reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Gotowanie na ekranie- przepisy :)

reklama
specjalnie dla Pscółki przepis na najprostszą w świecie sałatkę z porów:-)

jedną dużą porę kroimy w cienkie paseczki, dodajemy puszkę kukurydzy i kilka ugorowanych pokrojonych w kostkę jajek na koniec mieszamy majonez ze śmietaną i dodajemy, doprawiamy solą i pierzem i koniec:-)
 
Oliwko pysznie! ja do tej sałatki dodaje jeszcze ananasa pokrojonego w kostkę, trochę szyneczki i seler cięty :tak: bo my głodomorki jesteśmy i musi być sycące :-D zwłaszcza jak mąż do pracy zabiera ;-)
 
uwielbiam sałatke porowa :-) tylko ja robie bardziej gazotwórcza ha ha bodaje groszek. i żółty ser...ale mi smaka narobiłaś :/ zeby objetość zwiększyc można wsio razem połączyć
 
Oliwka - dzięki, a ten por to surowy? To samo pytanie do Pianki - ten seler to surowy?

Ja znam tylko surówkę obiadową z pora. mocno sparzony por, nieco tartego jabłka i jogurt, ja dodaję jeszcze sok z cytryny i dużo pieprzu:-D
 
reklama
No to ja dam przepis na proste ciasto, które ostatnio piekłam ;)

Szarlotka

Składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE Z JABŁEK
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej

Przepis na ciasto:Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

Przepis na nadzienie z jabłek:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Ułożenie ciasta:Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, po nakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa.
 

Załączniki

  • 92d6d69ab4d7.jpg
    92d6d69ab4d7.jpg
    40,9 KB · Wyświetleń: 59
Do góry