reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

emka: spokojnie, moze sie okazac, ze tylko brązowy ryż tak na ciebie działa a na przykład pączki możesz jeść ;-). Jedz pęczaka i gryczaną. Spróbuj makaron chiński z fasoli mung. Ja zjadłam godzine temu z warzywami i mam 115 a zjadłam dużo :-)

Aga: byłam na KTG i wykres ok. Tylko lekarz taki młody mnie opiniował i oberwałam, że nie przywiozłam wszystkich badań i wypisu i glikemii i cisnienia ze sobą! A nikt mi nie mówił, że muszę wszytsko ze soba na każde KTG ciągać... no i mam sie przywlec w poniedziałek i dostarczyc i znowu KTG. Ale bardziej mnie zdziwiło, że stwierdził, że USG mam raz w tygodniu robic teraz w kierunku ilości płynu i przypływów... Nie bardzo mi to pasuje, bo każde USG to 200 zł:wściekła/y: Nie wiecie czy na NFZ to sie da zrobic??? No i jeszcze stweirdził, że trochę po 38 tyg. powinno się taka ciąże wywoływać już a to będzie między świętami a Sylwestrem! No juz chyba moga poczekac do Nowego Roku... Głupio tak urodziny miec 28-31 grudnia.... Zobaczymy co na to moja gin - ma mnie umówic na konsulatacje z Ordynatorem...:cool2:
A co do bóli to ja mam tez takie miesiaczkowe ze 2 razy na dobę a z łóżka to klnę jak szewc jak wstaje i to tez z podpórką przez te pachwiny, więc to pewnie taki okres ciąży mamy :eek: A jak mi sie kazała na KTG przekręcic na drugi bok to myślałam, że spadnę z łóżka :-) -prawie niewykonalne!

Gabrielka: odpręż sie to sama urodzisz zanim cie zaczną męczyć! :-) Niech ci jabłka chociaz ktos przyniesie, to będziesz na II sniadanie wcinac! I kefirek czy cos... A potem raz dwa i po cukrzycy!

reklama
emka chrupki ktoś jadł w szpitalu, tzn gdzieś to czytałam z owocem jako podwieczorek, więc chyba sa ok, a co do grzeszków to jasne, że je popełniamy :D

ale brzuchol :)
ja w 29 mam taki ze panie reklamujace w centrum handlowym nowy klub fitness chcialy mnie zapisac na zajecia ;) jak powiedzialam ze jestem w ciazy to mowily ze chyba poczatek ;)

a pytanko: szalejecie czasem i jecie cos slodkiego ? :) jak tak to co i jak czesto ? a co myslicie o chrupkach kukurydzianych ? :)

chrupek można 20 szt na 1ww
paluszków 12 szt na 1ww
krakersy 3szt na 1ww

Dziewczyny, ja się wciąż nie mogę nadziwić poziomowi obsługi w poradniach diabetologicznych. ja ze swojej jestem bardzo zadowolona, bo wszystko super zostało mi wytłumaczone. co do Wymienników węglowodanowych to 1 WW oznacza 10 g węglowodanów zatem np. serek wiejski opak. 200 g z opisem na etykiecie, ze w 100 g jest 2,5 g węglowodanów to 0,5 ww, baton twix w 100 g 70g węglowodanów, zatem w dwoch paluszkach , ktore waza 64g jest 45 g czyli 4,5 ww (ale nie zachęcam do jedzenia słodyczy, bo to cukry proste i podnoszą cukier dużo bardziej niż węglowodany z chleba czy kasz). nie mam w tej chwili przed soba ani serka ani twixa, wiec te wartosci moga odbiegac od rzeczywistych. po prostu trzeba czytac etykiety :-)
najłatwiej jest jednak skorzystać z gotowych tabel. i tam jest wszystko czarno na białym: 2 łyżki ugotowanego ryżu to 1ww, średnie jabłko to 1 ww, 1 szkl. mleka 200 ml 2 % to 1 ww itd.
Rybko, śliczny brzuszek.
ja patrzę w lustro ze zdziwieniem , ze swojego juz nie mam :-)
Gabrysiu, wiem jak to jest nastawiać się na coś i obawiać się porodu sn, ale chyba trzeba zaufać lekarzom. na pewno szybko zareagują jeżeli będzie potrzebne cięcie.

Dziewczyny, ja się wciąż nie mogę nadziwić poziomowi obsługi w poradniach diabetologicznych. ja ze swojej jestem bardzo zadowolona, bo wszystko super zostało mi wytłumaczone. co do Wymienników węglowodanowych to 1 WW oznacza 10 g węglowodanów zatem np. serek wiejski opak. 200 g z opisem na etykiecie, ze w 100 g jest 2,5 g węglowodanów to 0,5 ww, baton twix w 100 g 70g węglowodanów, zatem w dwoch paluszkach , ktore waza 64g jest 45 g czyli 4,5 ww (ale nie zachęcam do jedzenia słodyczy, bo to cukry proste i podnoszą cukier dużo bardziej niż węglowodany z chleba czy kasz). nie mam w tej chwili przed soba ani serka ani twixa, wiec te wartosci moga odbiegac od rzeczywistych. po prostu trzeba czytac etykiety :-)
najłatwiej jest jednak skorzystać z gotowych tabel. i tam jest wszystko czarno na białym: 2 łyżki ugotowanego ryżu to 1ww, średnie jabłko to 1 ww, 1 szkl. mleka 200 ml 2 % to 1 ww itd.
Rybko, śliczny brzuszek.
ja patrzę w lustro ze zdziwieniem , ze swojego juz nie mam :-)
Gabrysiu, wiem jak to jest nastawiać się na coś i obawiać się porodu sn, ale chyba trzeba zaufać lekarzom. na pewno szybko zareagują jeżeli będzie potrzebne cięcie.

dziękuje bardzo i zazdroszczę że ty już po...

ale trafilas. mam i twixa i serek wiejski :) oczywiscie twix nie dla mnie :)

ja to nadal nie wiem jak to WW obliczac. masz jakis matematyczny wzor na to ? :(

ale trafilas. mam i twixa i serek wiejski :) oczywiscie twix nie dla mnie :)

ja to nadal nie wiem jak to WW obliczac. masz jakis matematyczny wzor na to ? :(

wzór to moze nie ale liczysz tak

w każdych 100 gramach produktu możesz mieć 10g węglowodanów

więc jeśli w jogurcie jest w 100g 14 węglowodanów a serek ma 150 gram to cały serek to 2ww

reklama
Do góry