reklama

Kwietniówki 2010!!!

Przynajmniej zawsze w urodziny będzie miał wolny dien od szkoły, czy pracy :)

jeśli chodzi o imiona Żyraf i Myszon to po pierwsze trudno mi uwierzyć, że ktoś takie nadał, a po drugie, że Urząd Stanu Cywilnego się na nie zgodził, przecież nie można w Polsce nadawać takich imion!!!

13x13 ja tam ci zazdroszczę małego brzuszka, jeszcze się zdążysz z większym nachodzić,a póki można to lepiej by był mały

Nie wiem, czy ktokolwiek posunął się aż do Myszona, ale tu kilka uwag, jka to z prawno-formalnego punktu wygląda:

"(...)Był Zorro i Prala, więc jest i Dąb

Rada może wiec tylko wydać opinię, a jak rodzice się już uprą to koniec. Dlatego USC pod ich naciskiem rejestrują różne imiona, np. Ziutysława, Zorro czy Prala. Trudno uwierzyć, ale w Rządowym Rejestrze Informatycznym PESEL są nawet zarejestrowane imiona kojarzące się z wulgaryzmami, bądź pogardliwe określenia intymnych części ciała (Cipa, Pipa).

Polska jest liberalna. Dowodem na ów liberalizm jest niedawny bezprecedensowy wyrok NSA, który zezwolił, by rodzice dali synowi na imię Tadeusz Dąb. Sąd stwierdził, że imię Dąb ani nie narusza prawa, ani nie obraża, i - co najważniejsze - jest rodzaju męskiego, czyli odróżnia płeć chłopca.

Bo zgodnie z art. 50 Ustawy prawo o aktach stanu cywilnego z 29 września 1986 roku, imię nie może być: ośmieszające, nieprzyzwoite, zdrobniałe i musi określać rodzaj płci. Nie można też nadawać więcej niż dwóch imion.

Wojewódzki Sąd Administracyjny, który jako pierwszy rozpatrywał sprawę Dęba, uznał, że to imię może ośmieszać dorosłego już Dęba, choćby w związku z powiedzeniem "chłop jak dąb". Bo kto zagwarantuje, że jako mężczyzna będzie on postawny i silny? I właśnie w przeciwnym razie, imię może narazić go na przykrości.

NSA jest odmiennego zdania - Dąb to synonim siły, honoru i szlachetności, a prawo wyboru imienia dla dziecka należy tylko do rodziców.

NSA podważył nie tylko tę opinię, ale też kilka innych: najpierw kierownika Urzędu Stanu Cywilnego w Koszalinie, później wojewody, WSA i wreszcie samej Rady Języka Polskiego. Rada przekonuje, powołując się na decyzję Komisji Kultury Polskiej Akademii Nauk z 1996 roku , że nie powinno się nadawać imion pochodzących od nazw pospolitych, a Dąb to przede wszystkim nazwa drzewa, więc wyraz pospolity.

Może dojść do pomyłki. - Nikt nie pomyli przecież chłopca z drzewem. Można przyjąć zalecenia tej rady, albo nie. Wyrazem braku jej stanowczości jest choćby pozytywne zaopiniowanie imienia dla dziewczynki Jeżynka, Kalina czy Malina - uzasadnia NSA.

Adam Mickiewicz nie musi być orłem z polskiego

Według Słownika Języka Polskiego (wydawnictwa PWN), imię jest słowem, które służy do określenia danej osoby. Żeńskie powinno kończyć się samogłoską (np. Maria), a męskie spółgłoską (np. Jacek) lub samogłoską "i" bądź "y" (np. Antoni).
W Polsce rodzice nadają najczęściej imiona występujące w chrześcijańskim kalendarzu (np. Agnieszka, Mateusz, Dawid, Ewa, Adam).

Obecnie najwięcej jest w naszym kraju kobiet o imieniu: Anna, Agnieszka, Barbara, Elżbieta i Ewa oraz Andrzejów, Janów, Józefów i Krzysztofów (według danych Centrum Informatycznego PESEL). A rodzi się coraz więcej Julek, Nadii, Wiktorii i Zuzann a wśród chłopców: Jakubów, Mateuszów, Antków, Jasiów oraz Igorów.

Dr Grażyna Majkowska, językoznawca z Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego twierdzi, że przed nadawaniem imion przesadnie oryginalnych powinno nas chronić podstawowe wyczucie estetyki. Ważne jest też, jak brzmi ono w połączeniu z nazwiskiem. I tak np. imię Adam może stać się przekleństwem dla chłopca o nazwisku Mickiewicz, jeśli nie okaże się orłem z polskiego. Ponadto, gdy nazwisko jest długie, lepiej wybrać imię krótkie i odwrotnie:
- Jeśli kto ma kłopot z wymyśleniem imienia, polecam "Księgę naszych imion" Józefa Bubaka. Jest tam aż 1320 imion do wyboru - mówi dr Majkowska.(...)"

Całość dostępna tutaj: Jakie imiona są najmodniejsze? - 5 stycznia 2008

reklama
witam serdecznie.... oj ostatnio tak tu zadko bywam ze nawet nie jestem wstanie tego wszytskiego nadrobic :)

u mnie remont ciagle trwa wiec balagan dookola
6go wylatuje do PL na badania bo tutejsza sluzba zdrowia mi juz bolkiem wyszla i jade na tydzien zeby sie przebadac i uspokoic.....
troche sie stresuje bo poraz pierwszy zostawie malego i Toma samych na tak dlugo ehhhhh

a ja sie ogolnie dobrze czuje brzusio rosnie i nie tylko brzusio ;)

pozdrawiam was serdecznie

dziewczyny z tego co pamiętam, to któraś z Was była specem od becikowego, podobno już coś w tej sprawie ustalono, wiecie jak to będzie z tym zaświadczeniem od lekarza? na jakim druku itp? i czy nas to dotyczy?

tak ładnie dziś za oknem...zaraz muszę iść do lekarza poz,bo tempka już prawie 38 stopni.głowa mi pęka,od rana znów wymiotuję.trzymajcie się dziewczyny,miłego dzionka:-)

kwiatuszku,mój lekarz mówi,że w kazdym gabinecie będzie druk i on to wypełni i z tym do działu socjalnego .i już.i podobno -już dotyczy to każdej z nas.każdej,która o becikowe będzie się starać po 1 listopada 2009.tak mi powiedziano...

Nie wiem, czy ktokolwiek posunął się aż do Myszona, ale tu kilka uwag, jka to z prawno-formalnego punktu wygląda:
(...)
Całość dostępna tutaj: Jakie imiona są najmodniejsze? - 5 stycznia 2008
Jak wczoraj z Sz szukalismy najglupszych imion, to myslalam, ze pekne ze smiechu, ale prawda jest taka, ze smieszne to nie jest, zwlaszcza jak jest sie dzieckiem, ktore takie "oryginalne" imie nosic musi... No coz, ludzka glupota nie zna granic, bo ja na moj gust, jesli chcesz oryginalne imie koniecznie, to sobie swoje zmien (nie jest to takie proste, ale do zrobienia), a nie dziecko krzywdzisz juz na starcie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

kwiatuszku,mój lekarz mówi,że w kazdym gabinecie będzie druk i on to wypełni i z tym do działu socjalnego .i już.i podobno -już dotyczy to każdej z nas.każdej,która o becikowe będzie się starać po 1 listopada 2009.tak mi powiedziano...

No podobno nie jest tak różowo: Trudno zdobyć zaświadczenie do wypłaty becikowego - Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

Ale my dopiero w kwietniu będziemy się tym martwić, a do tego czasu mam nadzieję, że się wszyscy doinformują :-)

Becikowe becikowym...ale najważniejsze , że od przyszłego roku będziemy miały dłuższy urlop macierzyński ooo:tak:

2nn3lbetd9e6dbef.png

reklama
Becikowe becikowym...ale najważniejsze , że od przyszłego roku będziemy miały dłuższy urlop macierzyński ooo:tak:

2nn3lbetd9e6dbef.png
kamisia a o ile będzie dłuższy bo tego nie słyszałam.
witajcie kochane ja byłam dzisiaj u swojej promotorki i plan pracy magisterskiej mam przyjęty i zatwierdzony więc muszę napisać tylko pracę i po wszystkim. dzisiaj byłam na kolejnym zastrzyku i zostało mi jeszcze tylko 28szt masakra
KOCHANE I CZUJE MOTYLKI WŁAŚNIE NASZ MALUSZEK SIĘ RUSZA:-) HURRRRRA EKSTRA UCZUCIE:-)

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry