Ok.. więc sprzeda,m wam kilka sprawdzonych przezemnie przepisów

są naprawde Ekstra..
1. Kasza jaglana z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i czosnkiem
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 3-4 suszone pomidory w oleju (w biedronce są dostępne tanie i nie powiem , ale chyba smakowo najlepsze)
- 3 ząbki czosnku
- 3-5 galązek świeżej bazylii lub łyżeczkę suszonej (świeża jest apetyczniejsza)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- gotujemy kasze jaglaną (proporcje 1 1/2 szklanki wody na 1/2 szklanki kaszy)
- suszone pomidory kroimy w drobną kostkę
- czosnek albo drobniusienko siekamy albo przeciskamy przez praskę
- siekamy bazylię
- wszystkie składniki podsmażamy na łyżeczce oleju z suszonych pomidorków, krótko żeby smaki się połączyły , doprawiamy solą i pieprzem. (p.s. dla spragnionych wrażeń można dodać 1 łyżkę stołową ketchupu

)
Gotowe! - Bardzo szybki obiad. ok. 25minut max, bardzo go lubie bo jest smaczny i sycący.. nawet mój eS. wcina aż mu się uszy trzęsą
2. Omlet z kaszy jaglanej
Składniki:
- 2-3 jajka (zależy od wielkości)
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- sól, pieprz / pieprz ziołowy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
- Szklankę ugotowanej kaszy jaglanej wrzucamy do miseczki i blendujemy na gładką masę
- do masy dodajemy jajka oraz sól i pieprz i znowu blendujemy
- siekamy szczypiorek i pietruszkę i całosć już łyżką delikatnie mieszamy
- na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wylewamy przygotowane ciacho.. smarzymy z jednej drugiej strony jak zwykłego omleta
Gotowe! - Osobiście polecam przepis na śniadanie.. jest bardzo sycący i długo trzyma

Smaczny i również szybki

Ja zawsze mam przygotowaną kaszę już ugotowaną więc schodzi się z 15 minut z gotowaniem około 25-30minut więc też nie dużo
3. Pasta kanapkowa z makreli i kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotowaną kaszę jaglaną oraz już "wyościowaną" makrelę wrzucamy do miski i blendujemy
- doprawiamy solą i pieprzem
Gotowe! - pasta może szybką nie jest gdyż trzeba troche czasu poświęcić żeby wydłubać ości (proponuję zlecenie tej tajnej misji mężowi) ale wychodzi jej trochę , a wiadomo, że na kanapce (chleb razowy) nie wyląduje wszystko więc mamy ją spokojnie na dwa dni.. zalecana na śniadanie lub drugie śniadanie,
4. Kasza jaglana z serkiem wiejskim i ogórkiem
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- serek wiejski
- 1 -3 ogórki (zależy jakie zielony jeden, kwaszone/ konserwowe 2-3)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- kroimy ogórki, dodajemy kaszę i serek wiejski
- doprawiamy solą i pieprzem
Gotowe! - mega szybka sałatka na II śniadanie ! osobiście ją uwielbiam, bo robi się ją chwilę a też jest dość sycąca

mój eS. często dostaje ją do pracy na drugie śniadanie i bardzo ją lubi
5. Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami:
Składniki:
- 1-2 szklanki kaszy gryczanej
- ok. 200-300 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- 3 -4 łyżki otrębów owsianych (te powinny być w każdym domu!!!!!!! mają mnustwo błonnika pomagającego trawić!)
- sól pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę na sypko , ale jak się rozgotuje to nie trzeba płakać
- cebule siekamy w kosteczkę, podsmażamy na złoto
- dodajemy do cebuli oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy i dusimy do momentu odparowania wody
- dodajemy to do kaszy i studzimy
- jak już będzie chłodne dodajemy jajko i płatki owsiane (można je sobie wcześniej zblendować żeby były bardziej mączaste) można jeszcze doprawić po swojemu i wszystko razem delikatnie mieszamy
- formujemy kotleciki i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek.
Gotowe! - osobiście polecam je na obiad w towarzystwie jakiejś lekkiej surówki z pora albo z marchewki surowej, mi starczają 3-4 takie ale eS. zjada ich około 5-7 i naprawde sobie chwali.. Skomentował tylko , że smakują jak kaszanka

i czasem wcina je z musztardą

hahahha ..