reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpień 2010

Pajko i inne dziewczyny rozmyślająe nad położną.

Ja dlugo się nie zastanawiałam, dostalam od ginekologa namiary na jego "znajomą" położną z czasów gdy pracował w szpitalu i twierdze,że te 500zł były najlepiej wydanymi pieniędzmi w ciąży.
Położna skonczyła dyżur wieczorem, w nocy dostałam skurcze, zadzwoniłam do niej i kazała jechać do szpitala. O 5 nad ranem zadzwonił do niej mąż,że zostaję przyjęta na porodówkę i w ciągu 30 minut była przy mnie. Co mi to dało?
Komfort i zaufanie, spokój... pokazywała mi jak się ruszać, masowała plecy, sama przebiła pęcherz,który nie chciał jakoś pęknąć choć skurcze były mocne i rozwarcie coraz większe,
dozowała leki wg własnego doświadczenia, masowala nawet piersi żeby się oksytocyna wydzielała :p robiła wszystko bym urodzila szybko, w miarę bezboleśnie. Dawała mi poczucie bezpieczeństwa. Mąz z tyłu kibicował jedynie i masował plecy jak go wyzywałam :)
Dzięki niej i tylko dzięki niej poród nie by dla mnie zlym doświadczeniem.
Miała też staly kontakt z moim ginekologiem.

Wczoraj podczas rozmowy z lekarzem gdy powiedzialam,że chcę mieć ponownie tą położną on także się uspokoił " O, to świetnie. Ewunia poradzi sobie nawet z 4kg dzieckiem bez nacinania". Chodzi też o to, by pilnowała by mnie żaden lekarz ni chciał ciąć. Ma skupić się na ochronie krocza maksymalnie i sygnalizować wszystkim, że jeśli nie chcą krwotoku,mają sobie dac spokój.
Tym bardziej poświęcę te pieniądze - choćbym miała odkładać po 100zł miesięcznie.

reklama
Hej dziewczyny :-) mnie obudził straszny ból głowy wogóle nie wiem skądi dlaczego -makabra zaraz mi ją rozsadzi :wściekła/y:

Dziewczyny, a odczuwacie bóle mięśni/kości? Sama nie wiem co jest, ale mimo, że nie ćwiczę mam takie jakby zakwasy oraz ból w kolanach, kręgosłupie. Trochę to przeszkadza.

Mnie także często bolą kolana i kręgosłup

Witam i ja,
W Warszawie też dzisiaj strasznie ponuro... a wczoraj takie ładne słoneczko było :eek:

W Szczecinie też okropna pogoda nawet śnieg znów zaczął pruszyć :eek:

Bombusia ja to z pytalskich jestem hihihi, pewnie mnie tam niezle znielubią bo zagadam ich pytaniami...
u mnie sie boja by szyjka (a raczej ten kikucik) sie nie otworzył... ale pewnie dlatego ide na obserwacje bo beda patrzec jak sie szyjka zachowuje przy wzroscie ciazy...
a powiedz na zywca zaszywaja?? jak to wyglada?

Pajko i inne dziewczyny rozmyślająe nad położną.

Ja dlugo się nie zastanawiałam, dostalam od ginekologa namiary na jego "znajomą" położną z czasów gdy pracował w szpitalu i twierdze,że te 500zł były najlepiej wydanymi pieniędzmi w ciąży.
Położna skonczyła dyżur wieczorem, w nocy dostałam skurcze, zadzwoniłam do niej i kazała jechać do szpitala. O 5 nad ranem zadzwonił do niej mąż,że zostaję przyjęta na porodówkę i w ciągu 30 minut była przy mnie. Co mi to dało?
Komfort i zaufanie, spokój... pokazywała mi jak się ruszać, masowała plecy, sama przebiła pęcherz,który nie chciał jakoś pęknąć choć skurcze były mocne i rozwarcie coraz większe,
dozowała leki wg własnego doświadczenia, masowala nawet piersi żeby się oksytocyna wydzielała :p robiła wszystko bym urodzila szybko, w miarę bezboleśnie. Dawała mi poczucie bezpieczeństwa. Mąz z tyłu kibicował jedynie i masował plecy jak go wyzywałam :)
Dzięki niej i tylko dzięki niej poród nie by dla mnie zlym doświadczeniem.
Miała też staly kontakt z moim ginekologiem.

Wczoraj podczas rozmowy z lekarzem gdy powiedzialam,że chcę mieć ponownie tą położną on także się uspokoił " O, to świetnie. Ewunia poradzi sobie nawet z 4kg dzieckiem bez nacinania". Chodzi też o to, by pilnowała by mnie żaden lekarz ni chciał ciąć. Ma skupić się na ochronie krocza maksymalnie i sygnalizować wszystkim, że jeśli nie chcą krwotoku,mają sobie dac spokój.
Tym bardziej poświęcę te pieniądze - choćbym miała odkładać po 100zł miesięcznie.

wiesz u mnie to jest wydatek dwa razy wiekszy a nie kazdego stac na wywalenie 1000 zł ot tak. A czy to musi byc połozna z danego szpitala?

Pajko - chyba tak.. a nie masz jakiejś innej? Poszukaj na forach. 1000zł to faktycznie bardzo dużo. 500 zł to wydatek, ale do przegryzienia. To chyba jedna z niższych stawek "prywatnych" położnych.

też mam te bóle... jakbym wczoraj przebiegła maraton.. nie wiem czy to może efekt lekkiej opuchlizny? ciężkości... no ale na tym etapie - to co będzie później? dla mnie to nowość i nie wiem co o tym mysleć.;-)

A może faktycznie w nocy zaliczamy jakieś biegi :-D

Pajko - chyba tak.. a nie masz jakiejś innej? Poszukaj na forach. 1000zł to faktycznie bardzo dużo. 500 zł to wydatek, ale do przegryzienia. To chyba jedna z niższych stawek "prywatnych" położnych.

wiesz tyle kosztuje w tym szpitalu gdzie ja chce rodzic wynajecie poloznej a nie wiem jakby to było gdyby nie z danego szpitala połozna była, ale chyba tak byc nie moze.

Ja sie troche boje bo moja lekarka chce mi odstawic lek na podtrzymanie i mam stracha:-(a to juz za 10 dni

reklama
Bombusia ja to z pytalskich jestem hihihi, pewnie mnie tam niezle znielubią bo zagadam ich pytaniami...
u mnie sie boja by szyjka (a raczej ten kikucik) sie nie otworzył... ale pewnie dlatego ide na obserwacje bo beda patrzec jak sie szyjka zachowuje przy wzroscie ciazy...
a powiedz na zywca zaszywaja?? jak to wyglada?

Nie to nie jest na żywca. Ja dostałam "głupiego Jasia" w żyłę i odleciałm totalnie, także nic nie pamiętam, podobno się śmiałam, mówiły mi kobitki z sali, ale to moze tak działać, potem to zwymiotowałam podobno też dobrze. Ja poprostu w 6m-cu dostałam starsznebóle macicy (jak do porodu) i lekarz zobaczył, że jest spore rozwarcie no i kazał zaszyć, potem musiałam bardzo się oszczędzać zero dzwigania, sprzatania, bo jak się forsowałam to ból powracał, więc 3 m-ce mieszaliśmy u teściowej i jak nic nie robiłam to bóli nie było.
A czy bierzesz teraz jakieś lek dopochowo np.???

Ostatnia edycja:
Do góry