reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zakupy dla mamy i maleństwa

Trusia77 - z tego co wiem, to nie ma potrzeby płukania w płynie tych malutkich ubranek. Bo już nawet bez płynu doradzają dodatkowe płukanie włączyć. Więc chyba chemii jak najmniej:)

reklama
Anaya jest też płyn do płukania Lovella, jest też płyn do prania Lovella. Jak dla mnie pachnie normalnie ale to wiadomo kwestia gustu.
U mnie w rodzinie to dzieciom prały od początku w Vizirze Sensitive i do tego płyn do płukania Lenor ten biały i dzieci nie mają uczuleń. Ja jednak przynajmniej na początku będę używać takiego typowo dla dzieci.

Ja kupię opakowanie proszku dzieciecego i jakis plyn do plukania a potem w Vizirze Sensitive razem z naszymi ubraniami, bo nie bede przeciesz wlaczac pralki z paroma ubrankami dziecka. Wiec zeby bylo taniej to pierwszy raz tylko oddzielnie a potem jak leci ( kolorami oczywiscie). Mam nadzieje tylko ze moje dziecie nie bedzie mialo zadnego uczulenia. Zobaczymy:)

Pieluszki tez nie wiem jakie bede kupowala jeszcze, okaze sie jak pujde do skelpu heh :)
Do szpitala kupie te takie z wycieciem na pepuszek a w domku to juz potem bede nacinala pampersa w tym miejscu i tyle :)

Pranie ubranek- wydaje mi się że jeszcze za wcześnie ale kusi mnie ogromnie! Szafę kupiliśmy już taką do sufitu, odsuwaną i mały ma już swoje dwie duże półki :)
Zastanawiam się nad płynem Persil Sensitive- jest tańszy od Loveli i Jelp a też niby dla niemowląt... Ja używam Persil Gel do naszych ubrań, do białego i do koloru i uważam że jest bardzo dobry- więc może ten też będzie... Cd. płynu to też raczej nie kupię.
Nie słyszałam o tym żeby płukać dwa razy jak pisze podgrzybek, nie pomyślałam nawet o tym ale chyba tak zrobię, przynajmniej z pierwszym praniem. Skóra jest podobno tak cienka jak pergamin i podrażnić ją może nawet twarda woda z kranu...

I pytanko: pierzecie w pralce?? Ja mam maksymalna temp. 90 stopni a podobno powinno się ubranka wygotować...

Pieluchy- w niektórych szpitalach boją się uczuleń- z pieluszkami to tak niestety jest że mają różne nawilżacze, kulki żelowe, pochłaniacze i różne takie wynalazki co dziecko mogą uczulić- tetra nie uczula więc nie muszą się martwić.
Położne z którymi ja rozmawiałam mówią że najlepiej kupić niedużą ilość pieluch żeby nie zostać z 5 paczkami np. Pampersów- które podobno uczulają najczęściej. Polecały pieluchy z rossmana - na forum też gdzieś o tym było. I tak chyba zrobię...
Planuję na początku przez może pierwszy tydzień używać tetry- ale to się zobaczy, jak będzie za dużo kupek to mi się pewnie szybko odechce prania

jesli ktos ma na pralce 95 stpopni to nie trzeba wygotowac ja arie nie wygotowalam tylko pralam na pralce w 90 stopni i proszek do prania Jelpa i uzywalam do roku Jelpa a pozniej ze mna proszek rodzinny Persil

rtyska - wygotowanie kolorowych ciuszków chyba może je dosć zniszczyć... sama nie wiem. ja zamierzam na 90 albo 60 (kolory).
A dostałaś już tą pościel z allegro? fajna?

rtyska - wygotowanie kolorowych ciuszków chyba może je dosć zniszczyć... sama nie wiem. ja zamierzam na 90 albo 60 (kolory).
A dostałaś już tą pościel z allegro? fajna?

Na wszystkich moich ciuszkach dla Leosia na metce było wskazanie żeby prać w 40 stopniach, wiem bo akurat dzisiaj prałam, i nie wyobrażam sobie jakbym miała na 90 stopni włączyć...

ładne są te nino - oglądałam je w poniedziałek "na żywo", bardzo przypominają feretti. No i ochraniacz taki wieeelki i puchaty :-). Z tym, że ja je widziałam po 199zł, więc się nie zdecydowałam.

reklama
gotowanie ciuszków ze współczesnej bawełny moze spowodować jedynie potrzebę zakupu nowych (ubranek oczywiście)
ponad to skąd pomysł żeby koniecznie prać w temp powyżej 60 C? Z tego co wiem białko - podstawowy budulec drobnoustrojów ścina się w temp 43C, weżmy więc nawet zapas 20stopni C i pranie powinno być odpowiednio zdezynfekowane

nie nalezy jednak używać do ubranek niemowlat płynu do płukania, bo bardzo go lubią grzyby i inne paskudztwa (łatwo to zauważyć obsewując zbiornik w pralce)

a dziś w tesco kupiłam paczkę pampersów 3 za 39,99 z chusteczkami gratis
chyba wystarczy tych zapasów...

Do góry