reklama

Ciąża bliźniacza

własnie macikuk jak karmisz na rogalu to daj znac jak sie tego używa :)
cesarki chyba się każdy boi :( u nas w szpitalu każą wstawać po 8h od cięcia a w takiej prywatnej klinice gdzie tylko kasa się liczy to po 4h :szok:
dziewczyny zakochałam sie! głębokiego jeszcze nie wybrałam, ale i tak będę kupować jakiś używany bo góra do kwietnia z nim pochodzę ale co do spacerówki to już jestem pewna :-)
Zobacz załącznik 532277 lub taka Zobacz załącznik 532278 ew taka Zobacz załącznik 532280:-)

reklama
Madmax - kochana leżakuj i zaciskaj nóżki. Niech maluchy jeszcze kilka tygodni poczekają. A Ty jesteś dopiero w kolejce po Onyone i Hakimie. Chyba musisz to im wytłumaczyć ;-)
My mieliśmy dziś wizytę księdza. Oczywiście reakcja księdza na bliźniaki : "Ale czad" - też tak macie? Jutro zaczynamy III trymestr :tak: Coraz mniej do finiszu. Ale grzecznie czekam na swoją kolej;-)

Madmax Ty się tak przed szereg nie wyrywaj !! Tu kolejka obowiązuje ;-)

Asiek gratuluję chłopców. Trochę szkoda, bo sądziłam, że stworzymy bandę jednojajowych dziewczynek : Ty, Margaret i ja :-D. Ile wazyły na tym badaniu Twoje skarby ?
A co do radzenia sobie to ogólnie jest ciężko. Ciąża, którą straciłam to również była bliźniacza jednojajowa (identyczna). Także świadomość wszelkich zagrożeń znam dokładnie i to od dawna. Zdążyłam się z nimi oswoić, aczkolwiek zapanować nad stresem nie potrafię. Tak naprawdę zostaje nam dbać o siebie, słuchać lekarzy i być dobrej myśli. Nic więcej nie możemy zrobić.

Lilonka skoro tak grzecznie stoisz i czekasz na swoją kolej to może ja postoję z tobą :-)

Zenia spacerówki fajne.

Słuchajcie, a właściwie jak długo jeździ się z dzieciakami głębokim wózkiem-tak w zaokrągleniu :eek: ??

Tigla - dzieci mozesz przerzucic do spacerowki jak ladnie same siedza czyli jak juz maja sztywne karki, utrzymuja glowke prosto no i siedza bez podpierania ich poduszkami itp
Zenia, Rozyczka - pytacie o poduszke rogala, owszem mam taka ale przydala mi sie tylko na czas ciazy i pozniej do spania po cc. Moje chlopaki nie jadly z piersi, przystawialam ale nie za bardzo umieli w szpitalu kazano nam wybrac jedna metode wiec padlo na butelke. Nie umiem ich karmic w tym samym czasie a szkoda bo jak emek w pracy to ciezko jak obaj placza. a poduszcze probowalam ich klasc jak probowalam piers dawac ale oni przy piersi to pociagneli troszke i usypiali. Ogolnie jesli chodzi o blizniaki to jestem zwolenniczka butelek (wiem ile zjedli) a na piersi nigdy nie mamy pewnosci ile dziecko zjadlo. No i jedno dziecko dostawi sie do piersi na wolanie a z dwojka doby by braklo bo ciagle by bylo karmienie ktoregos. Ale szczerze powiem ze opieka nad blizniakami i odciaganie mleka tez latwa nie jest. Musicie wszystko sobie przemyslec i zobaczycie jak to bedzie jak sie urodza maluszki. Ja bardzo chcialam piersia karmic ale chlopaki ssac nie umieli. teraz nie zaluje ze karmie butelka z powyzszych powodow.
Co do wozka. No z tym zawsze jest problem. Ja chcialam taki co dzieci sa kolo siebie i taki co jest spacerowka. Mialam dwa typy
Out n About Double Nipper 360 v2.1 TWIN Baby Pushchair in Charcoal: Amazon.co.uk: Baby
..:: BOBO WÓZKI ::.. najlepsze WÓZKI DZIECIĘCE 2013 sklep internetowy: ELCAR Duet Havana bliźniaczy wózek głęboko-spacerowy + torba pielęgnacyjna + moskitiera + folia p/deszczowa GRATIS

Pierszy jest bardzo leciutki i ogolnie podobal mi sie ale ma 3 kolka, nie ma gondoli dla niemowlakow, nie ma opcji zmiany raczki czyli dzieci sa zawsze przodem do kierunku jazdy
Drugi jest ciezszy i wiekszy.
Wzielam jednak za i przeciw i zdecydowalam sie na ten drugi. To nie jest dokladnie ten co ja mam ale bardzo podobny model. Prtzewazyly chyba te gondole dla niemowlakow poniewaz mieszkam na pierszym pietrze i nie ma mowy zebym sama wniosla wozek do domu. Jak emek w pracy to zostawiam wozek w ogrodku a ja tylko wyciagam gondolki i ide z chlopakami do domu. A tak musialabym ich wnosic osobno czyli bym musiala ktoregos zostawic bez opieki na moment.
Z wozkiem podwiojnym jest jeszcze jeden problem nie wejdzie sie we wszystkie drzwi :)
Szukajac wozka wybierzcie kilka modeli co wam odpowiadaja i zrobcie sobie liste za i przeciw.
Moj wozek wyglada tak
20121024_141716.jpg20121024_141728.jpg20121024_141706.jpg

Jak juz wam robie wyklad na temat wozkow to jeszcze wyraze opinie na temat lozeczek :-p
Ja mam turystyczne i jestem zachwycona. Z tym byl problem ale przewazyly koszta w UK drewniane sa drogie bardzo a turystyczne dosc tanie. Jesli sie juz zdecydujecie na turystyczne to miejcie pewnosc zeby mialy opcje podnoszenia materaca bo nie kazde turystyczne moga miec podwyzszony materac. No i raczej do takiego lozeczka jesli ma byc uzywane caly czas musicie dokupic materace bo te w zestawie to raczej sa maty niz materace.
A teraz wam powiem dlaczego jestem zachwycona lozeczkami turystycznymi. Moje chlopaki od poczatku sa bardzo ruchliwe i kraza po lozeczku na poczatku stycznia musialam ich juz rozdzielic. Spa przewaznie na brzuszkach i filip sie przemieszcza ze spi z glowa przy samym koncu lozeczka a Mati sie przemieszcza na bok i spi z nosem w tej siatce. Gdyby lozeczka byly drewniane to Filip by sie poobijam a Mati udusil spiac z nosem w ochraniaczu :szok:

No a skoro juz sie rozpisalam to jeszcze sobie pozwole pokazac wam moich kawalerow (zdjecie z wczoraj)
20130118_142205.jpg
ten "wstydliwy" to Mati

Super maluchy! ja już próbowalam ich sobie w powiekszeniu zobaczyc z twojego suwaczka ale wtedy na strone suwaczka mi wchodziło :( co do karmienia też mam nadzieje na karmienie piersią ale wiem, że to akurat "wyjdzie w praniu" także staram się o tym nie myśleć aż tyle
jakby ktoras miała problemy ze znalezieniem imion to znalazłam taką fajną listę najczęściej nadawanych imion w Wa-wie jak da sie pokaż wszystkie dane to ta lista jest caaaaaaaaaalkiem spora Popularne imiona nadawane w Warszawie - imię dla chłopca i dla dziewczynki
o masakra mozna sie też posmiac Żyraf, Belzebub kto takie imiona daje? :surprised:

Ostatnia edycja:
Dzięki Marcikuk za liczne podpowiedzi dotyczące maluchów. Napisz mi w miesiącach (tak w przybliżeniu) kiedy można przerzucić dzieciaki do spacerówki, bo jestem kompletnie zielona. Dało mi do myślenia to co napisałaś o karmieniu. też chciałabym karmić piersią, ale z tego co piszesz to tak naprawdę te nasze chęci mają niewiele wspólnego z tym jak będzie.

Tigla z tego co wiem od koleżanek i mam, cioć to dopóki ci dzieci będą leżeć spokojnie to możesz w głębokim, a ile będą leżeć zależy od dziecka pół roku, może troszkę dłużej. Bo jak zaczną siadać to na wpółleżąco już spacerówka

reklama
Karmienie to faktycznie wyjdzie w praniu, kazda znajdzie w koncu odpowiedni sposob wiec nie martwic sie na zapas :)
A w miesiacach to ciezko powiedziec kiedy to zalezy od rozwoju dziecka kiedy zacznie siadac to moze byc pol roku a moze byc 9 miesiecy.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry