reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Karkówka z kapustą kiszoną
około 1,5 do 2 kg karkówki pokroić w plastry przyprawić vegetą i krótko obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić 4 cebulki podsmarzyć i wrzucić na karkówkę. Ok 300g pieczarek pokroić i surowe wrzucić na karkówkę. To wszystko przykryć cienką warstwą posiekanej kiszonej kapusty i polać sosem.
sos:
2,5 łyżki magi
2 łyżki octu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki cukru
3 łyżki wody

Piec pod przykryciem w 180'C ok 1,5 godziny

SMACZNEGO !
 
reklama
Jak ktoś lubi owoce morza polecam spagetti .
Kupujemy mieszanke owoców ( kalmary ośmiorniczki , krewetki ito taką małą ze 200g )
Podsmażamy cebulke, czosnek , dodajemy owoce morza , chwilkę smazymy , zalewamy białym winem .
Jak winko odparuje dodajemy pokrojone w kawałki pomidory z puszki ( takie jak do pomidorowej ) pokrojone w kawałki .
Podajemy z makaronem spagetti .. palce lizać :) jak ktoś oczywiście takie wynalazki lubi . No i mega proste.

Druga rzecz którą czasem robimy to szpinak z serem lazur . podsmazamy szpinak taki z mrozonki ( ja doprawiam czosnkiem ) jak się zagrzeje dodajemy ser lazur błekitny . On się super roztapia .
Podajemy z makaronem farfale ( te kokardki )
 
Aniam jak pokaże te przepisy mężowi to już wiem co sie znajdzie na naszej i tak meeeeega liście zakupowej na sobote... :-D uwielbiamy i owoce morza i szpinak... :-D no i chyba wiem co w sobote na obiad ;-) DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Aga - te mieszanki sa takie już z malutkimi owocami ( ok 10-15 zł paczka kosztuje ) takie gotowe co od razu na pataelnie się tylko wkłada . Rozmroź troszkę przed robieniem żeby tej wody nie było . SZpinak kupuje ten przemielony , hortex np. winko jakies najtańsze , u nas SZymek też to wcina
No i weekend wolny bo to obiady na 15 min roboty :)
 
co do szpinaku jeszcze to uważam że najlepszy jeśli chodzi to mrożony to brykiet...ma stanowczo najmniej wody w sobie :tak: to tak z ostatnich obserwacji...
a co do tych owoców morza to pamiętasz może z jakiej firmy? Tak z ciekawości pytam... no i czy takie na wage też moga być bo jedziemy do Auchana a tam bywaja i na wagę owoce morza... A w winko to jesteśmy zaopatrzeni ale chyba właśnie białego u nas niet :eek:
 
niedawno o pierogach było, ja znalazłam w necie gdzieś ze sie drożdże daje, spróbowałam i wyszło rewelacyjnie!

1kg mąki,
3 dkg drożdży
4 łyżki oleju
gorąca ( nie letnia czy ciepła, gorąca, byle sie tylko dotknąć dało) woda

od razu mieszałam, bez zadnych zaczynów itp i ciacho wyszlo super, delikatne, mięciutkie, latwo się sklejało i żaden mi się nie rozwalił a to już świeto:-)
ZRobiłam dzisiaj ciasto z Twojego przepisu i jest świetne!! Nawet teściowa poprosiła o przepis;-)
 
reklama
Na prośbe mamusi:-)

CIASTO Z NUTELLĄ I WIŚNIAMI:-)

- 1 paczka sucharów pszennych (niebieskie opakowanie)
- 1 słoik nutelli (400g)
- 2 paczuszki migdałów (płatki- ok 100g)
- 4 serki twarożkowe (ja kupuje z Plątnicy)
- 1 śmietana 36% (0,5l)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 lub 4 zagęstniki (dr Oetkera) (2-zimą, 4- latem)
- 2 słoiki wiśni wydrążonych
- 3 galaretki wiśniowe (rozpuścic w 1l wody)

Suchary zmielic, wymieszac z nutellą. Następnie wyłożyc na blachę, mocno ubic i wygładzic łyżką. Śmietane ubic na gęsto. Cukier puder wymieszac z zagęstnikami, dodac do śmietany i ubijac do sztywnosci. Następnie dodac serki i mieszac na małych obrotach. Wyłożyc na suchary z nutellą, posypac migdałami, ułożyc odsączone wiśnie i zalac gęstniejącą galaretką. Włożyc do lodówki na conajmniej 12godz.

Smacznego:-)
 
Do góry