reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Cytrynowe z jagodami

2 i 2/3 szklanki maki
1 łyżka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 szklanki cukru
skorka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych - jeżeli mrożone to nie rozmrażać)
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru

Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremki do muffinów posmarować masłem.
Make przesiać, dodać pozostałe suche składniki.
Jajka rozbełtać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych składników i tylko wymieszać do momentu kiedy masy zaczną się łączyć.
Wsypać jagody i bardzo lekko i krotko wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanych foremek. Piec około 20 minut, aż będą pięknie rumiane, sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach na 2 minuty, wyjmować po jednej, moczyć gorę w rozpuszczonym maśle i potem leciutko obtoczyć w cukrze. Można swobodnie te część opuścić, są równie smaczne bez dodatkowego cukru.

Z suszonymi śliwkami

Do posypania:
2 łyżki cukru
2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów włoskich
1/3 łyżeczki cynamonu

Ciasto:
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta sol
1 szklanka pokrojonych w kostkę suszonych śliwek
1/2 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie)
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu
6 łyżek rozpuszczonego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

sposób przygotowania
Połączyć razem wszystkie składniki posypki.
Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremkę do muffinów posmarować masłem.
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać śliwki i orzechy, ponownie wymieszać.
W osobnej misce rozbełtać jajko i żółtko, dodać śmietanę, rozpuszczone (ale nie gorące) Masło, mleko i wanilie, dobrze wymieszać.
Wlać całość do suchych składników i wymieszać, ale tylko do momentu kiedy składniki się połączą, nie dłużej, bo muffiny będą twarde.
Wypełnić masa foremki, posypać mieszanka orzechowo-cynamonowa.
Piec około 20-25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na metalowej siateczce.

Czekoladowe z nutellą

2 i 3/4 szklanki maki (375g)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 kostki roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka nutelli

Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremki na muffiny lekko posmarować masłem. Wszystkie suche składniki wymieszać w dość dużej misce. Masło rozmieszać z jajkami, dodać maślankę i wlać do miski z mąką. Lekko wymieszać, tylko do połączenia się obu mas, nie dłużej bo muffiny będą twarde. Nałożyć 1 plaska łyżkę masy do foremek mufiinowych, dodać łyżkę nutelli i przykryć pozostałą masa. Piec około 15-20 minut, Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na drucianej siateczce.
z rodzynkami i słonecznikiem:
(12 muffinów małych)

250 ml mleka (1 szklanka),
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła,
3/4 szklanki otrębów zmieszać,

odstawić na 10 minut,
następnie dodać 3/4 szklanki (rodzynek, nasion słonecznika, posiekanych włoskich orzechów)
białej mąki,
1/3 szklanki brązowego cukru,
2 łyżeczki polskiego proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody

Wymieszać, rozdzielić miedzy foremki, piec 20 minut albo aż patyczek wyjdzie czysty.
Blachę do muffinek wysmarować dokładnie masłem w każdym otworze i cały wierzch pomiędzy otworami. Rozgrzać piec do 190°C.

Piwne, na pikantnie:

40 dag mąki pszennej
5 łyżeczek proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
5 dag sera parmezanu,
20 dag bekonu pokrojonego na kawałki i usmażonego,
1 butelka piwa,
2,5 dag (1 łyżka) roztopionego masła;

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać bekon i ser. Wlać piwo i dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec 20-25 minut w 180 °C
 
reklama
Bananowe:

2 duże banany
1 jajko
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
2 łyżki masła lub margaryny (rozpuszczone - letnie)

Banany zmiksować dodając cukier, jajko i resztę składników. Wymieszać i włożyć do foremek papierowych lub na blachę do muffinek. Piec w temp, 180-200°. Porcja na jedną blachę czyli 12 muffinek. Na końcu polewam czekoladą, ale robiłam też z lukrem cytrynowym, albo z cukrem pudrem - wszystkie warianty dozwolone.
Z gruszkami:

Składniki:
- 40 dag gruszek

Ciasto:
- 40 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag roztopionego masła
- 2 jajka
- 1.5 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- po szczypcie imbiru i soli
- masło do formy
- cukier puder do posypania

Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj. Przygotuj ciasto: w misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon, imbir i gruszki. W innym naczyniu ubij jajka z mlekiem i aromatem waniliowym, dodaj do mąki razem z masłem i szybko wymieszaj. Ciasto powinno być grudkowate. Dołki formy na muffinki wysmaruj masłem i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 210°C. Odstaw na 5 minut i wyjmij z foremek. Posyp cukrem pudrem.


