reklama
A
azik
Gość
Miał robione testy z krwi - alergolog podejrzewała albo mleko albo pszenne i mleko wyszło minimalnie, a mąka w 3 stopniu 
no i kurz 3 stopień
to jeszcze nie takie tragiczne wyniki, ale uczulenie jest - zobaczymy - mamy dietkę eliminacyjną, leki i lecimy dalej...
no i kurz 3 stopień
to jeszcze nie takie tragiczne wyniki, ale uczulenie jest - zobaczymy - mamy dietkę eliminacyjną, leki i lecimy dalej...
asioczek
Fan(ka)
My właśnie się zakredytowaliśmy na 30 lat. jest to nasz drugi kredyt więc juz jakoś spokojniej do niego podchodzimy.
Pierwszy na mieszkanie miał byc na 20 lat w 3 lata udało się go spłacić. Więc teraz jakoś łatwiej było nam podjąc decyzję o długotrwałym romansie z bankiem.
Azik nie fajnie, że jest alergia ale przynajmniej wiesz z czym walczysz. gdzieś w necie widziałam pościel dla alergików? sprawdzałaś na allegro czy czegoś nie ma?
Wczoraj przeglądałam mój stary terminarz i znalazłam, że 2 lata temu testowałam
I dowiedziałam się że ktoś do nas zawita. 
Pierwszy na mieszkanie miał byc na 20 lat w 3 lata udało się go spłacić. Więc teraz jakoś łatwiej było nam podjąc decyzję o długotrwałym romansie z bankiem.
Azik nie fajnie, że jest alergia ale przynajmniej wiesz z czym walczysz. gdzieś w necie widziałam pościel dla alergików? sprawdzałaś na allegro czy czegoś nie ma?
Wczoraj przeglądałam mój stary terminarz i znalazłam, że 2 lata temu testowałam
magdalenaB
marcowa mama 06'
a jak sie ma wlasnosciowe spoldzielcze to tez mona w cos tak przeksztalcic?? tak jakby "wykupic" od spoldzielni?? ale to i tak chyba bez gruntu by bylo tak??
asioczek: ja sie testowalam 13-tego czyli jutro ;-)
eh, a szczesciarz z was ze udalo sie wam tak szybko splacic, w totka wygraliscie
;-)
jesli tak, to nie licz na to po raz drugi, bo ja sie teraz nastawiam na pare banieczek w tego totka
eh, jakby sie przydalo... ojej... ;-)
azik: ja tez jestem na roztocza uczulona :-( kiedys byl dramat, a teraz juz po wszystkich mozliwych szczepionkach jestem i czasem zapominan brac leki tak jest dobrze tfu tfu
a z takich super fajnych rzeczy: to bartek spal dzisiaj 11 godzin non stop
i rano wstal o 8:30 i nie chcial jesc mleczka (bo tak normalnie to o 506 musialo byc melko i potem jeszcze zasypial)
asioczek: ja sie testowalam 13-tego czyli jutro ;-)
eh, a szczesciarz z was ze udalo sie wam tak szybko splacic, w totka wygraliscie

jesli tak, to nie licz na to po raz drugi, bo ja sie teraz nastawiam na pare banieczek w tego totka

azik: ja tez jestem na roztocza uczulona :-( kiedys byl dramat, a teraz juz po wszystkich mozliwych szczepionkach jestem i czasem zapominan brac leki tak jest dobrze tfu tfu
a z takich super fajnych rzeczy: to bartek spal dzisiaj 11 godzin non stop

