reklama
Guni85
Fanka BB :)
Ja wiem że o gustach się nie dyskutuje i co mi tam będą mówić moje dziecko nazwę jak chce,ale...jak to mówią,dziecko nie jest dla nas tylko dla świataA czy spotkałyście się z imieniem Serafin? Co o nim myślicie? Mam przyjaciela o tym imieniu i coraz bardziej mi się podobatylko pytanie jak zdrobnić? Finek...? No i czy nie będzie odbierane jako zbyt "udziwnione"?
NeSSi
Moderatorka
Serafin kojarzy mi się z nazwiskiem bo takie występuje, jak na imię dosyć ,,egzotyczne,,A czy spotkałyście się z imieniem Serafin? Co o nim myślicie? Mam przyjaciela o tym imieniu i coraz bardziej mi się podobatylko pytanie jak zdrobnić? Finek...? No i czy nie będzie odbierane jako zbyt "udziwnione"?
Ostatnia edycja:
Bardzo ładne imię, kojarzy mi się z dostojnymi aniołamiA czy spotkałyście się z imieniem Serafin? Co o nim myślicie? Mam przyjaciela o tym imieniu i coraz bardziej mi się podobatylko pytanie jak zdrobnić? Finek...? No i czy nie będzie odbierane jako zbyt "udziwnione"?

Miałam w szkole kolegę Serafina, wołalismy na niego Sefciu lub Serek

MagdaAna
Początkująca w BB
Oprócz przyjaciela jeszcze kojarzy mi się z moim ulubionym świętym - św. Serafinem SarowskimBardzo ładne imię, kojarzy mi się z dostojnymi aniołami
Miałam w szkole kolegę Serafina, wołalismy na niego Sefciu lub Serekmiłe wspomnienie z dzieciństwa.

Serafin z Sarowa – Wikipedia, wolna encyklopedia
Mythopoeia
Ładne, ale wszyscy będą mówić na niego Serek. Ja mam synka Witolda i my mówimy Witek albo Wito ale nie przewidziałam, że ludzie będą na niego wołać WICIU, co wywołuje u mnie ciaryA czy spotkałyście się z imieniem Serafin? Co o nim myślicie? Mam przyjaciela o tym imieniu i coraz bardziej mi się podobatylko pytanie jak zdrobnić? Finek...? No i czy nie będzie odbierane jako zbyt "udziwnione"?
Często o Mikołaju słyszę MikuśŁadne, ale wszyscy będą mówić na niego Serek. Ja mam synka Witolda i my mówimy Witek albo Wito ale nie przewidziałam, że ludzie będą na niego wołać WICIU, co wywołuje u mnie ciarytrzeba dogłębnie przeanalizować zdrobnienia, bo jednak będą najczęściej używane
my się zastanawialiśmy na Mikołajem, ale też zdrobnienie Miki jakoś nam nie leżało
![]()

Guni85
A mi się Wiciu bardzo podobaŁadne, ale wszyscy będą mówić na niego Serek. Ja mam synka Witolda i my mówimy Witek albo Wito ale nie przewidziałam, że ludzie będą na niego wołać WICIU, co wywołuje u mnie ciarytrzeba dogłębnie przeanalizować zdrobnienia, bo jednak będą najczęściej używane
my się zastanawialiśmy na Mikołajem, ale też zdrobnienie Miki jakoś nam nie leżało
![]()
MagdaAna
Początkująca w BB
O, jeszcze mój syn miał w zerówce dziewczynkę Amandę
bardzo mi się też podoba Ludmiła. Ciekawym imieniem jest jeszcze Tobiasz. Kiedyś miałam zajęcia z małym Tymkiem, ale już nie pamiętam czy miał na imię Tymoteusz czy Tymon... A na zajęciach w domu kultury był Dorian. Do szkoły chodziłam z Gizelą. Znam Bognę i dwie Bogumiły (to różne imiona). Moja prababcia miała na imię Bolesława, zdrobniale Bola. Także duuuużo jest ciekawych imion 

Ostatnia edycja:
reklama
Madame JS
Cześć! Czy wybierając imię kierujecie się np. tym, kto ze znajomych je nosi? Może być tak, że imię piękne, ale kojarzy nam się z jakąś niespecjalnie sympatyczną osobą - myślicie o tym?
Nie wiem, czy będzie mi dane mieć kiedyś dziecko, ale jedno jest pewne - trudno będzie mi wybrać imię, które nie będzie mi się kojarzyć z jakimś niesfornym uczniem
Poza tym musiałoby to być imię, które najlepiej wymawia się tak samo po polsku i po francusku, albo przynajmniej ma jasny odpowiednik w każdym języku...
A jednym z oryginalniejszych imion, które ostatnio pojawiło się w szkole, było imię Makary.
Nie wiem, czy będzie mi dane mieć kiedyś dziecko, ale jedno jest pewne - trudno będzie mi wybrać imię, które nie będzie mi się kojarzyć z jakimś niesfornym uczniem

A jednym z oryginalniejszych imion, które ostatnio pojawiło się w szkole, było imię Makary.