reklama

Cukrzyca w ciąży

U mnie 16+6 (17 tydzień) ale skąd mam wiedzieć czy mam niedocukrzenie? [emoji849]
Dziś pozwoliłam sobie na galaretkę ze śnieżką. Pycha a cukier odkąd biorę insulinę zawsze mam w normie czegokolwiek bym nie zjadła. Zobacz załącznik 958033
Jak bierzesz insulinę to chyba sprawdzasz cukier glukometrem?
Poczytaj o hipoglikemi, jakie są jej objawy.
Ciesz się że możesz jeść bo to się niedługo zmieni zapewne.

reklama
Niedocukrzenie [emoji23][emoji23][emoji23]
To się hipoglikemia nazywa. Za niski poziom cukru najczęściej u osób na insulinie. Ale to jest problem osób z cukrzyca typu 1 a nie koniec w ciąży na insulinie.
Nie wiem, dlatego pytam. Jakas dziewczyna na fb pisala, ze jest na insulinie, miala za malo cukru i nia trzepało. Ale fakt, ze nie wiem, czy miala cukrzyce ciazowa czy byla cukrzykiem w ciazy. Poszukam zaraz

Mam

Załączniki

• Screenshot_20190401-171353.png
    Screenshot_20190401-171353.png
    50,4 KB · Wyświetleń: 97
No spoko. Jednak nie wiedziała co robić... Miód? Cola? To nie są sposoby na podniesienie cukru...
Glukoza w tabletkach, glukoza w żelu. Ewentualnie czysty cukier.

Hipoglikemie można mieć i bez insuliny o bez ciąży. Jedyne co to że trafiła na naczynka i szybciej się insulina "przyjęła" niż gdyby w mięsień trafiła.
No i jest pewna że to była long acting insulin a nie rapid? Przy bolusie takie historie rzadko maja miejsce zwłaszcza przy cukrzycy ciążowej

Oczywiście że sprawdzam cukier na bieżąco po głównych posiłkach i na czczo.
Dlaczego myślisz że mi się zmieni z tym jedzeniem? Masz doświadczenia z tym związane?
Cukrzycę mam od 5 lat, na insulinie jestem od 12tyg jutro zaczynam 29. Tak jak ty mogła jeść wszystko, zaczynałam od 5j a dziś biorę 30j na noc 20j rano. I głupia szynka potrafi mnie wywalić mimo że tydzień wcześniej było ok.
I'm starsza ciąża tym większe zapotrzebowanie na insulinę a i gorzej sobie organizm radzi z węglami mimo podawania insuliny

Dokładnie jak pisze Ennis, z czasem robi się trudniej. Ja już miałam ogarnięte wszystkie posiłki, nie zmieniłam nic. Dzisiaj 26+1 i od kilku dni nie mogę ogarnąć cukrów rano. A pilnuję się tak, że Chodakowska czy inna Lewandowska to przy mnie nic [emoji23] Zobaczymy co powie diabetolog. Ennis a powiedz mi jak to jest... Jakbym dostała insulinę na noc to już do konca ciazy musze ją brac i zawsze, czy jak. Chodzi mi o obnizenie tego cukru na czczo. Wiem, że jutro już niedługo ale ciekawa jestem :) No i ciekawe czy da mi insuline czy dalej bedzie kazała kombinowac z dietą...

Dokładnie jak pisze Ennis, z czasem robi się trudniej. Ja już miałam ogarnięte wszystkie posiłki, nie zmieniłam nic. Dzisiaj 26+1 i od kilku dni nie mogę ogarnąć cukrów rano. A pilnuję się tak, że Chodakowska czy inna Lewandowska to przy mnie nic [emoji23] Zobaczymy co powie diabetolog. Ennis a powiedz mi jak to jest... Jakbym dostała insulinę na noc to już do konca ciazy musze ją brac i zawsze, czy jak. Chodzi mi o obnizenie tego cukru na czczo. Wiem, że jutro już niedługo ale ciekawa jestem :) No i ciekawe czy da mi insuline czy dalej bedzie kazała kombinowac z dietą...

Do końca ciąży będziesz brać, najlepiej o tej samej godzinie i pewnie z czasem wzrośnie. Po ciąży odstawiaja insulinę, czasem od razu czasem po 2 tyg zależy ile się brało :) mi powiedzieli ze pewnie jeszcze ze 2tyg po porodzie będę brała tylko że mniej żeby organizm w szok nie wpadł bo poród to też wielkie obciążenie

Do końca ciąży będziesz brać, najlepiej o tej samej godzinie i pewnie z czasem wzrośnie. Po ciąży odstawiaja insulinę, czasem od razu czasem po 2 tyg zależy ile się brało :) mi powiedzieli ze pewnie jeszcze ze 2tyg po porodzie będę brała tylko że mniej żeby organizm w szok nie wpadł bo poród to też wielkie obciążenie
Dzięki. Zobaczymy co mi powie jutro. Jak mi powie, że mam zmienić dietę i za 2 tygodnie przyjechać to chyba ją tam zatłukę. Dietetyczka powiedziała, że dieta jest ok. Już dla wlasnego spokoju wolę tę insulinę.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry