reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jak samopoczucie, mamusiu?

reklama
Miał robione testy z krwi - alergolog podejrzewała albo mleko albo pszenne i mleko wyszło minimalnie, a mąka w 3 stopniu :(

no i kurz 3 stopień

to jeszcze nie takie tragiczne wyniki, ale uczulenie jest - zobaczymy - mamy dietkę eliminacyjną, leki i lecimy dalej...

My właśnie się zakredytowaliśmy na 30 lat. jest to nasz drugi kredyt więc juz jakoś spokojniej do niego podchodzimy.
Pierwszy na mieszkanie miał byc na 20 lat w 3 lata udało się go spłacić. Więc teraz jakoś łatwiej było nam podjąc decyzję o długotrwałym romansie z bankiem.

Azik nie fajnie, że jest alergia ale przynajmniej wiesz z czym walczysz. gdzieś w necie widziałam pościel dla alergików? sprawdzałaś na allegro czy czegoś nie ma?

Wczoraj przeglądałam mój stary terminarz i znalazłam, że 2 lata temu testowałam :) I dowiedziałam się że ktoś do nas zawita. :)

a jak sie ma wlasnosciowe spoldzielcze to tez mona w cos tak przeksztalcic?? tak jakby "wykupic" od spoldzielni?? ale to i tak chyba bez gruntu by bylo tak??

asioczek: ja sie testowalam 13-tego czyli jutro ;-)
eh, a szczesciarz z was ze udalo sie wam tak szybko splacic, w totka wygraliscie :-p;-)
jesli tak, to nie licz na to po raz drugi, bo ja sie teraz nastawiam na pare banieczek w tego totka :-D eh, jakby sie przydalo... ojej... ;-)

azik: ja tez jestem na roztocza uczulona :-( kiedys byl dramat, a teraz juz po wszystkich mozliwych szczepionkach jestem i czasem zapominan brac leki tak jest dobrze tfu tfu

a z takich super fajnych rzeczy: to bartek spal dzisiaj 11 godzin non stop :happy: i rano wstal o 8:30 i nie chcial jesc mleczka (bo tak normalnie to o 506 musialo byc melko i potem jeszcze zasypial)

kaśka - wydaje mi się, że jeżeli Twoje mieszkanie to jest byłe zakładowe i żadne z Was nie jest członkiem spółdzielni, a spółdzielnia tylko nim zarządza - to rzeczywiście nie przysługuje Wam lokatorskie spółdzielcze prawo do lokalu, tylko prawo najmu z czynszem regulowanym

musisz dowiedzieć się w Twojej spółdzielni, czy ona przewiduje jakąkolwiek możliwość włączenia tego mieszkania do zasobów spółdzielni i przyjęcia lokatoró w poczet członków jeżeli tak - to to będzie droga do przekształcenia Waszego w prawa w spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu, a co za tym idzie skorzystania z ustawy o wykupie mieszkań i przekształcenia we własnościowe prawo albo w odrębną własność lokalu,
a jeżeli nie - to ustawa Was nie obejmie:-:)no:
tak jak pisze karolka - jak tylko wejdzie w życie to trzeba szybko składac wnioski bo raczej są duuuuuże szanse uznania ją przez TK za niekonstytucyjną - ale na zasadzie praw nabytych, wnioski złożone w czasie jej obowiązywania będą rozpoznane.

magdalena - całyczas istnieje prawo, a w zasadzie obowiązek spółdzielni przekształcenia, tyle, że za wyższą opłatą, na żądanie członka lokatorskiego prawa we własnościowe, albo w odrębną własność lokalu - bo te prawa spółdzielcze to relikt, którego próbują się pozbyć z systemu prawnego - nikt bowiem nie wie co to do końca jest:nerd: (z prawnego punktu widzenia)
czyli własnościowe prawo możesz przeksztalcić w odrębną własność lokalu - wtedy zakłądają dla niego odrębną księgę wieczystą, a tylko przy odrębnej własności lokalu nabywa się udział we współwłasności gruntu oraz w częściach wspólnych budynków (np. klatkach schodowych)

czyli koga, jesli mam mieszkanie spoldzielcze wl. to moge zlozyc wniosek po 31 lipca (tak??) zeby przeksztalcic je na odrebna wlasnosc i wtedy juz nie bedzie spoldzielcze wl. tylko normalnie wlasnosciowe?? i to prawda ze wg tej ustawy zaplace za taki "wykup" mniej??

Magdalena w totka wygraliśmy ale tylko 5 :) No ale zawsze to coś. Akurat było to po spłacie kredytu gdy nasze konto świeciło pustkami więc każda kasa była mile widziana. A do 6 było tak blisko mieliśmy 25 a wylosowane było 26 ... Ach pomażyć można kumulacja chyba 6mln była wtedy. Gram nadal ale tylko 3 i 4 czasami trafiam :) licze ze jeszcze 6 trafie :)

magdalena - tak, zarówno spółdzielcze lokatorskie jak i własnościowe można przekształcić w odrębną własność - z tym, że szum dotyczy lokatorskich, bo Ci co już je kiedyś przekształcili we własnościowe dużo za to zapłacili, a teraz te lokatorskie będzie można za symboliczną opłatą przekształcić w odrębną własność

reklama
asioczek: no rzeczywiscie szczesciaze z was. my ciagle gramy i nic :-( najwyzej 4 udalo sie raz to rolety do pokoju kupilismy :-)

koga: dzieki, jak dobrze miec tu prawnika :-) zawsze cos poradzi :tak:

Do góry