reklama

Kwietniówki 2010!!!

Dzięki, dziewczyny! Jeszcze Gosienka do mnie w trakcie dzwoniła.

Lena gorąca jak piec, dałam jej czopek viburcol teraz. Była radosna i chyba zapeszyłam, bo nagle katar się pojawił i maruda jej się włączyła, zaczęła płakać. Poprzytulałyśmy się i położyłam ją właśnie spać.

nata - na naszym syropie pisze, aby podawać co 6-8h, więc chyba co syrop to inny.

reklama
Dziewczyny, witam!
Mała mi się obudziła o 5:20 z gorączką prawie 39 stopni po tej szczepionce. Dałam jej 2,5ml syropu na zbicie i pospała do 8:00. Zachowuje się normalnie, ale teraz dotykam jej czoła a ona znów gorąca potwornie. Znów jej syrop albo czopek dać czy skoro nic jej więcej nie dolega to nic nie podawać? POMOC PILNIE POTRZEBNA!

Tak jak dziewczyny pisza podawaj cos na zbicie goraczki.
Wiem, że ibuprofen mozna podawac co 6 godzin a paracetamol co 4. Sa jeszcze te plasterki co nowe wyszly ewentualnie oklady. Jak goraczka bedzie sie utrzymywac po podaniu syropku mozna zrobic kapiel pomaga ale trzeba zaczac od stopek w gore.
Maly kiedys tez mial tem po szczepionce trwala dobe.

hejka

wszystko przeczytała, ale że w ramach przerwy śniadaniowej to juz muszę uciekać.
Katik dobrze, że @ przyszła, ale pewnie dużo bardziej byś nas uradowała innymi wieściami;-)
Zielona to do zobaczenia:-)
uciekam

Dzięki, dziewczyny! Jeszcze Gosienka do mnie w trakcie dzwoniła.

Lena gorąca jak piec, dałam jej czopek viburcol teraz. Była radosna i chyba zapeszyłam, bo nagle katar się pojawił i maruda jej się włączyła, zaczęła płakać. Poprzytulałyśmy się i położyłam ją właśnie spać.

nata - na naszym syropie pisze, aby podawać co 6-8h, więc chyba co syrop to inny.

Ibupromy co 8 h zamiennie z paracetamolem co 4 h (zgodnie z ulotką na opakowaniach).
Jeśli dałaś jej Ibuprom daj jej teraz paracetamol, chociaż 2,5 ml ibupromu to mogło być za mało :-(
Po 8 h od poprzedniej dawki ibupromu daj jej pełną dawkę, zgodną z wagą, nie wiem ile Lena waży, ale pewnie 5 ml możesz jej spokojnie podać. ja staram się w takich syt. tak celować, żeby koło 19:00 przed snem podać pełną dawkę. Jeśli dalej będzie gorączka to po 4 h paracetamol i tak w kółko.

Możesz owinąć jej łydki mokrą chłodną pieluszką, położyć pieluszkę na głowę, kark (ale żeby nie była lodowana)- to przy mega wysokich temp. I ją rozbierz... ja wiem, że małą może trząść, ale trzeba ją wychłodzić.

Mam nadzieję, że to tylko reakcja poszczepienna.

A! I jak radzi Nata- dużo picia, jeść nie musi, ale niech pije.

Póki co Lena spokojnie śpi, od rana wypiła 330ml kaszki humana z truskawkami, 400ml wody z sokiem malinowym i zjadła pół kanapki z serem i szynką, podjadała też żytnie pieczywko chrupkie, więc nie jest źle. Zobaczymy, jaki będzie miała apetyt jak wstanie. Zupkę jej jakąś ugotuję zaraz, bo zupy je najchętniej.

Muszę posprawdzać te trzy syropy, które mam co mają w składzie i będę podawać naprzemiennie ibuprom i paracetamol. Oby pomogło..

Dobrze, że mam dzisiaj luźniejszy dzień i zero spotkań to mogę z nią być i obserwować.

Witam
Elvie jak dziewczyny radzą zmieniaj tak żeby w razie czego co 4 godziny coś Lenka dostała.
Aniez a nie koniecznie 5 ml syropu. Ja mam teraz dla dzieci "Nurofen dla dzieci Forte" i dla M. dawka to 2,5 ml a ma ok 12-12,5 kg. Także wsio zależy jaki syrop przeciw gorączkowy :tak:

Młody dzisiaj wstał nie wiem o której bo mnie już z J. nie było... ale za to już śpi od ok 12... ale maruda straszna...albo kolejny ząb albo zmiana pogody...albo ja osiwieje... :no:;-)
ide ogrzewanie ratowac bo w piecu wygasło :angry::wściekła/y:

Z Lenka kiepsko:-( Obudziła się po 20minutach, nadal rozpalona i płacze. Dwie pieluchy już jej zmieniłam, bo sika na potęgę.
Rozebrałam ją, że jest w pampersie i koszulce z krótkim rękawem, na moment jej owinęłam łydki w zmoczonej zimną wodą pieluszce tetrowej i na czoło też próbowałam okład zrobić, ale wyje, wykręca się i przez to aż czerwona robi, więc ponosiłam, uspokoiła się i położyłam do łózka już niczym nie przykrywając.

Podawać jej jeszcze syrop skoro viburcol nie działa, czy odczekać aż 4h minął?

Jak na złość się do naszej lekarki dodzwonić nie mogę..

reklama
Elvie- jeśli poprzednio podałaś ibuprofen, to daj jej teraz maksymalna dozwolona dawkę paracetamolu.
Jeśli dałaś jej paracetamol, daj jej teraz ibuprofen- ważne, żeby nie zdublowac leku.

Jak jej nie przejdzie, szoruj do lekarza. Lepiej dmuchać na zimne. Na co Ty teraz szczepiłaś? Bo jakoś albom ślepa, albo nieuważnie czytałam :-(
I ile Lenka ma temperatury?

Agnieszka
- każdy lek forte jest skondensowany i tego faktycznie daje się mniej (tak samo z ibuprofenami dla dorosłych). Dobre dla dzieci, co nie lubą syropków.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry