reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

szkoła rodzenia

Dzisiejsze zajęcia były o porodzie, napisze co z grubsza pamiętam, mam nadzieję, że info się przyda:-D
O porodzie mówimy wtedy gdy mamy do czynienia z regularnymi skurczami macicy co 10 minut i częściej i stan ten trwa conajmniej godzine. Wtedy tez należy się zbierać do szpitala, chyba, że wcześniej odpłyną nam wody płodowe wtedy nie należy czekać na skurcze tylko od razu jechać do szpitala. Jeżeli wody nie odpływaja czekamy na regularne skurcze, jezeli poniżej 10 minut to się zbieramy, ważna jest ta regularność gdyż wczesniej mozemy mieć skurcze przepowiadajace, słabe, które nie powodują rozwierania szyjki i zwykle sa nieregularne bądź ustępują. Skurcz przepowiadajacy poród powinien trwać 30-45 sec, brzuch robi się twardy jak kamień.

Wyróznić mozemy 4 okresy porodu:
1. trwa od momentu wystąpnienia skurczy do pełnego rozwarcia
U kobiety rodzącej pierwszy raz zazwyczaj ten okres trwa do 12 godzin, przy drugim porodzie szyciej. Szyjka rozwiera się od środka od płodu, średnio 1 cm na godzine, okres do rozwarcia 5 cm zajmuje zazwyczaj 3/4 calego czasu pierwszego etapu, po rozwarciu 5 cm idzie już szybciej. Pełne rozwarcie to zazwyczaj 10cm, lekarz przy badaniu palpitacyjnym nie stwierdza już szyjki macicy, jest to czas kiedy mozemy przeć, wcześniej nie powinno się gdyż moze nastąpić pęknięcie.

2. Okres porodu -trwa od momentu pełnego rozwarcia do urodzenia dzidziusia
Głowka zstępuje do kanału rodnego, najczęsciej maluszek przyciąga głowkę do mostka, bo wtedy obwód głowki jest najmniejszy. Następnie główka wstawia się bokiem i wchodzi na dno macicy, wtedy najczęsciej kobiety czuja parcie na stolec. Następnie wychodzi z pochwy zazwyczaj ciemieniem małym i nastepuje odgięcie główki. Po urodzeniu główki następuje przekrecenie głowki do uda matki i wychodzi przedni bark, następni tylki bark a reszta to juz pikus:-D:-D
Srednio drugi okres trwa od 45 minut do godziny, max 2 godziny u pierwszorodzacych, jezeli mineły 2 godziny mamy pełne rozwarcie, ale skurczy brak podaje się oksytocynę, lub decyduje o cesarce.

3. Okres łożyskowy
Czas kiedy odklei sie łozysko do momentu jego urodzenia

4. Okres pozałozyskowy, poporodowy

Mamusia spędza jeszcze 2 godziny na sali porodowej w celu obserwacji, czy macica się dobrze obkurcza, czy krwawienie ktore zawsze występuje jest umiarkowane czy może jakieś wzmożone.. Potem mamusie jest przewożona na odział połozniczy.

I to by było tyle po krótce:-D:-D, jak się tak dzisaj nasłuchalam i potem naogladałam porodówki to jestem przerazona:szok::szok:

Ale położna powiedziala, że ważne jest nastawienie z jakim się przyjdzie, ze nie mamy się skupiac na tym, że boli tylko skupic na skurczach i oddychaniu. A więc co tam kto nie da rady jak my kochane czerwcóweczki:-D:-D

reklama
Połóg :happy2:
może trwać do 6 tygodni - ale bywa różnie.
W pierwszych trzech dniach po porodzie krwawienie jest bardzo obfite - szczególnie w trakcie karmienia (macica sie wowczas kurczy). Po każdym karmieniu dobrze jest wziąć prysznic lub dokładnie się umyć.
Przez kolejne 10-14 dni krwawienie nadal występuje, ale z dnia na dzień się zmniejsza. Jest to spowodowane obkurczającą się macicą i gojeniem się rany, gdzie było przyklejone łożysko. U niektórych niewielkie plamienia utrzymują się do 4-6 tyg. po porodzie. :-( (to jest chyba kara za brak okresu przez 9 miesięcy ;-))
Położna też mówiła, że te które będą miały nacięte krocze, powinny często wietrzyć ranę - więc jeśli krwawienie nie będzie zbyt duże, to po domu należy chodzić i leżeć bez majtek - to sprzyja szybszemu gojeniu się :tak:Do przemywania się dobre jest zwykłe szare mydło (ma najmniej chemii i substancji perfumowych i zapachowych jest rowniez wspanialym srodkiem na hemoroidy:baffled:!) lub płyn Tantum Rosa (albo roztwor nadmanganianu potasu)
Super rada!: takim plynem do przemywania dobrze jest napelnic mala butelke lub spryskiwacz do kwiatow i tak dezynfekowac krocze, zwlaszcza po kazdym siusianiu :tak:

Poza tym jeśli zauważycie u siebie takie objawy:
- bardzo duże ilości skrzepów i wydzielin
- bardzo mocny ból brzucha
- brzydki mdławy zapach wydzieliny i wysoką temperaturę
- lub brak wydzielin w kilka dni po porodzie
to należy się NIEZWŁOCZNIE skontaktować z lekarzem ginekologiem.

A tak poza tym, to należy bardzo dużo pić - ok 2,5 litra płynów dziennie

A jeśli chodzi o masowanie krocza by uniknac jego naciecia:
- Generalnie chodzi o rozciąnięcie pochwy, żeby łatwiej przeszła główka dziecka :tak:.
- Podobno najlepsze do tego są olejki: z wiesiołka, z pestek awokado lub pestek winogron.
Natłuszczonym palcem masujemy najpierw srom, a potem delikatnie wnętrze pochwy :zawstydzona/y: - tak żeby nie zrobić sobie krzywdy.
Na początku jednym palcem, potem co jakiś czas dokłdamy kolejny palec, tak aby przed porodem spokojnie mogły zmieścić się 4 palce. :sorry2:
Najlepiej wykonywać masaż po kąpieli, przez około 5 minut dziennie.

Ostatnia edycja:
ja jeszcze tak malo do tematu bo szkole zaczynam w maju ale mam pytanie do Princesin
dlaczego musisz placic za kurs? jestes prywatnie ubezpieczona czy to doplata za partnera? za polozna tez placisz?

Wasze wyklady super ciekawe, najladniej brzmi ten od Gosiagro, jakos tak milo czyta sie o porodzie

O mamuśko, Koriander, z tym masowaniem krocza to poważnie? Brzmi jak wskazanie medyczne, więc chyba nie trzeba się później z tego spowiadać? :-D:-D
Fajne notatki dziewczyny, piszcie piszcie- z góry dziekuję za dzielenie się Waszą wiedzą :tak:

O mamuśko, Koriander, z tym masowaniem krocza to poważnie? Brzmi jak wskazanie medyczne, więc chyba nie trzeba się później z tego spowiadać? :-D:-D
Fajne notatki dziewczyny, piszcie piszcie- z góry dziekuję za dzielenie się Waszą wiedzą :tak:
:-D:-D podobno lepiej masowac samemu, bez pomocy meza, zeby nie uszkodzil :-p Ja jeszcze nie probowalam ale tak sobie mysle ze glowka dziecka i tak sporo wieksza niz 4 palce.. wiec czy to pomoze?

kpi ja tez mam za darmo, wiec czemu nie, na pewno cos tam sie przyda no i fajnie tak na brzuchatki inne popatrzec:-D

:-D:-D podobno lepiej masowac samemu, bez pomocy meza, zeby nie uszkodzil :-p Ja jeszcze nie probowalam ale tak sobie mysle ze glowka dziecka i tak sporo wieksza niz 4 palce.. wiec czy to pomoze?

kpi ja tez mam za darmo, wiec czemu nie, na pewno cos tam sie przyda no i fajnie tak na brzuchatki inne popatrzec:-D

pomasować nie zaszkodzi ... tylko mój to będzie chciał sam! hihihi

ja też tak myślę, że zawsze sie coś skorzysta w takiej szkole;)

reklama
super dziewczyny, że wklejacie te informacje. bardzo fajnie jest się doszkolić.

Podobno najlepsze do tego są olejki: z niesiołka, z pestek awokado lub pestek winogron.
chodzi chyba o olejek z wiesołka?

mam coraz większe wątpliwości czy jednak się na tą szkołę rodzenia decydować. nasz jest płatna, a u mnie prawdopodobnie skończy się cesarką i to ze znieczuleniem ogólnym, a nie miejscowym i w takim przypdaku wszystkie te informacje o porodzie, ćwiczenia itp. wydają się zbędne. zastanawiałam się czy nie lepiej dogadać się z położną, żeby za tą samą kasę zrobiła nam prywatne korepetycje z połogu, karmienia i opieki nad noworodkiem, bo to nas tak naprawdę interesuje najbardziej..
pytanie tylko czy tak się da zrobić?

Do góry