Czekoladowe II

125 g masła
125 g czekolady ciemnej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki mąki

Czekoladę połamać, rozpuścić. Cukier, jajka i mąkę wsypać do miski i wymieszać łyżką. Dodać masę do rozpuszczonej czekolady, ponownie wymieszać. Gotową masę wlać do specjalnych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Można posypać cukrem pudrem.

Bananowe z orzechami

3 bardzo dojrzałe banany;
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mleka; jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej i soli.

Do miski przesiej mąkę i sodę, dodaj sól, imbir i gałkę, wymieszaj.
Obrane banany rozgnieć niezbyt starannie widelcem, dodaj rozpuszczone masło, mleko, jajko i cukier, dokładnie wymieszaj i przełóż do miski z przyprawioną mąką, dodaj lekko zrumienione na suchej patelni lub w piekarniku orzechy i delikatnie zamieszaj (w cieście powinny zostać grudki, bo inaczej muffinki będą twarde po upieczeniu).
Ciasto rozłóż do wysmarowanych masłem foremek. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C (patyczek wkłuty w ciasto powinien być suchy).

z herbatą cynamonową

Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki roztopionego masła

Muffiny:
1 szklanka i 7 łyżek maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duże jajko
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 szklanka + 2 łyżki maślanki (można też użyć 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)

Na wierzch:
miód, około 1/2 szklanki

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w malej miseczce.

Wymieszać razem suche składniki - make, proszek, sodę i cukier. I osobno
połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło.
Wlać do suchych składników i jak z każdą muffinową masa - delikatnie wymieszać, tak tylko żeby składniki się połączyły.
Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta, tak do 2/3 wysokości foremki. Resztkami nadzienia posypać wierzch muffinów i piec około 15 minut, powinny być ładnie zrumienione. Wyjąc, lekko połać miodem.

Jagodowe

12 łyżeczek masła
1/2 kg mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody
40 dag brązowego cukru
2 jajka
250 ml maślanki
1 łyżka skórki pomarańczowej
40 dag mrożonych jagód

Piekarnik nagrzej do 180°C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki połącz z sypkimi i wymieszaj. Dodaj mrożone jagody i znowu wymieszaj. Wypełnij masą foremki do 2/3 wysokości. Piecz 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka)

Coca-cola

375 g mąki
paczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kolendry
3 łyżki brązowego cukru
160 g. masła
3 łyżki miodu
2 jajka
100 ml mleka
70 ml coca-coli
3 jabłka

Do posypania
1 łyżeczka cynamon
2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie
1. rozgrzać piec do 200*C
2. mąkę, proszek, cynamon, kolendrę wsypać do miski dodać cukier
3. umyć jabłka, obrać, pokroić w małe kawałki dodać do miski
4. masło i miód rozpuścić w garnuszku na małym ogniu
5. jajka, mleko pomieszać razem i wraz z maślano, miodową mieszanką +cola
pomieszać z mieszanką mączną
6. wymieszać wszystko łyżka-szybko
7. włożyć w foremki muffinkowe do 3/4 wysokości
8. posmarować mieszanką z cukru, cynamonu i piec 20-25 minut
 
Orzechowe

Składniki:
SUCHE:
- 300 g mąki,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- duża szczypta soli.

MOKRE: -
- 1 i 1/2 szkl. maślanki,
- 50 ml oleju z pestek winogron,
- 2 roztrzepane jaja,
- orzechy laskowe lub włoski,
- i proponuję dodać czekoladę drobno pokrojoną :)

Suche składniki wymieszać razem, mokre razem, połączyć wszystko , dodać orzechy itp.

Owsiane muffiny

200 g maki
100 g płatków owsianych
4 łyżeczki mielonych na pyl orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
50 ml oliwy
2 jajka
100 g cukru
3 kopiaste łyżeczki kakao
garść orzechów włoskich do przybrania

Składniki "mokre łączymy" w jednym naczyniu a "suche" w drugim.
Następnie mieszamy wszystko razem i pieczemy :) ok 20 minut w 180 st.

Korzenne muffiny jabłkowe

składniki
białko jajka - 2 szt
cynamon - 1 łyżeczka
fruktoza - 3 łyżki
jabłka - 2 szt
mąka pszenna typ 1850 - 2 szklanki
mleko 1,5% - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyprawa do pierników - 0,5 łyżeczki
Sposób przyrządzenia
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W dwóch osobny miskach wymieszać suche i mokre składniki.
Połączyć obie masy, dodać jabłka pokrojone w kostkę. Przełożyć do wyłożonych papierem foremek.
Piec około 20-25 min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są w środku suche.

Zamiast fruktozy dodałam zwykły cukier i mąkę też zwykłą.

Ze skórką cytrynową, malinami i kruszonka.
liczba porcji: 24 sztuki

Kruszonka:
1/2szkl mąki
2 łyżki cukru
1/4 kostki masła (ok.60g)
1 i 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Ciasto:
2 i 1/2 szkl mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/3 szkl cukru
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 jajka
1 szkl maślanki
1/2 szkl masła roztopionego
1 łyżka soku z cytryny

1 i 1/2 szkl malin (mogą być mrożone)
1 łyżka mąki

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić ją do lodówki. Wymieszać wszystkie suche składniki ze skórką cytrynową. W innej misce wymieszać płynne składniki.Wlać płynne składniki do suchych wyrabiając krótko, tylko do ich połączenia. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki, lekko wmieszać do ciasta. Wypełniać foremki do muffinek do 1/3 wysokości. Obficie posypać kruszonką. Piec 15 min w 200 stopniach, po czym jeszcze 10 min w 180 stopniach, aż się lekko zrumienią.



Muffiny pomarańczowe

Składniki
125 g masła, (100g margaryny Kasi)
1 pomarańcza,
3 jajka,
200 g cukru, (120 g fruktozy)
190 g mąki, (mąka pp)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml mleka (można dać maślankę)

Masło rozpuścić i ostudzić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, masło, sok z pomarańczy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych skłądników. Foremki wysmarować masłem i rozłożyć ciasto.
Piec ok. 15-20 min w 180°C. Wystudzić w formie, po ostudzeniu posmarować rozpuszczona gorzką czekoladą, ostatnio nie miałam czekolady więc zrobiłam polewę z margaryny, kakao i fruktozy

Muffiny z bananem, kokosem i rodzynkami

1 2/3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki brazowego cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka wiorkow kokosowych
1/2 szklanki rodzynkow
2 pokrojone w kostke banany

1 duze jajko
1/2 szklanki mleka
3 lyzki roztopionego masla

Piekarnik 190 st.C Wszystkie suche skladniki wymieszac, dodac rodzynki i pokrojonego banana. Jajko rozbeltac z mlekiem i roztopionym maslem, dodac do suchych skladnikow i lekko wymieszac - tylko do polaczenia sie skladnikow.
Piec okolo 25 minut, az beda ladnie rumiane.

Dla lubiacych chrupiace wierzchy - muffiny mozna dodatkowo posypac mieszanka wiorkow, odrobiny brazowego cukru, cynamonu i lyzki roztopionego masla.

Jogurtowe

1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
szczypta soli

2 jaja
duży jogurt 400 g
100-120 g stopionej margaryny

W jednej misce połoczyś suche składniki, w drugiej mokre (jeżeli za gęste należy dodać wody, a jeśli za rzadkie ciutke mąki). Połączyć jedne z drugimi.
Napełniać foremki piec w 180 st ok 15-20 min.

Kawowo czekoladowe

ok 2 szkl mąki (w razie potrzeby dosypać)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
3 łyżeczki kakao granulowanego (takiego dla dzieci słodzonego)

2 jaja
szkl wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
ok 100 g stopionej i ostudzonej margaryny

Można dodać kawałki czekolady.

Suche składniki wymieszać w jednej misce. Mokre w drugiej. Wszystko razem chwilkę pomieszać.
Napełniać foremki do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min w 190-200 st. Sprawdzać patyczkiem.
Świetnie smakują polane polewą
 
Śmietankowe z kokosem.
ilość: 12 dużych mufinek

2 i 1/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 szkl słodkiej śmietanki (min. 18%, a najlepiej kremówka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub olejku do ciasta (opcjonalnie)
125g masła
2/3 szkl cukru
2 jajka
1 i 1/3 szkl wiórków kokosowych

Wymieszać mąkę z proszkiem i solą w jednej misce.
Do śmietany wlać ekstrakty zapachowe.
Utrzeć masło z cukrem, dodac jajka dalej miksując.
Do masy maślano-jajecznej dodawać naprzemian mąkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników.
Domieszać do masy kokos.

Napełniać ciastem foremki do mufinek.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 min.

