reklama
Ewamat, ja początku nie doczytałam, że muszą być płaskie, dawałam kopiaste i wychodziło za gęste. Wg przepisu rzeczywiście wychodzi za rzadkie. Teraz robię na oko, tak, żeby wyszła odpowiednia konsystencja. Sprawdziłam przed chwilą, ile dodać wody i kaszki, żeby wyszła taka konsystencja jak robię - na 125 ml wody dodałam 10 płaskich łyżek do zupy.
Dzięki kasiad za odpowiedź. Ciekawe czy chciałaby jeść z wodą. Ja miałam zalecenie, żeby robić z mlekiem. A moje dziecko wypije mleko tylko z jednego źródła. Ale właśnie wychodziła mi strasznie rzadka. Łyżeczka się cała rozlewała. A mleko z butelki jest absolutnie niejadalne. Będę musiała zrobić bardziej gęstą. Może się uda.
Jakie proporcje dajecie robiąc kaszkę sinlac do karmiernia łyżeczką? Bo to co na opakowaniu to strasznie płynne.
Ja np. daję 7 łyżek tak jak piszę i dodatkowo zagęszczam kaszka ryżową

No można robić tak jak Gosia, fakt.
Ewamat, a skąd miałaś zalecenie, żeby robić z mlekiem? Ktoś w ogóle Ci zalecił ten sinlac?
Wczoraj kupiłam Oliwce z serii Hippa Owoce i Zboża - Treuskawki j jabłka z płatkami zbóż. Dawałyście to swoim maluchom? Słoiczek jest duży - 190g, nie wiem, czy dzieli się go na pół, bo cały to chyba za dużo?
Ewamat, a skąd miałaś zalecenie, żeby robić z mlekiem? Ktoś w ogóle Ci zalecił ten sinlac?
Wczoraj kupiłam Oliwce z serii Hippa Owoce i Zboża - Treuskawki j jabłka z płatkami zbóż. Dawałyście to swoim maluchom? Słoiczek jest duży - 190g, nie wiem, czy dzieli się go na pół, bo cały to chyba za dużo?
Moja pediatra zaproponowała mi sinlac, bo się zastanawiałam, czy Mała nie jest głodna, ze się tak zaczęła budzić w nocy. Jednak w przypadku Mai nie chciała rezygnować z posiłku mlecznego, więc zaproponowała tę kaszkę jako jedną z najlepszych, ale z mlekiem. A tego moja Mała nie ma ochoty jeść. Zostaje nam więc sam cyc.
Ja daję Oliwce sinlac z wodą łyżeczką (zresztą prawidłowo tak się go podaje, bo on zawiera już białka tyle, że nie krowie tylko roślin strączkowych) a potem Oliwka popija moim mlekiem. Oliwce bardzo ten sinlac smakuje, ze wszystkich potraw jakie dostaje oprócz cyca to go najbardziej lubi, aż mruczy z zadowolenia przy jedzeniu.
Mi osobiście się wydaje, że z mlekiem sinlac może mieć gorszy smak, spróbuj małej dać go zmieszanego wodą na gęsto (na początek niewielką ilość) a potem do popicia cyc. Sinlac uzupelnia m.in. niedobory zelaza, więc dla dzieci z anemią jest bardzo dobry.
Mi osobiście się wydaje, że z mlekiem sinlac może mieć gorszy smak, spróbuj małej dać go zmieszanego wodą na gęsto (na początek niewielką ilość) a potem do popicia cyc. Sinlac uzupelnia m.in. niedobory zelaza, więc dla dzieci z anemią jest bardzo dobry.
Miśka 5
Mamy lutowe'07
Zrobiłam wczoraj zapasy słoiczków, bo w sobotę jedziemy na dwa tygodnie na Mazury i wątpię żebym miała czas na gotowanie zupek dla małej. Ciekawa jestem czy będą jej smakowały jak te moje. Gotuję jej już z piersią z kurczaka i bardzo jej smakuje. Kupiłam nowości z bobovity np. warzywa z aromatycznym indykiem:-), warzywa w łagodnej potrawce z królika - brzmi zachęcająco. Z deserków wybrałam bobofruty np jabłko i winogrona, jabłko, maliny z jagodami i frutapurę bananowo - jabłkową, soków zadnych, bo nie chce pić

reklama
Kupiłam nowości z bobovity np. warzywa z aromatycznym indykiem:-), warzywa w łagodnej potrawce z królika - brzmi zachęcająco.