Ja kiedyś czytałam, że refluks od ulewania rozni się tym, że przy refluksie jest nagły taki chlust w dużych ilościach, a przy ulewaniu to są niewielkie ilości cofnietego mlekaA może być refluks jeśli ulewa??
reklama
Olka1987
Fanka BB :)
Moim zdanie refluks właśnie często charakteryzuje się mocnym ulewaniem, takim chlustaniem. Dlatego my sprawdzaliśmy małą czy nie ma refluksu bo bardzo mocno ulewa. U nas refluksu brak, po prostu taki jej urok.Ja kiedyś czytałam, że refluks od ulewania rozni się tym, że przy refluksie jest nagły taki chlust w dużych ilościach, a przy ulewaniu to są niewielkie ilości cofnietego mleka
To o czym piszą dziewczyny, ze pokarm się cofa bez ulewania, a podrażnią to tzn refluks ukryty dużo cięższy do zdiagnozowania.
MiśZielinka
Objawy wskazujące na chorobę refluksową u niemowląt i dzieci:
I u Nas tak właśnie było na początku, że syn się wyginał do tyłu podczas karmienia, krztusił się mimo wielu butelek różnego rodzaju z najmniejszym przepływem.
U Nas po karmieniu przy odbijaniu mleko cofa się do przełyku, ale nie ma ulewania, syn ma też przewlekłą chrypke i lekkie stadium niedokrwistości.
SStosowaliśmy nutriton najpierw do mojego mleka póki go karmiłam piersią później do mm, ale niestety dostał po tym kolki i zatwardzenia. Obecnie stosujemy mleko anty refluks owe i widzę poprawę.
- drażliwość i odginanie głowy przez niemowlę w trakcie karmienia,
- niedostateczny przyrost masy ciała,
- odmowa jedzenia,
- częste, nawracające regurgitacje z wymiotami lub bez wymiotów - tzw cofki,
- przewlekły kaszel, świszczący oddech,
- przewlekła chrypka,
- zaburzenia połykania (dysfagia),
- ból w trakcie połykania (odynofagia),
- dławienie się, krztuszenie się,
- zaburzenia snu,
- zespół Sandifera (boczne odginanie szyi związane z refluksem).
- niedokrwistość
I u Nas tak właśnie było na początku, że syn się wyginał do tyłu podczas karmienia, krztusił się mimo wielu butelek różnego rodzaju z najmniejszym przepływem.
U Nas po karmieniu przy odbijaniu mleko cofa się do przełyku, ale nie ma ulewania, syn ma też przewlekłą chrypke i lekkie stadium niedokrwistości.
SStosowaliśmy nutriton najpierw do mojego mleka póki go karmiłam piersią później do mm, ale niestety dostał po tym kolki i zatwardzenia. Obecnie stosujemy mleko anty refluks owe i widzę poprawę.
Ostatnia edycja:
KochamGrejpfruty
Aktywna w BB
Przeszlas na mm tylko przez refluks. U mnie tez ten problem , nie ma ulewania za duzo za to jest krztuszenie sie , widac ze z cofki.
MiśZielinka
U mnie doszły problemy zdrowotne jeśli chodzi o karmienie piersią więc czy tak czy siak musiałam z niego zrezygnować.. Chociaż gdyby mały się tak męczył przy kp to też zapewne przeszłabym na mm anty refluks.. I stosowała karmienie mieszane.Przeszlas na mm tylko przez refluks. U mnie tez ten problem , nie ma ulewania za duzo za to jest krztuszenie sie , widac ze z cofki.
Truskawka9119
Dziewczyny! Byłam dzisiaj z maleństwem na basenie - zajęcia dla niemowląt od 3 do 6 miesiąca życia
polecam! Mała bardzo zafascynowana i szczęśliwa, że tyle czasu w wodzie była (3 miesiące będzie miała dopiero w piątek), ale pod koniec zajęć zaczęła ogarniać, że trzeba pluskać nóżkami
polecamy 
Ja.mama
Nie. Mleko ma jeść bez dodatków.A mówił o dodawaniu nutriton?
Ja.mama
U nas widać, że jej się cofa i to potrafi Np z 2 h po jedzeniu, nie ma znaczenia kiedy jadła ...w pewnym momencie zaczyna łykać albo „przeżuwać” i często przy tum albo robi kwaśna minkę albo jęczy trochę.A po czym lekarz stwierdził refluks? My mamy chyba taki sam problem.. Widać że go męczy.. Ehh.. Nic nie przepisał?
A tak oprócz tego to czasami ulewa ale raczej nie jakoś mocno i nie jest to regułą.
Nie dostaliśmy na to kompletnie nic tylko na razie zalecenie żeby kłaść ją wyżej i nosić częściej w pozycji pionowej.
Truskawka9119
U nas też czasami mała tak przeżuwa i lekarza powiedział, że do 3 miesiąca życia taki refluks jest fizjologiczny, powinien zaniknąć sam po 3 miesiącuU nas widać, że jej się cofa i to potrafi Np z 2 h po jedzeniu, nie ma znaczenia kiedy jadła ...w pewnym momencie zaczyna łykać albo „przeżuwać” i często przy tum albo robi kwaśna minkę albo jęczy trochę.
A tak oprócz tego to czasami ulewa ale raczej nie jakoś mocno i nie jest to regułą.
Nie dostaliśmy na to kompletnie nic tylko na razie zalecenie żeby kłaść ją wyżej i nosić częściej w pozycji pionowej.
reklama
KochamGrejpfruty
Aktywna w BB
Fajnie , u mnie niedlugo otwieraja nowy basen, pewnie tez porobia takie zajecia, nie moge sie doczekac chociazby ze wzgledu na starsza, teraz na basen bedzie spacerek a nie wyprawa.Dziewczyny! Byłam dzisiaj z maleństwem na basenie - zajęcia dla niemowląt od 3 do 6 miesiąca życiapolecam! Mała bardzo zafascynowana i szczęśliwa, że tyle czasu w wodzie była (3 miesiące będzie miała dopiero w piątek), ale pod koniec zajęć zaczęła ogarniać, że trzeba pluskać nóżkami
polecamy
![]()