reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zakupy dla mamy i maleństwa

Dziewczyny, lepiej nie liczcie...;) W pierwszej ciązy nie miałam po kim dostać wyprawki dla dziecka, wiec kupowaliśmy wszystko sami. MOja bratowa dostała dosłownie wszystko, nawet pieniadze na wózek, więc wydaje mi się ze ona wydała na same ciuszki może 200zł (mała ma 5 miesięcy )...Oczywiście nie wliczając pampersów, mleka itd...
Pomimo tego, że teraz zapewne na wyprawkę moge liczyc to i tak nakupuję sporo nowych, bo szczerze mówiac nigdy nie lubiłam używać rzeczy po kimś a co dopiero ciuszków niemowlęcych... Na Mikusia wydaliśmy kilka tyś zł. (samo leczenie toksoplazmozy w prywatnej klinice ok 8tys zł.,) teraz pewnie lepiej nie będzie :), tym bardziej, że wózek znów kupujemy sami :)...Liczenie nie ma sensu, bo ten wydatek się nigdy juz nie skończy, więc po co sobie głowę zaprzątać...Jedyne co mogę zaproponowac to odłożcie sobie ok 1000zł na szczepienia dla dziecka (od urodzenia do 5tego miesiąca) , bo to jest wydatek o którym sie nie myśli a który pochłania kawałek miesięcznego budżetu :)

reklama
Bo w kaftanik za 5 PLN w Warszawie to szczerze watpie ;-)

No kaftanik w Wawie za 5 zł to pewnie niekoniecznie ale na allegro juz jak najbardziej :-)
ja tak sobie myślę, że własnie na allegro zrobię większość zakupów, ale poczekam na L4 żeby na pocztę nie biegać :-)

anbar ja przy Filipku zrobilam sobie taki rachunek, nawet mam go nadal na kompie. Bez wozka i lozeczka (bo to dostalismy od rodzicow) zaplacilismy ok 2300zl:confused:

Anbar
no to skoro tak nalegasz hihih ;)
wózek 2000zł
pościel do łożeczka, kocyki- 400zł
pieluszki tetrowe, kosmetyki 200zł
ciuszki ok 2000tys

średni miesięczny koszt zamykał sie nam w 500zł, ale jak doszły miesiące ze szczepieniami to było już dodatkowe 250zł-300zł

potem doszły droższe rzeczy-zrobienie pokoju, fotelik do karmienia, fotel samochodowy,kupno rowerku, zabawek ;), wiadomo, dziecko im starsze tym droższe ;)

Liste znalazlam i na niej zamierzam sie opierac. Ale ile to wszystko kosztuje? Chodzi mi o takie srednie koszty z jakimi sie trzeba liczyc. 1000, 1500 czy moze 2500 PLN? Oczywiscie mozna wydac wiecej, ale mi chodzi o takie srednie ceny. Bo w kaftanik za 5 PLN w Warszawie to szczerze watpie ;-)

Pewnie będzie tak że jedna wyda 2500zł a inna 1000zł...to zależy czy udasz się do hurtowni czy będziesz kupowała ciuszki w Smyku. Ile butelek potrzebujesz, jakiej firmy wybierzesz kosmetyki etc.

Ja za same ciuszki, takie co mi się w SMyku spodobały (zdjęcia tu wkleiłam) wydałam prawie 700zł...a za te pieniądzę mogłam w hurcie nakupić dużo więcej.
Co do kaftaników to przecież jak sie szuka oszczędności to nie robi się zakupów w Wawie...tylko na allegro :-D

modlisia cenna uwaga z tymi szczepieniami. Powiedz mi czy to prawda jest że teraz podejmuje się decyzje na początku o szczepieniu i trzeba już robić cały czas z danej grupy szczepionki ? Koleżanka mi ostatnio mówiła że są jakby 3 grupy cenowe...pewnie wg opinii im droższa tym bardziej złożona i niby lepsza i jak raz już weźmiesz tą droższą to później trzeba cały czas robić szczepionki z tej droższej grupy.

Myszko co prawda pytanie nie bylo skierowane do mnie, ale odpowiem na nie jesli pozwolisz, bo my rowniez szczepilismy malego tymi wszystkimi platnymi szczepionkami. Szczepionki skojarzone moga byc o ile sie nie myle 4w1, 5w1, 6w1, oczywiscie te ostatnie sa najdrozsze i niestety jesli zdecydujesz sie na te szczepionki to musisz je wykorzystywac juz do konca kalendarza szczepien. Jesli sie myle niech ktoras z dziewczyn mnie poprawi;-)

reklama
Słuchajcie, skoro już jesteśmy w temacie szczepionek, ja mam takie pytanie... W zasadzie wątpliwość. Bo wiadomo, że jest tam jakiś pakiet szczepień podstawowych, chyba nawet refundowanych z NFZ, ale oprócz tego są szczepienia dodatkowe, jak np. meninogokoki czy retrowirusy. Czy wy podawałyście swoim dzieciom wszystkie możliwe szczepionki czy tylko te z pakietu podstawowego? Pytam, bo ostatnio rozmawiałam z jedną koleżanką, której kuzynka zaszczepiła swoje dziecko na wszystko co było możliwe, a potem dziecko miało straszne problemy zdrowotne, wręcz z zastopowaniem rozwoju. Lekarze podejrzewają, że to właśnie nadmiar szczepień to spowodował. Już kiedyś czytałam gdzieś podobny artykuł, stąd moja watpliwość. Szczepić na wszystko czy jednak nie? A może z tych szczepień dodatkowych są jakies, które naprawdę warto, a reszta zdarza się tak rzadko, że można je pominąć?

Do góry