koga
Mama Maksa i Julka
kaśka - wydaje mi się, że jeżeli Twoje mieszkanie to jest byłe zakładowe i żadne z Was nie jest członkiem spółdzielni, a spółdzielnia tylko nim zarządza - to rzeczywiście nie przysługuje Wam lokatorskie spółdzielcze prawo do lokalu, tylko prawo najmu z czynszem regulowanym
musisz dowiedzieć się w Twojej spółdzielni, czy ona przewiduje jakąkolwiek możliwość włączenia tego mieszkania do zasobów spółdzielni i przyjęcia lokatoró w poczet członków jeżeli tak - to to będzie droga do przekształcenia Waszego w prawa w spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu, a co za tym idzie skorzystania z ustawy o wykupie mieszkań i przekształcenia we własnościowe prawo albo w odrębną własność lokalu,
a jeżeli nie - to ustawa Was nie obejmie:-
no:
tak jak pisze karolka - jak tylko wejdzie w życie to trzeba szybko składac wnioski bo raczej są duuuuuże szanse uznania ją przez TK za niekonstytucyjną - ale na zasadzie praw nabytych, wnioski złożone w czasie jej obowiązywania będą rozpoznane.
magdalena - całyczas istnieje prawo, a w zasadzie obowiązek spółdzielni przekształcenia, tyle, że za wyższą opłatą, na żądanie członka lokatorskiego prawa we własnościowe, albo w odrębną własność lokalu - bo te prawa spółdzielcze to relikt, którego próbują się pozbyć z systemu prawnego - nikt bowiem nie wie co to do końca jest
(z prawnego punktu widzenia)
czyli własnościowe prawo możesz przeksztalcić w odrębną własność lokalu - wtedy zakłądają dla niego odrębną księgę wieczystą, a tylko przy odrębnej własności lokalu nabywa się udział we współwłasności gruntu oraz w częściach wspólnych budynków (np. klatkach schodowych)
musisz dowiedzieć się w Twojej spółdzielni, czy ona przewiduje jakąkolwiek możliwość włączenia tego mieszkania do zasobów spółdzielni i przyjęcia lokatoró w poczet członków jeżeli tak - to to będzie droga do przekształcenia Waszego w prawa w spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu, a co za tym idzie skorzystania z ustawy o wykupie mieszkań i przekształcenia we własnościowe prawo albo w odrębną własność lokalu,
a jeżeli nie - to ustawa Was nie obejmie:-
tak jak pisze karolka - jak tylko wejdzie w życie to trzeba szybko składac wnioski bo raczej są duuuuuże szanse uznania ją przez TK za niekonstytucyjną - ale na zasadzie praw nabytych, wnioski złożone w czasie jej obowiązywania będą rozpoznane.
magdalena - całyczas istnieje prawo, a w zasadzie obowiązek spółdzielni przekształcenia, tyle, że za wyższą opłatą, na żądanie członka lokatorskiego prawa we własnościowe, albo w odrębną własność lokalu - bo te prawa spółdzielcze to relikt, którego próbują się pozbyć z systemu prawnego - nikt bowiem nie wie co to do końca jest

czyli własnościowe prawo możesz przeksztalcić w odrębną własność lokalu - wtedy zakłądają dla niego odrębną księgę wieczystą, a tylko przy odrębnej własności lokalu nabywa się udział we współwłasności gruntu oraz w częściach wspólnych budynków (np. klatkach schodowych)
magdalenaB
marcowa mama 06'
czyli koga, jesli mam mieszkanie spoldzielcze wl. to moge zlozyc wniosek po 31 lipca (tak??) zeby przeksztalcic je na odrebna wlasnosc i wtedy juz nie bedzie spoldzielcze wl. tylko normalnie wlasnosciowe?? i to prawda ze wg tej ustawy zaplace za taki "wykup" mniej??
asioczek
Fan(ka)
Magdalena w totka wygraliśmy ale tylko 5
No ale zawsze to coś. Akurat było to po spłacie kredytu gdy nasze konto świeciło pustkami więc każda kasa była mile widziana. A do 6 było tak blisko mieliśmy 25 a wylosowane było 26 ... Ach pomażyć można kumulacja chyba 6mln była wtedy. Gram nadal ale tylko 3 i 4 czasami trafiam
licze ze jeszcze 6 trafie 
koga
Mama Maksa i Julka
magdalena - tak, zarówno spółdzielcze lokatorskie jak i własnościowe można przekształcić w odrębną własność - z tym, że szum dotyczy lokatorskich, bo Ci co już je kiedyś przekształcili we własnościowe dużo za to zapłacili, a teraz te lokatorskie będzie można za symboliczną opłatą przekształcić w odrębną własność
reklama
magdalenaB
marcowa mama 06'
asioczek: no rzeczywiscie szczesciaze z was. my ciagle gramy i nic :-( najwyzej 4 udalo sie raz to rolety do pokoju kupilismy :-)
koga: dzieki, jak dobrze miec tu prawnika :-) zawsze cos poradzi
koga: dzieki, jak dobrze miec tu prawnika :-) zawsze cos poradzi