• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

CZERWCóWKOLAND 2008--wątek glówny

CZERWCÓWKOLAND 2008

• dobrze

Głosów: 0 0,0%
  • że już jest

Głosów: 0 0,0%

• Wszystkich głosujących
    14
Ja dzisiaj zwielam sie za podmiane wody w akwa, jak wynosilam wode to slabo mi sie jakos zrobilo i poczulam fale goraca, musialam sie polozyc do lozka bo by mnie musieli z podlogi zbierac... Teraz juz mi przeszlo i trzachan sobie popcorn serowy;)))

reklama
Aniknulka to miałaś śniadanie do łóżka :baffled:;-):-D
a tak na serio ciekawe czemu nie ma żadnych dowcipnych tabletek, któe się rozpuszczją w całości

Kasiu trzymam kciuki, żeby następny pobyt w szpitalu był już po 38 tc i zakończył się szczęśliwym i szybkim porodem :tak:

A ja dzisiaj też wyskoczyłam na zakupki :-) i udało mi się kupić całkiem wygodny stanik do karmienia :tak: i nawet musiałam wziąć 75 E a nie 80 D, bo jak po porodzie zmniejszyłby mi się obwód, to wcale by się nie trzymał, a tak jest już dobry i po porodzie też powinien pasować, chyba że znów bardzo mi biust podskoczy (ale to największy rozmiar już był :baffled:)

Ale jak te remonty , kiedy już będą skończone wpłyna na Wasze pozytywne samopoczucie - tylko pomyślcie... bedzie radośc, że hej. Sama to niedawno przechodziłam. A potem siada się w fotelu z herbatką lub kawką i tak się ogląda ten pokój i wszystko jest ładne czyste posprzątane - dla takiej chwili warto się pomęczyc!!

Magdziarka, ale Twój remoncik trwał kilka dni, a mój już z miesiąc się ciągnie :baffled: ale dzisiaj juz jestem w lepszym natroju i dobrej mysli, że przed porodem zdążymy :-D:szok:

Ewciunia mi maluch też czasem dowali i wtedy zwijam się z bólu...czasem krzykna ała...a mąż się wtedy dziwnie patrzy kilka razy miałam wrażenie że mały mi skórę rozrywa...silne te nasze chłopy!!!

Hmm, moje małe jest równie szalone, a to ma być dziewczynka :baffled: chyba nie będę kupowała różowych ubranek :-D:-D:-D

Fajnie to musi wyglądąć, jak idę ulicą i nagle łapię sie za brzuszek:-):-):-)

Ja też często muszę tak robić, bo albo złapię się za brzuch albo będę się krzywić z bólu :-D

Limba aleś mnie nastraszyła :szok: dobrze, że udało Ci się wyciszyć, bo inaczej byłby pierwszy czerwcówkowy dzieciaczek ;-) wczoraj też zaszalałam, ale wiem, że muszę bardziej na siebie uważać :tak:

hej dziewczyny
Asia torba dzieki bogu jeszcze sobie poczeka dostałam wyniki wszystko ok białka nie ma :-D kamień spadł mi z serca a więc mogę powiedzieć smiało ze torba poczeka :-)

Jola bardzo się cieszę :-):-):-) wiedziałam, że wszystko będzie dobrze :tak: może lekarz wolał dmuchać na zimne :sorry2:

Magdziarko tzrymam kciuki za kolejne wizyty Olka i jestem przekonana, że nawet jeśli diagnozy się sprawdzą, odpowiednie leczenie przyniesie skutek :tak:

Widzę, że nastała zbiorowa niechęć na prasowanie :-D ja też ją mam :-p

A mnie od rana w domku nie było, cały dzień w rozjazdach. Umęczyłam się, zgrzałam (u nas potwornie gorąco :tak:), biodra mnie bolą, ale jestem szczęśliwa, bo mężulek w końcu zaczął się mobilizować znów do pracy (właśnie działa w kuchni) a i logistycznie zakupki dla maluszka są rozplanowane, ale to temat na inny wątek ;-)

Czesc Dziewczynki!ja mam pytanko jak tam u was z poziomem zelaza we krwi ja dzisiaj dostalam tel od lekarza i okazalo sie,ze mam silna anemie dostalam jakies specjalne proszki ktore to maja zlagodzic,czy musze sie tym martwic?czy ktoras z was tak miala?dodam,ze odzywiam sie bardzo dobrze jestem bardzo zszokowana tymi wynikami,prosze o odpowiedzi,aha i z nerkami moimi tez cos dziwnego jutro ide powtorzyc badanie,pozdawiam was wszystkie goraco;-)

Marlena ja też miałam poważną anemię, chociaż wcale tego nie odczuwałam :sorry2: dostałam żelazo 2xdziennie, a teraz biorę już tylko raz dziennie. W ciąży łatwo o anemię i jest to, szczególnie w III trymestrze, normalne, więc się nie martw tylko łykaj tabletki i będzie dobrze :tak:

reklama
Ja mam anemię całe życie .. zawsze miałam słabe wyniki i teraz tez nie są zadowalające łykam Tardyferon 2 razy dziennie. Moje wyniki:

HGB - 10 norma 11.5-15
erytrocyty ( RBC) 2 norma 3.9 - 5.2

Podają normy bo każda z nas może mieć inne i to są ostatnie wyniki czyli po braniu od miesiąca żelaza
I kilka mądrości z netu:
Niedokrwistością (anemią) nazywamy niedobór czerwonego barwnika krwi, zawierającego żelazo (hemoglobiny), lub czerwonych ciałek krwi (erytrocytów).

Podział niedokrwistości jest dosyć złożony. Niedokrwistości można dzielić w zależności od etapu, w którym zaczyna brakować krwinek. Anemia może więc powstać w wyniku zmniejszenia wytwarzania (erytrocytów lub hemoglobiny), bądź w wyniku zwiększenia rozpadu krwinek czerwonych, bądź z powodu ich utraty. Do pierwszej grupy należą między innymi niedokrwistości niedoborowe (niedobór żelaza czy witaminy B12), do drugiej niedokrwistości hemolityczne, a do trzeciej niedokrwistości pokrwotoczne.

Rozróżniamy również niedokrwistości niedobarwliwe, hipochromiczne, niedokrwistości normochromiczne i niedokrwistości nadbarwliwe, hiperchromiczne.

Rozpoznać anemię można tylko przez badanie krwi (tzw. morfologię). Jeżeli lekarz stwierdzi, że niedokrwistość nie wynika z choroby, lecz ze zbyt małej ilości żelaza w diecie, przepisze żelazo w tabletkach, kroplach lub zastrzykach (w ciężkiej anemii). Żelazo najlepiej zażywać rano przed śniadaniem i popijać sokiem pomarańczowym lub innym napojem zawierającym dużo witaminy C - ułatwia to jego przyswajanie. Nie należy podawać żelaza w czasie posiłków popijać mlekiem, bo kuracja wtedy słabiej skutkuje. Podczas leczenia stolce są czarne, a na zębach po zażywaniu kropli lub syropu może pojawić się ciemny nalot. (Skutecznie zapobiega mu płukanie ust wodą po połknięciu leku).

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry