• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Karmienie naszych bąbelków

Blanes nie martw się, kiedy apetyt wróci po chorobie Maksio szybciutko nadrobi poniesione straty na masie. Słodki kotlecik ma być i koniec! ;-):-)
W chorobie lepiej dziecku iść na rękę i nie wciskać czegoś na co nie ma ochoty (oprócz lekarstw), sama wiesz jak się jest wybrednym gdy się choruje.

reklama
Kachasek, u nas z powrotem z cyca+butla na samego cyca jakoś nie było problemu. Po prostu jak widziałam, że Karolka zaczynała najadać się samym cycem nie dokarmiałam jej już butelką i żadnej afery nie było, aż do... następnego kryzysu.:-p
Ale..... ona była mała, a Michałek to już duży chłopiec i boję się, że taki numer to Ci z nim nie przejdzie :no: (wydaje mi się, że mógł się już za bardzo przyzwyczaić do butli na noc). Ale coż, spróbować nie zaszkodzi, najwyżej będziesz miała aferę na pół bloku, abo pogryzione sutki :crazy:. Ale wizję przedstawiłam, łooo matko, nie zabijaj mnie tylko ;-)

nie zabiję;-) raz już próbowałam jakiś miesiąc temu:baffled: oj działo się:szok: szybko sięgnęłam po butlę, bo Michał na widok cycka zrobił mi jazdę na cały blok (pół bloku to mało, bo to dom z czterema mieszkaniami:-D)
a gryźć nie pogryzie, bo jak nie leci, albo synkowi się coś nie podoba, to puszcza i się drze

no i zostałam zakrzyczana:szok: dziecko chciało mnie pobić;-) jak tylko Michał zobaczył, że podnoszę bluzkę i chcę dać cycka, tak się rozdarł, jakbym mu conajmniej krzywdę chciała zrobić:huh:
czyli chyba nie bardzo jest sens:oo:
zostaniemy przy opcji 3x na dobę cycek i przed spaniem mieszanka z kleikiem
no i przy okazji myślę, czy oby my tego mleka nie mamy cały czas za dużo, bo oprócz tego co napisałam, ok 10-11 jest kaszka na mleku 100-150ml. czyli mamy 5 razy mleko (2 modyfikowane i 3 cycowe)

Kachasku, dziecku od 6 m-ca wystarczą 2 posiłki mleczne na dobę, więc spokojnie możesz wyrzucić 1 lub 2 posiłki mleczne.
Choć z drugiej strony jeszcze nie słyszałam, żeby mleko podawane częściej mogło szkodzić... ;-). Na pewno nasze bobasy muszą mieć już urozmaiconą dietę i jeść inne rzeczy oprócz mleka, a Michaś przecież je.
Ile macie posiłków na dobę?

no i przy okazji myślę, czy oby my tego mleka nie mamy cały czas za dużo, bo oprócz tego co napisałam, ok 10-11 jest kaszka na mleku 100-150ml. czyli mamy 5 razy mleko (2 modyfikowane i 3 cycowe)

Nie ma czegos takiego jak za dużo mleka. Dzieciaczki w takiej fazie mega wzrostu potrzebują strasznie duzo białka, więc w wielu artykułach/ ksiażkach spotkałam się wręcz z poradami by mleka dolewać do zupki, do deserku itp.
Jak je inne rzeczy też, to spoko!
Moja Ania pije 2 butle + połówka porcji wieczorem na zapitkę kolacji głównej (tak lubi się dopałnić po same gardło i wyciszyć na ciumkaniu smoczka), je 2 kaszki na mleku= 4,5 razy milch.
A do tego zupka na obiad, jakies chrupki pojedyncze po drodze i owocki do kolacji.

posiłków na dobę mamy ok 6 (cyc, kaszka, obiadek, owoc i cyc lub sam cyc, butla, cyc) chyba że Michaś stwierdzi w nocy, że chce częściej jeść to 7
co do tego, czy nie za dużo mleka, to gdzieś czytałam, że mleczne mają być 3 posiłki, a u nas wychodzi 5

kachasek no nie pomogę...

Ja mam inny "problem". Pediatra zasugerowała wprowadzenie modyfikowanego na dobranoc - i mam strajk. Młody pluje tym świństwem (próbowałyście? Małż twierdzi, że smakuje jak qpa - po dodaniu kleiku/kaszki smakowej wg niego smakuje jak smakowa qpa :baffled:) i za żadne skarby nie chce jeść. Pozostaje oczywiście cyc, no ale wychodzi na to, że po wywaleniu karmienia nocnego, Piotruś je mleko dwa razy na dobę... Chyba trochę to mało... No a nie ma opcji dodania modyfikowanego do czegokolwiek (patrz wyjaśnienie powyżej). Nie chcę wprowadzać dodatkowego cyca w dzień, bo już się wszystko pogmatwa. Nie bardzo wiem co z tym zrobić...

reklama
Esia ja bym uznała że młody wie co dla niego i w jakiej ilości dobre i nie zmuszała do dodatkowej porcji czegoś co nie smakuje jego tacie. ;-)
Czarek obecnie też dwa razy na dobę pije mleczko - przed snem i nad ranem ok. 6, w dzień nie chce nawet patrzeć na cyca, więc mu nie pokazuję :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry