reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny podziwiam Was zrobić potraficie czekać na poronienie. U mnie w 10 tc brzuch był leciutko widoczny. Jestem drobna i szczupła. Nie wyobrażam sobie chodzić z widoczna martwa ciąża. Wprawdzie nikt prawie nie wiedział ale w domu wszyscy. Ja mogę z ręką na sercu powiedzieć ze doba która spędziłam w szpitalu była na wysokim poziomie. Sam zabieg i opieka pielęgniarek.
Nie wiem ile trwa samoistne poronienie ale u mnie był taki krwotok przed zabiegiem ze nie sądzę żeby musieli bardzo mnie czyścić.
Jutro jadę po wyniki badań histopatologicznych. Mam nadzieje ze chociaż będzie z tym ok.

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny podziwiam Was zrobić potraficie czekać na poronienie. U mnie w 10 tc brzuch był leciutko widoczny. Jestem drobna i szczupła. Nie wyobrażam sobie chodzić z widoczna martwa ciąża. Wprawdzie nikt prawie nie wiedział ale w domu wszyscy. Ja mogę z ręką na sercu powiedzieć ze doba która spędziłam w szpitalu była na wysokim poziomie. Sam zabieg i opieka pielęgniarek.
Nie wiem ile trwa samoistne poronienie ale u mnie był taki krwotok przed zabiegiem ze nie sądzę żeby musieli bardzo mnie czyścić.
Jutro jadę po wyniki badań histopatologicznych. Mam nadzieje ze chociaż będzie z tym ok.

Napisane na SM-J320FN w aplikacji Forum BabyBoom

U mnie samo poronienie trwało około 4 godzin - okropne bóle i potem "wszystko wyleciało". Samo krwawienie i "czyszczenie" trwa dalej, ale nie boli już.

Z mojej strony melduję posłusznie, że byłam dzisiaj na kontroli w szpitalu. Lekarz powiedział, że w 90 - 95% "wszystko się wyczyściło" i że wygląda to bardzo dobrze. Powiem Wam, że kamień z serca mi spadł... tak bardzo nie chciałam zabiegu.

Dostałam dodatkowe tabletki na skurcze macicy, żeby jeszcze ładnie się oczyściła + czopki aby rozluźnić szyjkę jeszcze na kilka dni. Mam zrobić jutro i we wtorek bhcg + pełną morfologię. I w środę do kolejnej kontroli. Jeżeli będzie ok, to zaczynamy regenerować organizm.

Będzie dobrze, prawda? o_O

A ja zrobiłam dzisiaj badania poziom homocysteiny i kwas foliowy tylko najszybciej wyniki za 5 dni roboczych ;/ a wizyta w poniedziałek no cóż albo skontaktuje sie z lekarzem albo bede wiedziec sama dla siebie na czym stoję

A homocysteina co wykazuje?

Ja mam mutacje MTHFR i nie przyswajam normalnych witamin musze brac metyle przede wszystkim kwas foliowy b6 i b12 w skrócie
''Sprawia, że kwas foliowy jest źle wchłaniany przez organizm, a homocysteina nie może przekształcić się w metioninę. Deficyt kwasu foliowego jest jedną z głównych przyczyn hiperhomocysteinemii.
Taki nadmierny poziom homocysteiny uszkadza żyły, przez co są one bardziej narażone na rozwój miażdżycy czy choroby zakrzepowej . Jej wysoki stężenie można obniżyć dostarczając sobie do organizmu odpowiednie dawki kwasu foliowego , witaminy b6 i b12 . Ich obecność pozwala utrzymać poziom homocysteiny na właściwym poziomie.''

A jak wiadomo kwas foliowy jest podstawą przy zachodzeniu w ciążę więc no...

Ja mam mutacje MTHFR i nie przyswajam normalnych witamin musze brac metyle przede wszystkim kwas foliowy b6 i b12 w skrócie
''Sprawia, że kwas foliowy jest źle wchłaniany przez organizm, a homocysteina nie może przekształcić się w metioninę. Deficyt kwasu foliowego jest jedną z głównych przyczyn hiperhomocysteinemii.
Taki nadmierny poziom homocysteiny uszkadza żyły, przez co są one bardziej narażone na rozwój miażdżycy czy choroby zakrzepowej . Jej wysoki stężenie można obniżyć dostarczając sobie do organizmu odpowiednie dawki kwasu foliowego , witaminy b6 i b12 . Ich obecność pozwala utrzymać poziom homocysteiny na właściwym poziomie.''

No tak zgadza się, a robisz to badanie bo miałaś wcześniej w morfologii coś nie tak?

Ja np w ostatniej morfogologii (jak byłam w ciąży) miałam nieco podwyższone MCHC, czy to może mieć związek?

No tak zgadza się, a robisz to badanie bo miałaś wcześniej w morfologii coś nie tak?

Ja np w ostatniej morfogologii (jak byłam w ciąży) miałam nieco podwyższone MCHC, czy to może mieć związek?

Raczej nie , mutacje to już takie badanie pod kątem genetycznym tak samo V leiden pod kątem trombofilii wrodzonej , podobno są to jedne z ważniejszych badań po poronieniach tak jak antykoagulant tocznia czy inne nafoczka link tu gdzieś do listy wysyłała

Poza tym wszystkim wykazano ze przy wysokiej homocysteinie częściej rodzą się dzieci z ZD

Hej
Ja tez wczoraj badalam homocysteine,myslalam,ze wyniki beda w miare szybko,a tu dalej nic,badalam tez prolaktyne,bo po 1 poronieniu mialam 20 razy wieksza,progesteron,kortyzol,wszystkie tarczycowe,zelazo,morfologie.Morfologia,o dziwo,ok,neutrocyty troche poniezej,ale jak przeczytalam w dr. Google co to moze oznaczac,to szybko zamknelam wszystko.Zelazo norma chyba do 145,ja mam 129,wiec tez ok.No i tarczycowe,tsh 2,118 (norma 0,550-4,780),ft3 i 4 -odpowiednio 58 i 49 %.Nie jest zle,gorzej boje sie tych badan,ktorych wynikow jeszcze nie mam.Choc tsh do zajscia w ciaze troche za wysokie.
Baslan jakie mialas tsh ,jak zaszlas w ciaze?Wiem,ze u mnie nie jest zle,ale mogloby byc nizsze.

reklama
Hej
Ja tez wczoraj badalam homocysteine,myslalam,ze wyniki beda w miare szybko,a tu dalej nic,badalam tez prolaktyne,bo po 1 poronieniu mialam 20 razy wieksza,progesteron,kortyzol,wszystkie tarczycowe,zelazo,morfologie.Morfologia,o dziwo,ok,neutrocyty troche poniezej,ale jak przeczytalam w dr. Google co to moze oznaczac,to szybko zamknelam wszystko.Zelazo norma chyba do 145,ja mam 129,wiec tez ok.No i tarczycowe,tsh 2,118 (norma 0,550-4,780),ft3 i 4 -odpowiednio 58 i 49 %.Nie jest zle,gorzej boje sie tych badan,ktorych wynikow jeszcze nie mam.Choc tsh do zajscia w ciaze troche za wysokie.
Baslan jakie mialas tsh ,jak zaszlas w ciaze?Wiem,ze u mnie nie jest zle,ale mogloby byc nizsze.
Miałam dokładnie 1,42 i generalnie ładnie się utrzymuje mimo tego, że jestem w ciąży.
@MisiaMonisia zdrówka dla Nikosia!
A mnie w pracy wkurzają strasznie, już nie mogę się doczekać kiedy pójdę na l4. Nie chcą nikogo zatrudnić na zastępstwo za mnie, tylko kombinują żebym pracowała zdalnie - uwaga: nawet po porodzie! No nienormalni! Oczywiście zaproponowali, że dobrze zapłacą, ale mam to gdzieś. Potrzebuję spokoju.

Do góry