworodkowi we wszystkim będzie dobrrze tzn chłopczykowi np w żółtym albo morelowym jak najbardziej. Noworodki takie są bezpłciowe jeszcze

Pytania do dziewczyn, które mają już dzieci.

1. Jakiej wielkości i z jakiego materiału kupić kocyk do wózka na zimę (do gondoli) ?
2. Jakie najlepsze są prześcieradła? (myślę o frotte na gumce)
3. Czy do gondoli też potrzebne prześcieradło ?
4. Z jakiego materiału kupić materac do łóżeczka ?
5. Ile i jakiej wielkości zakupic butelek ?
6. Jakie i jakiej wielkości kupic smoczki (do butelek i do ssania do spania) ?
(przy założeniu, że jednak będę karmic piersią)

Ad.1 Ja miałam kocyk akrylowy wielkości o wym 90x110
Ad.2 Tylko frotte na gumce i polecam Ci conajmniej 2-3szt.
Ad.3 Ja nie miałam prześcieradła do gondoli, ale wyłożyłam dno rożkiem, bo miałam dwa a używałam mmoże przez dwa tygodnie.
Ad.4 U nas sprawdził się kokosowy, choc niektórzy narzekają, że się odkształaca.
Ad.5 Jedną 150ml na wodę czy herbatkę (ja dopajałam mimo karmienia od samego początku) i jedną większą 250ml na mleko.
Ad.6 Możesz kupic butelki odrazu z oznaczeniem dla najmłodszych dzieci (Avent ma na miesiące 1m,3m,6m itp), jak nie zużyjesz można dokupic same smoczki. No i polecam silikonowe.
Smoczki-uspokajacze kupiłam na początek dwa też te najmniejsze i oba wyrzuciłam bo mój syn wogóle nie akceptował ani tych ani żadnej innej firmy. Więc wychował się bez tego.

reklama
ja kogłabym same niebieskie....:tak: kocham ten kolorek.... hiiii
a wózek i łóżeczko planuję turkusowe kupić.... obojętnie czy będzie chłopiec czy dziewczynka;-)

Do góry