Muffiny lekko piernikowe

Pachnace cynamonem i korzeniami, pyszne posmarowane maselkiem i sliwkowymi powidlami

1 1/2 szklanki maki
2/3 szklanki cukru
3/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki galki muszkatalowej
1 duze jajko
2/3 szklanki maslanki
5 lyzek roztopionego masla
1/3 szklanki posiekanych orzechow
1/2 szklanki rodzynkow

Rozgrzac piekarnik do temperatury 200 st.C, foremki do muffinow posmarowac maslem. W duzej misce wymieszac wszystkie suche skladniki, a w osobnym naczyniu wymieszac jajko, maslanke i roztopione maslo i dodac do maki. Dodac rodzynki i orzechy i wymieszac, ale tylko do momentu kiedy obie masy sie polacza, nie dluzej, bo muffiny beda twarde. Nalozyc do przygotowanych foremek, wypelniajac do 2/3 wysokosci. Piec okolo 20 minut i jeszcze gorace wyjmowac z foremek, zeby nie zaparowaly.

Muffinki cytrynowe z jabłkami

2 jablka
250 g maki
1 lyzka maki ziemniaczanej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
pol lyzeczki sody oczyszczonej
1 jajko
150 g cukru
100 ml oleju slonecznikowego
200 ml maslanki
sok z pol cytryny

jablka obrac i pokroic w kosteczke ca. 0,5x0,5 cm. make wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem i soda. jajko rozbeltac w duzej misce, dodac kolejno cukier, olej, maslanke i sok z cytryny, wszystko wymieszac. wrzucic jablka i znow wszystko przepieszac, na koniec dodac do masy mieszanke mak i wszytsko razem krotko wymieszac. nakladac mase do foremek muffinkowych i piec ciasteczka w uprzednio nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 25 min.

z tej ilosci skaldnikow wychodzi 20 muffinek, kazda ma 230 kcal

Brzoskwiniowo-kremowe

mala puszka brzoskwin z puszki, w kostke, sok zostawic
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
3/8 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Nadzienie:
12 dag serka kremowego typu philadelphia
3/8 szklanki cukru - moze byc mniej
2 lyzeczki soku z brzoskwin
migdalowy aromat

Na wierzch:
kruszonka,
Brzoskwinie kroimy w niewielka kostke, odkladamy na bok. W duzej misce meiszamy make, cukier, proszek i sol. W innej misce mieszamy jaja z olejem, a nastepnie dodajemy mleko. Wszystkie skladniki z obu miseczek laczymy .Dodajemy odsaczone brzoskwinie.

Nadzienie:
wszystkie skladniki ubijamy. Foremki na muffiny natluszczamy, wykladamy do nich troche ciasta, na to lyzeczka nadzienia, i przykrywamy 1-2 lyzkami ciasta. Wierzch posypujemy kruszonka i cynamonem.
Pieczemy w 175C przez okolo 20 minut

Czereśniowe

1 3/4 szklanki maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki galki muszkatalowej
1/4 lyzeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko lekko ubite
3/4 szklanki mleka
czeresnie. (dodatek do ciast juz gotowy)

Wymieszac make, proszek do pieczenia, cynamon, sol i galke muszkatalowa. Wymieszac cukier, olej, jajko i mleko i do tego dodac sypkie skladniki ciagle mieszajac. Ciasto ma konsystencje luzna. Na forme do muffin poukladac papierowe foremki. Naklewac po lyzce plaskiej ciasta, potem czeresnie i znowu ciasto.

Wiśniowe

cukier brązowy - 30 dag
jajko - 3 szt
masło - 12 łyżeczek
maślanka - 1 szklanka
mąka - 1/2 kg
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
soda - 3/4 łyżeczki
sól - 3/4 łyżeczki
wiśnie mrożone - 1 szklanka

Muffiny czekoladowe
Składniki
dla 4-6 osób

250 gram mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
3 łyżki kakao,
170 gram cukru pudru,
250 ml mleka,
90 ml oleju,
1 jajko,
ok. 100 gram posiekanej czekolady (dowolna),
odrobinę aromatu waniliowego,

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min

1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, czekoladę; a w drugim naczyniu wszystkie mokre składniki - czyli pozostałe :)
2. Wlać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać. Nie powinno być bardzo dokładnie rozmieszane, tylko na tyle, aby składniki się połączyły i ciasto było w miarę jednolite.
3. Wypełnić formę do muffinek papilotkami, wlać do nich ciasto. Piec około 20 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni C.
 
reklama
Do góry